Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Jutut

Lapin viimeiset lumet – ja Pallaksen valot

Lumi hupenee Pohjoisessa kovaa vauhtia, mutta vielä tämän viikon tiistaina päästiin Pallaksella nauttimaan firnikäännöksistä rajun myrskytuulen jälkimainingeissa. Yöttömän yön lähestyessä, myöhään liikkeellä olevien laskijoiden kumppanina on järjettömän hieno valo. Huipun kuvatoimittajan tuore kuvareportaasi suoraan tapahtumapaikalta.

Kommentit: 0

Alkutalven kuvat Alpeilta

Lunta odoteltiin tänä vuonna Alpeilla pitkään, mutta nyt sitä riittää! Huipun erikoisavustajan Miku Merikannon häikäisevä kuvareportaasi Sveitsistä; Valaisin alueelta, Champérysta ja Riemenstaldenista. Alppien lumimyräkkä jatkuu ennusteiden mukaan ainakin alkuviikon. Jiihaa!

Kommentit: 0

Puuterilaskukausi auki Pallaksella!

Kotimaisen puuterilaskun tämän hetkinen hot spot on Pallas! Viime viikon leuto vesi- ja räntäsadejakso pohjoisessa on satanut Pallastuntureiden alueella alas puhtaana lumena. Kaamosta edeltävässä maagisen kauniissa marraskuun valossa pääseekin vetämään nyt kunnon puuterikäännöksiä.

Kommentit: 1

Ensimmäiset käännökset Ylläksellä

Kun Lyngenin myrskyt puhalsivat loppuviikosta lumet ja vapaalaskuhaaveet taivaan tuuliin, löytyi nopea apu kohonneeseen hiihtokuumeeseen Suomen Lapista. Ylläksellä herkulliset olosuhteet tarjosi Maailmancup-rinne, johon oli kertynyt keinolumen päälle varsin miellyttävä määrä tuoretta lunta. Tyylilleen uskollisesti rinnelaskukauden kävivät pari viikkoa ennen virallisia avajaisia korkkaamassa parivaljakko Lampinen ja Lauhamaa.

Kommentit: 0

Mission Mountain Patagonia – video julki

Mission Mountain -laskijaryhmän tuore videojulkaisu on hieno kooste Patagoniassa laskemisen valtavista haasteista ja ryhmän esimerkillisestä pioneerihengestä paikoin vaativissa olosuhteissa. Dokumentaristisessa videossa paino on sanalla seikkailu. HC-vuoristomeininkiä.

Kommentit: 0

Syyslaskukausi avattu myös Narvikissa

”Mielestäni hienointa näissä syksyisissä alkukauden reissuissa on ensimmäisten käännösten lisäksi pieni maistiainen kevätkelien tunnelmasta, kun aurinko käy vielä toistaiseksi aika korkealla. Meillä olikin sunnuntaina ihan komeat kevätmeiningit”, kertoo Markus Perttunen Narvikista. Storsteinsfjelletin jäätiköllä oli sunnuntaina noin 40 cm uutta lunta, mutta aivan huipulta ei vielä pääse laskemaan.

Kommentit: 0

Syyslaskukausi on avattu Pohjois-Norjassa

”Jäätikköä pitkin 500 metriin pääsi suksilla. Lunta ei ollut vielä niin paljoa, että muualla kuin jäätiköllä olisi pystynyt laskemaan.” Laskettelukausi on avattu Pohjois-Norjassa ensimmäisten isompien lumisateiden jälkeen. Viikonlopun aikana sukset ovat pöllyttäneet tuoretta syyslunta ainakin Narvikin alueella ja Lyngenissä. Ensin tuoreimmat tiedot laskuolosuhteista kertoo Lyngenissä, Koppangenin jäätiköllä vieraillut Panu Jyrä.

Kommentit: 0

Haamu-varusteita Lofooteilla

”Sukset oli aseteltu vierekkäin, termospullo oli vielä täysi ja vaatteet olivat sekaisin mutta ehjinä suksien päällä. Asetelmasta hohkasi läpi ihmisen hätä.” Kasa randovarusteita ilman omistajiaan, keskellä erämaata. Vähempikin alkaa mietityttää paikalle osuneita. Juha Tolvanen ja Samuli Pekkanen tekivät mystisen löydön kiipeilyreissullaan Austvågøyan saarella, Lofooteilla.

Kommentit: 0

Syyslaskuja Chilen keväässä

Suomalainen hiihtäjäkaksikko kävi valloittamassa tulivuori San Pedron (3 626 m) Chilessä, muutama sata kilometriä Santiagosta etelään. Kyseessä oli mahdollisesti ensilasku huipulta. Eteläisellä pallonpuoliskolla vallitsivat kevätkelit, ja säiden suosiessa tulivuorelta toiselle edennyt parivaljakko käytti väliajat grillaamiseen. Paikallinen olut maistui alhaalla vähän lämpimänäkin.

Kommentit: 0

Sammaltunturi – maailman puhtaimmassa ilmassa

Juoksulenkki Pallaksella Sammaltunturin huipulle, jossa Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasema mittaa maailman puhtainta ilmaa. Hieno reittiopastus polkujuoksun ystäville alkaen Muonion Jerisjärventieltä – ja törkeän hienot kuvat, joissa näkyy jo häivähdys lumesta.

Kommentit: 0

Polkujuoksua pilvien läpi

Suuressa osassa Lappia jo viikkoja pilvisenä ja sateisena jatkunut keli hellitti hetkeksi tunturin huipulla, kun Mikko Lampinen ja Antte Lauhamaa kävivät hakemassa todisteita auringon olemassaolosta Ylläksellä. PIlvimassan ja kirkkaan kelin rajamaastosta löytyivät silmiä hivelevät maisemat, hyvän polkujuoksutreenin lisäksi.

Kommentit: 0

Talvi jatkuu Kilpisjärvellä

”Talvi on pitänyt otettaan pohjoisimmassa Lapissa harvinaisen pitkään. Kylmät ilmat ja pitkään säilyneet lumet ovat pitäneet huolen siitä, että kesäiset ulkoilma-aktiviteetit ovat jääneet edelleen vähemmälle ja suksia ei ole tarvinnut pakata kesäsäilöön”, kertoo Huipun erityisavustaja Antte Lauhamaa, joka kävi vastikään laskemassa Saanalla ja Iso-Mallalla.

Kommentit: 0

Yötöntä yötä odotellessa

Yötön yö, keskiyön aurinko ja polaaripäivä ovat nimityksiä ajalle jolloin aurinko ei laske horisontin alapuolelle. Sitä esiintyy ainoastaan napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Suomessa polaaripäivä alkaa ensimmäisenä maan pohjoisimmassa paikassa Nuorgamissa 16. toukokuuta. Pallastunturin korkeudella se alkaa kymmentä päivää myöhemmin, toukokuun 26. päivä.

Viime viikolla sääennuste lupasi kirkasta säätä torstain ja perjantain väliseksi yöksi. Hyvän ennusteen kannustamina päätimme toteuttaa Antte Lauhamaan kanssa erään mielessämme hautuneen suunnitelman. Tavoitteenamme oli hiihtää yöksi Pallaksella sijaitsevan Pyhäkurun päälle odottamaan auringon nousua ja sitten laskea hienoa kurua aamuauringon loisteessa.

Kommentit: 0

Vielä on talvea jäljellä

Pohjoisessa riittää vielä lunta laskettavaksi, parhaimmillaan jopa puuteria! Useimmat hiihtokeskukset lyövät porttinsa kiinni jo viikon kuluttua vappuna, mutta omin voimin tunturiin kiipeävillä kausi ei pääty välttämättä pitkään aikaan. Esimerkiksi Ylläksellä on saatu nauttia tälläkin viikolla uudesta lumesta, kuten Mikko Lampisen visuaalisesta todistusaineistosta käy näyttävällä tavalla ilmi.

Kommentit: 0

Higher Latitude – kaamoksen jälkeen

Higher Latitude on neljän lumilautailijan; Jussi-Oskari Takan, Eirik Verlon, Krister Kopalan ja Andreas Strømsethin; yritys dokumentoida Pohjois-Norjan lumilautaskeneä tromssalaisen lokaalin näkökulmasta. Webisodit rakentuvat sen perusajatuksen ympärille, että päivänvalo on suurin laskemiseen vaikuttava tekijä pohjoisessa. Nyt julkaistavassa sarjan toisessa jaksossa kaamos on päättynyt. ”Päivät ovat vielä lyhyitä, mutta mahdollistavat isompien missioiden tekemisen”, kertoo entinen olympia-tason lumilautakrossilaskija, nykyinen snoukkapummi ja tromssalainen Jussi-Oskari Taka, jonka voi tässä pätkässä nähdä Kvaløyalla.

Kommentit: 0

Lapset offareilla

Suomalaisen vapaalaskun pioneereihin kuuluva Jukka Räsänen kasvattaa jo uutta offari-sukupolvea. Rene, 12, ja Mikaela, 14, ovat opiskelleet lumiturvallisuutta ja laskutekniikkaa. Käytännössä oppeja on sovellettu tänä talvena Ranskan Alpeilla, Chamonixissa. ”Nythän homma on tosi mukavaa, kun molemmat laskevat kuin aikuiset. Kohta en pysy enää itse perässä. On ollut hauskaa nähdä kehitys, kuinka suksi alkaa kulkemaan ja ipanat saa itseluottamusta. Ja lapset tykkää kuin hullut puurosta”, sanoo isä Jukka.

Kommentit: 0

Puuteria Kamchatkalla

Tulivuoria, merenrantaa, koskematonta luontoa, isoja kenttiä, bowleja ja harjanteita. Kamchatkan niemimaa täytti maaliskuussa lupauksensa luonnoltaan ainutlaatuisena puuterilaskukohteena. Suomalainen omatoimiryhmä sukkuloi paritonnisten huippujen välissä helikopterilla ja jalkavoimin, vieraanvaraisten paikallisten avustamina. Vuoristomajalla hiihtopäivät päättyivät afterski-altaaseen.

Kommentit: 0

Uraputkesta eräoppaaksi

”Olen tehnyt pitkän uran kaupallisella alalla, mutta sen hektisyys ja kovat arvot eivät vastanneet omiani, ja huomasin voivani huonosti. Hyvinvointi on itselleni hyvin tärkeä asia, ja jos se on uhattuna, olen valmis tekemään isoja ja rohkeitakin päätöksiä”, sanoo tänä kesänä kansainväliseksi eräoppaaksi valmistuva Sanna Juutilainen. Henkisesti ja fyysisestikin vaativien opintojen suorituspaikkana on koko luonto.

Kommentit: 0

Tulossa ensi talvena: hissihiihtoa Tamokissa!

Yksi Pohjois-Norjan tunnetuimmista vapaalasku-laaksoista, Tamokdalen, on ottamassa ison harppauksen monipuolisen hiihtokeskuksen suuntaan. Hissihiihto hoidetuilla rinteillä on näillä näkymin todellisuutta jo ensi talvena. ”Hoidetussa rinteessä on helpointa opetella lajin perusteet ja hioa tekniikkaa. Meidän ideologiassa hissikeskus on kuitenkin olemassa siksi, että sieltä lähdetään pois, niin sanottuihin oikeisiin laskupaikkoihin”, sanoo hankkeen puuhamiehiin kuuluva Jarkko Henttonen. Tamokissa hiihtokeskuksen ala-asemalta voi lähteä haikkaamaan 14 eri vuorenhuipulle, joista laskettavaa korkeusero löytyy parjaimmillaan puolitoista kilometria. Aika harvassa paikassa on sellaista.

Kommentit: 0

Suomen ainoa ski mountaineering -kisaaja: tasamailta hiihtoalpinismin huipulle

”Vertikaalissa ei olla enää hyvänä päivänä kovin kaukana kansainvälisestä vauhdista, puhutaan 2 – 3 % ajassa”, kertoo rakettimaisen nousun ski mountaineeringin Keski-Euroopan areenoille tehnyt lajin ainoa suomalainen, Joonas Kortelainen. Kuluvan kisakauden saldona on jo kolme voittoa. Lajin kova arvostus alppimaissa näkyy enemmän fysiikassa, kuin rahapussissa.

Kommentit: 0

Oulun nosturin myöhemmät vaiheet

Oulussa, Alakyläntien varressa, hieman yli 10 kilometriä keskustasta pohjoiseen sijaitsee yli 20 metriä korkea torni, joka on saanut viereisestä Rudus Oy:n soramontusta näyttävän kuorrutuksen: jäätynyttä pohjavettä. Vesi on ensin johdettu soramontusta lampeen, josta se on pumpattu tornin huipulle ja sieltä alas. Tornin runkona on vanha nosturi, jonka ympärille on kiedottu paperikoneessa käytettävää huopaa. Lisäksi vieressä on pienempi torni, jonka yhdistää isompaan päälle kaatuva silta. Parin hengen ryhmä käy päivittäin paikan päällä säätämässä jäädytystä ja tarkastamassa tilannetta. Lammikosta huipulle pumpattua vettä suihkutetaan 1 – 4 suuttimella tornin seinämiä pitkin alas. Kaiken kaikkiaan projektin suunnittelu- ja toteutusvaiheeseen on kulunut niin mittava määrä aikaa ja vaivaa, että on syytä kysyä: kuka (hullu) ryhtyy tällaiseen rakennusprojektiin ja miksi?

Kommentit: 0

Miten ammattilaiset valitsevat laskulinjansa?

Jokainen itselleen laskulinjaa mäestä valinnut tietää, että rinne näyttää alhaalta yleensä täysin erilaiselta kuin lähtöpaikalta. Kiviä on vaikea nähdä lumen alta, ja iso kenttä voi ollakin vain kahden käännöksen kokoinen. Vaikeusluokka kasvaa vapaalaskukisoissa. Freeride World Tourin osakilpailuissa laskijat tykittävät vauhdilla valitsemansa linjan alas usein sokkeloistenkin hyppy-loikka-jarru-hyppy-kombojen läpi. Miten he muistavat, mistä pitikään mennä? Kysyimme kokeneilta kisaajilta. Selvisi, että valinnat voi tehdä joko täysin fiiliksellä, etsimällä hyviä hyppypaikkoja tai jopa valitsemalla useamman vaihtoehdon ja vasta lähdössä päättää, mistä laskea.

Kommentit: 0

Eetu Rintamaa – Mukavuuslaatikon sisä- ja ulkopuolella

”Tykkään vapaalaskussa siitä, että mun ei tarvii heittää kolmeen suuntaan tuplia”, sanoo Suomen freestylemaajoukkueen slopestyle-laskija ja Svanstein Treeride -metsälaskukisojen hallitseva kuningas Eetu Rintamaa, 20 v., joka kisaa tosissaan kahdessa lajissa, mutta kokee toisessa olevansa enemmän mukavuusalueellaan.

Kommentit: 0

Greybird puuteria Lapissa

”Lapissa vaihtelevat ja tuulet puhaltaneet rajuina. Monin paikoin puuterikelit ovat olleet muisto vain, mutta hyvääkin lunta on löydettävissä, kunhan tietää mistä etsiä.” Mikko Lampisen kuvareportaasi Kesängiltä.

Kommentit: 0

Lumimyräkkää pohjoisessa

”Kaiken kaikkiaan nyt löytyy aivan spesiaali-hyvää lunta, todellista puuterihöttoä, jota ei täällä aina ole tarjolla. Pohjat ovat nyt tosi hyvässä kunnossa lopputalvea ajatellen. Ennusteissa on tosin lämmin rintama lähestymässä, joten jännityksellä joutuu odottamaan mitä tapahtuu, jos ennusteet pitävät paikkansa”, kertoo Juha Tolvanen Pohjois-Norjan tilanteesta. Normaalia paremmista lumiolosuhteista saadaan nauttia myös Kilpisjärvellä, jossa uutta lunta satoi parin päivän aikana jopa 70 cm, kertoo paikan päältä Ville Eskonen.

Kommentit: 0

Myrskyn ratsastajat Tulliniemessä

”Mittarit näyttivät loistavia lukuja 22-25 m/s ja 165-170 astetta – yöllä oli tehty uusi itämeren aaltoennätys 14,2 m ja merkitsevä aallonkorkeuskin huiteli 7 m luokassa. Mikä tärkeintä, lämpömittarikin oli uskottavat -3 celsius astetta pakkasen puolella, ja matkalla satoi ihan reippaasti lunta. Kaikki elementit olivat siis kasassa legendaariseen päivään.” Tomi Tähti, Juhani Purola ja Mikki Hyryläinen ottivat kaiken irti talvimyrskystä.

Kommentit: 0

Ylläksen lumivyöry: varokaa avotuntureiden jyrkkiä kohtia

Ylläksellä tapahtui 7. tammikuuta yhden laskijan loukkaantumiseen johtanut lumivyöry, jossa olisi pahimmillaan ollut ainekset hyvin isoon onnettomuuteen. Vyöryonnettomuus tapahtui Kesänkitunturin pohjoisen puoleisella rinteellä, jonka jyrkkyys on paikoin 35 astetta. Vyöryn leveys oli arviolta 200 – 250 metriä ja pituus 200 – 300 metriä. Onnettomuuden aikaan paikalla oli useamman laskijan ryhmä. ”Lapin tuntureilla tuulee lähes aina, ja tällaiset vyöryt ovat tyypillinen ilmiö meidän ilmastotyypille. Avotuntureiden jyrkät kohdat ovat alkutalvesta yleisesti vaaran paikkoja, ja niitä välttämällä pysyy pois ongelmista”, sanoo sattumalta onnettomuuspaikalle osunut lumivyöryteknikko Antte Lauhamaa.

Kommentit: 0

Alpeilla karmean kuiva alkutalvi – nyt sataa taas

”Tähän asti täällä on ollut kuin kesällä!” kertoo vasta viikko sitten ensimmäistä kertaa offareille päässyt Suomen ainoa Freeride World Tour -laskija Mikaela Hollsten Itävallan Arlbergista. Valoa tunnelin päässä on silti näkyvissä, sillä parin viime päivän aikana lumimyräkkä on tuonut tullessaan jo 50 cm uutta lunta. Tästä se lähtee!

Kommentit: 0

Ylläs aloitti lumivyöryennusteiden antamisen

Ylläksellä aloitettiin tänä vuonna paikallisten lumivyöryennusteiden antaminen viikoittain. Asia koettiin tarpeelliseksi lisäpalveluksi, koska alueen tunturit mahdollistavat luonnonvaraisilla rinteillä liikkumisen paikoissa, joissa lumivyöryt ovat mahdollisia. Ennusteiden antamisella pyritään vähentämään lumivyöryyn joutumisen riskiä, mutta luonnossa liikkujan omaa harkintaa ja vastuuta omasta turvallisuudesta ei sovi unohtaa.

Kommentit: 1

Mission Mountain – Japani

Ape Majava näki joskus Japanissa ollessaan postikortin Rishiri-nimisestä tulivuorisaaresta. Päähän jäi kytemään ajatus laskea alas tuolta hienolta vuorelta. Reilun kymmenen vuoden kuluttua tuon postikortin näkemisestä Arton unelman kimppuun vihdoin päästiin viime vuoden helmikuussa, yhdessä Juho Lukkarin, Sami Sarsaman ja Mika Selroosin kanssa. Miten seikkailu eteni, check out Mission Mountain Japani.

Kommentit: 0

Kylän ainoa vapaalaskija

“Suurin osa ihmisistä ajattelee, ettei tällaisissa pikkukylissä asu kuin vanhuksia, mutta ainakin tämä kylä on poikkeus. Prosentuaalisesti alle 50-vuotiaita on lienee yli puolet kylän väestä. Harrastan kalastamista, ja senkin puolesta samanhenkistä porukkaa löytyy. Mutta olen kylän ainoa vapaalaskija”, kertoo Ville Eskonen Kilpisjärveltä. Mikko Lampisen kuvissa ei näy vilaustakaan auringosta.

Kommentit: 0

Talvi tuli Norjaan!

”Lunta oli Tamokissa ja Kåfjordissa 100 – 200 metrin korkeudessa 40 cm ja ylempänä puurajalla 90 – 95 cm. Kiville ei pahemmin kolissut, kun lumi on nyt pakkautunut”, kertoo Backcountry Guiding Norwayn perustajan Juha Tolvasen kuuma raportti Pohjois-Norjasta. Surkeasta alkutalvesta on siirrytty suoraan metsälaskutaivaaseen vain viikossa. Ennusteiden mukaan lisää lumisateita on tulossa ylös vuorille myös lähipäivinä.

Kommentit: 0

Joulupukki puuterissa

Joulupukki matkaan jo käy – ja millä välineillä! Lapissa riittää lunta jo miellyttävään metsälaskuun, yleisen lumimäärän ollessa 50 – 60 cm, painaumissa reilusti enemmänkin. Kiviä on kuitenkin pukinkin syytä varoa. DPSn Tour1- sarjan suksien painon ollessa 1 375 g voidaan kysyä: kuka kaipaa enää poroja?

Kommentit: 1

Puuterifilmi Lyngenistä ja Tirolista

Puuterilaskua! Jani Hujanen, Svante Häggblom, Niklas Strengell, Iisakki Lemmetty, Ilkka Grönberg, Antti-Ville Lemmetty ja Antti Leuku esiintyvät Jani Hujasen lumisessa videotallenteessa Lyngenissä ja Tirolissa. Video on kooste viime talvelta. Welcome!

Kommentit: 0

Talvi saapui Alpeille

Sveitsin Alpeilla on otettu loistava aloitus talvikauteen! Laskijat pääsivät nauttimaan viikonloppuna jopa yli metrisistä hangista, kun viime viikon lumimyräkkä toi mukanaan puuterikelit Valais’n alueella ja Keski-Sveitsissä. Mukana Mika Merikannon, Josh Sharpen ja Arno Lenzin häkellyttävät kuvat tapahtumapaikoilta. Jiihaa!

Kommentit: 0

Jérémie Heitz: La Liste – isojen vuorten laskuelokuva

Jérémie Heitz, 26-vuotias sveitsiläinen, on seurannut syksyn kovimmassa vapaalaskuelokuvassa Sylvain Saudanin, Anselm Baudin ja Jean-Marc Boivinin jalanjälkiä Alppien 4 000 -metrisille huipuille. ”Valitsin listalta omiin ajatuksiini sopivimmat vuoret niiden kauneuden, historian ja jyrkkyyden mukaan. Elokuva kohtaa vuosikymmenten jyrkänlaskuhistorian upeiden kuvien saattelemana”, sanoo Heitz, joka laski Grand Combin de Valsoreyn pohjoisseinän yhdellä suksella alas.

Kommentit: 0

Backcountry Guiding Norway – uusi suomalaisvetoinen opastoimisto Pohjois-Norjaan

Lyngenin, Tromsøn, Kåfjordin, Tamokin ja Narvikin alueilla toimii vastedes suomalaisvetoinen opastoimisto, joka tarjoaa palveluja pääasiassa vapaalaskijoille, mutta kesäaikaan ja syksyisin myös pyöräilijöille ja merimelojille. Eksoottisena lisänä tarjontaan kuuluu sail & ski -kokonaisuus, jossa matkaa taitetaan purjeveneellä, jonka vakiovarusteisiin kuuluu mm. oma kokki ja palju.

Kommentit: 0

Kiinan Xtrail Expedition Racessa pahaa ruokaa ja hyvää suomalaismenestystä

”Matkalla oli uskomattoman komeita nurmiaroja ja vuoria. Välillä matkan tekoa hidastivat suuret karjalaumat; lampaita, lehmiä ja kameleita; ja hevosilla ratsastavia cowboyt, joilla kaikilla oli piiskan kaverina älypuhelin toisessa kädessä.” Nelihenkinen suomalais-virolainen seikkailu-urheilujoukkue veti maailmancupkisoissa prologin voiton ja pääkisan 7. sijan matkalla, johon kuului 100 km juoksua, 150 km maastopyöräilyä, 35 km melontaa ja kiipeilytehtävä.

Kommentit: 0

Rantalomailua aurinkotuolissa – surf-reportaasi Portugalista

”Kelit olivat tällä kertaa ehkä parhaat mitä on kohdalle sattuneet, vaikkakin sumuisia päiviä oli useampi peräkkäin ja näkyvyys oli jopa niin huono, että vielä vedenrajaan käveltyään ei tiennyt mitä merellä oli tarjottavanaan. Eipä sitä aurinkolomaa tänne lähdetty hakemaankaan, vaan laadukkaita aaltoja.” Tomi Tähden ”syksyinen” kuvareportaasi Portugalin Penichestä.

Kommentit: 0

Maastopyöräilyä Saanalla

”Ylhäällä voi ihastella maisemia, jotka ovat kauniilla tavalla omintakeiset, niin kuin Saanan muotokin. Toisaalla voi nähdä arktista avotunturia, toisaalla aukeaa Norjan teräväpiirteiset huiput. Kilpisjärven selkä avautuu silmien alapuolella ja säärintamat liikkuvat katsojaa kohti Norjan rannikolta lähtien.” Antte Lauhamaa kävi vetämässä teknisen maastopyöräilyreitin 1 029 metrissä.

Kommentit: 0

Ultrajuoksua Alpeilta Kiinaan

Ultra Trail du Mont Blanc on tämän vuoden osalta jo historiaa, mutta kesän käännyttyä helteisen kisaviikon jälkeen syksyksi, sitä on syytä hieman muistella – ja kenties ottaa opiksi, jos tähtää tapahtumaan vuoden kuluttua. Keskeisen opetuksen voi sanoa jo heti alkuun: viivytelkää mahdollisimman pitkään kylmässä ennen starttia ja katsokaa mitä laitette jalkoihinne.

Kommentit: 0

UTMB: Heikki Hihnala juoksee 170 km Alpeilla

Ensi viikolla alkavaan Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) -tapahtumaan osallistuu 8 000 muun kilpailijan mukana myös suomalaisia. Neljästi kisoissa mukana ollut Heikki Hihnala juoksee päämatkan 170 km; Chamonixista Les Contaminesin, Courmayerin, Champex-Lacin, Trientin ja Vallorcinen kautta Chamonixiin. Muun muassa Israelin juoksuhaudoissa treenannut seikkailu-urheilija varustautuu matkaan elektrolyyttitableteilla, mutta muistuttaa, että kyseessä on myös kulinaristinen matka ja kansanjuhla, joka jokaisen ultrajuoksijan tulisi kerran elämässään kokea. Odotettavissa on kovia suoritusaikoja.

Kommentit: 0

Kalle Carranza surffimaikkana Sayulitassa

Kalle Carranzaa voinee kutsua Suomen kansainvälisesti tunnetuimmaksi surffaajaksi, vaikka mies onkin suomalainen vain puoliksi. Kalle on syntynyt Meksikossa, mutta hänellä on suomalainen äiti. Meksikossa hän on nytkin, Sayulitassa, pienessä kalastajakylässä noin 40 km Puerto Vallartasta pohjoiseen. Kalle kuvailee paikkaa todella kauniiksi. Hän opettaa siellä surffia. Kalle; mukava tyyppi, joka yrittää…

Kommentit: 0

Rappurando tahdon portaissa

”Pispalan harju on Suomen korkein soraharju ja jatko maailman korkeimmalle pitkittäisharjulle, eli Pyynikinharjulle. Täällä sijaitsevat jääkiekkojoukkue Tapparan aikoinaan käyttämät ja tunnetuksi tekemät ”tahdon portaat”. Rappujen nousu on loistavaa reeniä myös talven hiihtovaelluksille, ja tarjoaa esimerkiksi kurujen nousuja ajatellen niin lajinomaisen harjoittelumuodon kun vain kesäisessä Etelä-Suomessa on mahdollista saavuttaa.” Huipun kuvatoimittaja Mikko Lampinen ja treenikaveri Jani Lahtinen: aseeseen menevä porrastreeni randokautta odotellessa.

Kommentit: 0

Tromsø Enduro 18.-21. elokuuta Skibotnissa

Tromsø Enduro järjestetään tänä vuonna yhteistyössä Skibotn Stifestivalin kanssa, elokuun 18.-21. välisenä aikana. ”Lauantai-iltana voi kisan jälkeen juhlia Broen Pubissa kultamitalia. Ja joka päivä pääsee saunaan ja paljuun huuhtomaan päivän hiet pois”, sanoo tapahtuman puuhamiehiin kuuluva Juha Tolvanen.

Kommentit: 0

Vappu Island Peakilla – huippu saavutettu

Matkanjohtaja Tommi Laitervo on parhaillaan Nepalissa vetämässä suomalaisryhmää 6 189 metrin korkeuteen, Tenzing Norgayn ja Edmund Hillaryn jalanjäljissä. Matkan varrella on ollut pieniä vuoristokyliä, majataloja, jakkeja, paikallisia ihmisiä, pieniä polkuja ja aivan tajuttoman hienoja vuoria päivittäin. Vapunviettoon kuuluu Island Peakin huiputus. ”Koko reissuun menee noin 12 tuntia edes takaisin, jos kaikki menee hyvin. Ja sitähän me toivomme. Huipulla olisi tarkoitus olla toukokuun toinen päivä aamulla. Fyysisesti ei ihan mieletön puristus, mutta yli 6 km korkeus merenpinnasta tuo siihen aina pienen lisämausteen.” Olosuhteet ovat toistakseksi olleet suotuisat ja huikeista maisemista on päästy nauttimaan kirkkaan taivaan alla, vaikka voimakkaan tuulen aiheuttama Khumbu-yskä onkin ollut riesana. Huiputusta koskeva päivitys lisätty 4. toukokuuta.

Kommentit: 0

Paul Siljama ja Niklas Hollsten: Öuff-Couloir – ensilasku Kågenilla

”Valoa riitti, mutta olimme silti aikaisin liikkeellä. Kurua ei ollut kuulemma laskettu aikaisemmin, se ei ollut mikään pitkä, mutta sen keskiosassa oli pakollinen noin 5 – 10 m pudotus, mikä teki siitä haastavan. Sivusta kuitenkin pääsi ylös asti, jyrkempää kivistä lumiluiskaa pitkin. Nicke laski ensin ja hävisi kallioharjanteen taakse. Muutaman minutin jälkeen kuuluu kuitenkin kova Öuf-huuto…”
Paul Siljama ja Nicke Hollstein tekivät ensilaskun Kågenilla.

Kommentit: 0

Huippu 10/16

Kaikkien aikojen kymmenes Huippu on täällä! Mukana Lainio, La Grave, Georgia, Svanstein Ski, Sofiatinden, Real Skifi ja Rukan alppikoulu. Lisäksi läskipyöräilyä, jääkiipeilyä, huippukuvia ja lumiturvallisuutta. Tervetuloa!

Kommentit: 0

Ensimmäinen linja Malojassa

Zürichissä kotiaan pitävä Päivi Litmanen voitti reilu viikko sitten Sveitsin Malojassa Kick The Vik Eco Freeride Tourin naisten sarjan toisen sijan. Sen lisäksi Päivi pokkasi palkinnon kisan parhaasta laskulinjasta. Oman linjan etsiminen ei yksinkertaista: ”Pääsyä yläosan kuruun en nähnyt ylhäältäkään, ja kun oma laskuvuoro tuli, huomasin noin 50 metrin jälkeen, että olisi pitänyt kääntyä vasemmalle, hieman ylös. Olin jo alempana, enkä sinne enää päässyt, joten ajattelin, että nyt meni plörinäksi… Onneksi kuitenkin tiesin, missä menin. Kohta löytäisin toivottavasti siihen toiseen kuruun.”

Kommentit: 0

Pääsiäisen kelit!

Pääsiäisen ajan keliraportit Kilpisjärveltä, Svansteinista, Tamokista ja Zillertalista! Etenkin pohjoisessa lumitilanne suosii hiihtäjiä, mutta Alpeillakin kuulemma kelpaa. ”Tulevien päivien sääennuste näyttää lupaavalta, mutta nyt pitää huomioida se, että lumivyöryriski voi olla tuulen vuoksi korkeampi. Erityisesti puurajan yläpuolelle on mahdollisesti muodostunut tuulen aiheuttamaa laattaa”, kerrotaan Tamokdalenista.

Kommentit: 0

Kotimaisen ski mountaineeringin huipulla: Joonas Kortelainen

Ski mountaineering -erikoismies, hiihtoalpinisti Joonas Kortelainen kävi viime lauantaina voittamassa Ylläs Randon kisasarjan ajalla 1:33.  Kisareitin pituus oli 13,7 km, josta nousua ja laskua oli 1 630 m. Joonas oli sarjassaan omaa luokkaansa, sillä eroa toiseksi tulleeseen kertyi miltei puoli tuntia. Pian kansainvälistäkin kärkeä hätyyttelevän suomalaisen suurimpana haasteena ovat yllättäen alamäet: ”Jos haluaa pärjätä kovatasoisessa kisassa, on uskallettava laskea riskillä. Kisalaskeminen eroaa tavallisesta laskusta usein siinä, että alamäki pyritään menemään mahdollisimman kovaa, mutta samalla kuitenkin taloudellisesti, mikä tarkoittaa isoja käännöksiä ja  suoria linjoja. Kameramiehille harvoin tehdään ylimääräisiä käännöksiä.”

Kommentit: 0

Loic Collomb-Patton jatkaa FWT:n kärjessä

”Well I love skiing this place but it’s also hard to stay focus over there. We always have to wait for the weather, it’s impossible to ski much around and all the production companies are there.” Freeride World Touria johtavan Loic Collomb-Pattonin (FRA) tuoreet kuulumiset Alaskasta! Hainesin osakilpailu alkaa maanantaina 21. maaliskuuta klo 19 Suomen aikaa. Kisaa voi seurata livenä osoitteessa http://freerideworldtour.com/metavideo/133 .Welcome! Päivitys 22.3.2016 Loic Collomb-Patton jatkaa kokonaiskilpailun kärjessä.

Kommentit: 0

Tunnelmia Senjalta

Huipun kuvatoimittaja Mikko Lampinen ja vapaalaskija Antte Lauhamaa vierailivat viime viikolla Norjan toiseksi suurimmalla saarella, Senjalla, ja ottivat selvää jyrkkäpiirteisestä alueesta ja sen hiihtomahdollisuuksista. Paikka teki vaikutuksen, ja retkikunta pääsi nauttimaan kuvausreissullaan hyvistä lumiolosuhteista vaihtelevassa säässä. Senjasta on tulossa myöhemmin laaja reportaasi Huippuun reittivinkkeineen. Sitä odotellessa kannattaa katsoa Antte Lauhamaan koostama video reissulta. Welcome!

Kommentit: 0

Pallas Kiteweek  15 – 21.2.2016

Pallas Kiteweek keräsi tänä vuonna tunturiin viitisenkymmentä eri tasoista lajin harrastajaa, jotka pääsivät nauttimaan lumesta ja avarista maisemista vaihtelevissa olosuhteissa. ”Loppuviikkon rytmin määrittelivät melko alhaalla liikkuneet pilvet, joiden takia tunturissa oli näkyvyys ajoittain erittäin heikko. Onneksi silti Jerisjärven pinta oli erittäin hyvä, ja torstai meni kiteweekin osanottajilta järven tarjoamasta puolen metrin syvyisestä, pehmeästä lumipinnasta nauttiessa. Ei paha, varsinkin kun tuuli oli suuren osan päivästä hyvä”, kertoi paikan päältä Tomi Tähti, joka toi tuliaisiksi myös loistavat kuvat.

Kommentit: 0

Karavaanarin unelma

”Kun auton mittarissa on noin 2 000 km ja aikaa on 10 pv Alppien alueella, niin melko kattava kattaus kaikkea on saatu. Kuivaa pyydaa, ohutta lunta ja kevätfirniä. Eniten lunta on ollut lännessä, La Graven aluella. Zillertalin alueella lunta on melko niukasti, mutta hyvissä paikoissa lumi on todella maukasta”, kertoo tien päältä Huipun web master Ville Iivonen, joka kävi hiihtolomallaan katsomassa myös eksoottisen Sella Nevean, Italian ja Slovenian rajalla. Varokaa hiidenkirnuja.

Kommentit: 1

Lumivyöry-raportti Ylläkseltä

Ilmatieteenlaitos on antanut tänä viikonloppuna Lappiin Suomen oloissa harvinaisen lumivyöryvaroituksen arvolla 4. Huipun kuvatoimittaja Mikko Lampinen kävi seurueineen ystävänpäivän kunniaksi paikan päällä tarkistamassa tilanteen, joka osoittautui varoituksen arvoiseksi: ”Avoimelta yläosalta lähtenyt vyöry oli jatkanut matkaansa metsäkurua pitkin niinkin kovalla voimalla, että puita oli katkeillut ja tullut mukana.” Näin ollen Huippu toivottaa kaikille hyvää ystävänpäivää. Olkaa varovaisia!

Kommentit: 0

Suomalaiset jääkiipeilyn maailmancupissa

Tammi-helmikuun vaihteessa Saas-Feessä ja Rabensteinissa järjestetyissä jääkiipeilyn maailmancupeissa tehtiin tänä vuonna historiaa, kun mukana oli ensi kertaa nelihenkinen suomalaisjoukkue. ”Suurin haaste oli ehdottomasti se, ettei kukaan suomalainen ollut ikinä IWC-tason kisoissa kilpaillut, emmekä oikein tienneet mitä odottaa. Emme tienneet kilpailun tasosta. Kisaseinät puolestaan olivat rakenteeltaan niin erilaisia, että emme tienneet miltä ne alustana tuntuivat. Meillä oli näin ollen paljon avoimia kysymyksiä, joihin saatiin vastaus vasta itse kisatilanteessa, kokemusperäisesti” ,kertoo Tapio Alhonsuo, jonka paras sijoitus oli kaikesta huolimatta 45/69. Vaikka pitkiä talvia ja luonnonjäätä etenkin Pohjois-Suomessa riittää, ovat sisäharjoittelupaikat kisatoiminnassa a ja o.

Kommentit: 0

Huikeaa puuterilaskua ja lumiraportti Lyngenistä

”Pohjois-Norjaan on osunut viimeaikoina isoja lumisadealueita. Suurin lumimyräkkä tuli kovan tuulen kera ja teki olosuhteista kyseenalaisia, sillä uuden lumimassan alla on pitkäaikainen heikko lumikerros, joka muodostui joulun aikoihin esiintyneen lämpimän jakson aikana. Tuolloin vallinnut suojasää teki jäisen lumikannen, jonka alla oleva kerros on heikko. Tämä heikko lumikerros on sitkeä ja vaatii alueella laskevilta pitkäaikaista huomiointia, sillä se voi esiintyä kauden mittaan useilla eri ilmansuunnilla ja eri korkeuksilla.” Kaikesta huolimatta: tarkkaan harkittua puuterilaskua Sofiatindenillä. Kuvat: Mikko Lampinen, video: Juha Tolvanen

Kommentit: 0

Luminen road trip Hokkaidolla

Lumilautailija Juha Tolvanen otti vähän harvinaisemman lähestymistavan Japaniin ja kiersi tammikuussa Hokkaidon saarta vuokra-autolla. Vaikka lunta oli paikallisten mukaan jopa pari metriä normaalia vähemmän, riitti puuteria vähintään vyötärölle asti. Jatkuva lumisade alkoi ahdistaa Juhaa lopulta siinä määrin, että paluu Lyngenin lakeuksille tuntui helpottavalta. ”Ensimmäinen randopäivä oli todella terapeuttinen. Aivan kun olisi kahleet irrotettu”, Juha toteaa, mutta kehuu kuitenkin Japanin kokemustaan hienoksi.

Kommentit: 0

Kaamos on ohi

Kaamosaika on Suomessa virallisesti ohitettu eilen sunnuntaina, kun aurinko nousi näkyviin myös Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella. Kunnan pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa kaamos alkoi 25. marraskuuta ja päättyi 17. tammikuuta. Ylläksellä kaamos on päättynyt jo jokin aika sitten, mutta ei valoa silti vielä liiaksi asti ole tarjolla. Sunnuntaina kävimme Kesänkitunturilla tervehtimässä nousevaa aurinkoa. Kun viimein oli sadellut uutta luntakin, olivat olosuhteet erinomaiset.

Kommentit: 0

Nordic Hooligans on täällä

”Mustavalkoisuus, rosoisuus, anarkismi ja häiriö kuvaavat leffan tunnelmaa mielestäni parhaiten. Näitä harvoin yhdistetään suksileffoihin”, sanoo kaksivuotiseksi venyneen Nordic Hooligans -urbaanilaskuleffaproduktion ohjaaja Matti Vesanen. Ankaran lumipulan ja budjettivajeen koettelema työryhmä sai aikaiseksi tummanpuhuvan kokonaisuuden, jolla pyritään myös maailmalle. Gangsteri-laskijoina Otto Venäläinen, Otso Räisänen, Roope Poikonen ja Paul Mikkonen.

Kommentit: 0

Kaamoslaskua Pohjois-Norjassa

Kaamosaikana Pohjois-Norjassa on muutakin kuin pimeyttä. Lumi on usein kevyttä puuteria, ja horisontista kajastava punertava valo mahdollistaa useita tunteja kaunista luonnonvaloa ilman otsalamppua. Tätä videota kuvattiin kolmen päivän aikana joulun ja uuden vuoden välipäivinä Tamokissa, Blåbärtindenin metsissä ja Sörfjelltindenillä sekä Lyngenissä Store Kjostindenilla. Suksilla laskevat Niklas Strengell ja Jani Hujanen, laudalla Svante Häggblom.

Kommentit: 0

Huippu 9/16

Järjestyksessään 9. Huipun koordinaatit ovat Alaskassa, Riksgränsenillä, St. Moritzissa, Dolomiiteilla ja Tyterbaertindenin eteläisellä kuruseinämällä. Hiihdon ja lumilautailun lisäksi tutustutaan mm. Solid Powderin historiaan, harrastetaan kiteboardingia ja rakennetaan imagoa hiihtomediassa. Huipulle noustaan tällä kertaa myös kaksitahtimoottorilla. Welcome!

Kommentit: 0

Lumimyrskyä Alpeilla

Alppien alkukausi oli lämmin ja kuiva, mutta nyt lunta tulee ovista ja ikkunoista, raportoivat Päivi Litmanen ja Miku Merikanto Keski-Euroopasta. Eniten lunta on satanut Chamonixissa ja Itä-Ranskassa, sekä Sveitsin puolella Länsi-Wallisissa. Lumisateita ovat seuranneet myös voimakkaat tuulet, jotka ovat kasvaneet myrkyiksi asti. Sateiden odotetaan jatkuvan runsaina, ja keli on myös viilenemässä, Alpeilta kerrotaan.

Kommentit: 0

Tapaninpäivän surffit

”Selkämeren aaltopoijun kertoman mukaan aallon korkeus ulkona oli noin 3,4 m ja veden lämpötila + 4,8 c eli aika maltilliset olosuhteet niiltä osin. Rannassa aallot vaihtelivat polven korkuisesta miehen kokoiseen. Isompia settejä rullasi rantaan riittävän nopealla tahdilla, ja muutamat hyvät käännökset osuivatkin kohdilleen. Vaikka leijalla saakin enemmän yrityksiä kuin melommalla, ei hyvän aallon osuminen kohdalle ole silti itsestään selvää, varsinkaan tuulisissa beachbreak-olosuhteissa joita Pumppari tarjoaa.” Tomi Tähti ja Juhani Purola kävivät tapaninpäivänä Yyterissä.

Kommentit: 0

Keliraportti Mont Blancin massiivilta

”Olosuhteet laskemiseen Alpeilla ja Chamonix’n alueella ovat vuodenaikaan nähden huonot. Lunta ei ole paljoakaan, ja korkeapaine sekä epätavallisen lämmin keli sulattavat loputkin kovaa vauhtia. Edellistä kunnon lumisateesta on kuukauden päivät, ja sen jälkeen on tipahdellut vain muutama hiutale yli 2000 metriin. Laskemaan on kuitenkin päästy”, kertoo Ode Siivonen joulun ajan keliraportissaan Ranskan Alpeilta.

Kommentit: 0

Itsenäisyyspäivä tunturissa

Itsenäisyyspäivän aamu Ylläksen tuntureilla oli sininen ja valkoinen. Mikko Lampisen kuvissa Pasi ”Rokka” Laukkanen painaa etulinjassa läpi tuulen, tuiskun ja töyräiden. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Kommentit: 0

Metsälaskukausi avattu Ylläksellä

Lumet satoivat Lappiin myöhään, mutta sateen viimein alettua maisemat ovat muuttuneet nopeasti. On vaikea kuvitella, että vajaat kaksi viikkoa sitten näiden kuvien ottopaikalla ei ollut lunta käytännössä yhtään. Parin isomman lumisateen jälkeen iski parin päivän suojakeli, joka jämäytti pohjat hyvin kiinni. Kun sen päälle satoi vielä lisää lunta, heräsi kysymys, joko lähituntureilla pääsisi laskemaan.

Kommentit: 0

Huippu 8/15

Huippu 8/15 on täällä! Mukana mm. Hjørundfjord rundt, Kamchatka, Mürren, Enni Rukajärvi ja Antti Autti, polkujuoksu ja cable wakeboarding sekä tuhti paketti hiihtokuvausta. Welcome!

Kommentit: 0

Huippu ja Vapaa Lasku -kirja Skiexpossa 30.10. – 1.11.

Tervetuloa tänä viikonloppuna Skiexpoon ja Huipun osastolle 6 m 138! Osastoltamme saatavilla Huippu-lehtien lisäksi myös Matti Verkasalon ja Jarkko Henttosen toimittama Vapaa Lasku –kirja tarjoushintaan 59 €, tekijöiden nimmareilla varusteltuna! Jäätävänä pakettitarjouksena Vapaa Lasku –kirja, Huipun kestotilaus ja pipo 95 €! Osastoltamme saatavilla huippuedullisesti myös kaikki törkeän viileät support-kamat: Huipun t-paidat, pipot ja huivit.
Skiexpossa on kosolti myös vapaalaskijoita kiinnostavaa ohjelmatarjontaa.

Kommentit: 0

Ape Majava: Paluu Patagoniasta

”Me rajummin pioneerihenkeä omaavat härmäläiset päätimme etsiä Google earthin kautta uusia alueita. Valitsimme tietokoneelta sopivan näköiset kohteet ja lähdimme ajelemaan norjalaiseen tyyliin, hiekkateitä pompotellen, katsomaan potentiaalisia paikkoja. Sellaisen löydyttyä karautimme lähimmälle talolle. Pihalla Toyota Hiluxista päästettiin vaalea viikinki hämmentämään paikallisten ihmisten arkea kysymällä äksesiä ylös.” Kuukauden mittaiselta Patagonian hiihtomatkaltaan kotiin palannut Ape Majava kertoo, että upeiden laskujen lisäksi matkalta jäi taskuun läjä hienoja luontokokemuksia ja paikallisten asukkaiden luoma aito ja lämminhenkinen tunnelma.

Kommentit: 0

Huippu-hiihtoa lokakuussa

Huipun kuvatoimittaja Mikko Lampinen seurueineen kävi ottamassa kauden ensimmäiset puuterikuvat Stora Kjostindenillä, missä laskettavan lumen raja oli 700 metrissä. Ennusteet lupaavat Kjosenin alueelle yli viikon kestäviä lumisateita, joten Lyngenin hiihtokausi voidaan julistaa alkaneeksi. ”Lumi on laadultaan hyvää, mutta varovaisena pitää olla”, kerrotaan toimituksesta.

Kommentit: 0

Mökkireissu Penichessä 15.- 24.9.15

”Peniche ja Balealin saari sijaitsevat niemennokissa ja ovat tunnettuja siitä, että melkein kaikille tuulen suunnille löytyy pakopaikka viiden kilometrin säteellä. Onshoreen ei ole tarvinnut jäädä puljaamaan kovinkaan usein, vaikka jalkaisin oli aiemminkin paikan päällä oltu. Muutenkin alue on helppo ratkaisu: kaikki palvelut ovat vieressä, ja kun majoituksensa valitsee järkevästi, rantaan on noin 100 – 200 m kävelymatka.” Tomi Tähti kävi nauttimassa Portugalin syksystä surf-laudalla.

Kommentit: 0

Petri Kovalainen juoksi Courmayeurista Chamonixiin

Huipun valokuvaaja Petri Kovalainen kävi juoksemassa 119 km kivisiä kärrypolkuja Ultra-Trail du Mont Blancilla. Matkaan mahtui 7 250 m vertikaalinousua mahtavissa maisemissa. Kova korkeapaine ja hiertymät koettelivat pohjoisen polkujuoksijaa, joka taisteli olosuhteita vastaan elektrolyyttitableteilla ja selvisi maaliin Chamonixissa lopulta kunniakkaasti 31 tunnissa. Jos Petri saisi ottaa jotain uudestaan, hän olisi lähtenyt vuoristoon hyvissä ajoin akklimatisoitumaan. Ensi vuonna edessä saattaa olla jo maratonin päämatka, 170 km.

Kommentit: 0

Raportti Patagoniasta: vaihtelevia lumiolosuhteita ja kovia tuulia

Samaan aikaan kun pohjoisella pallonpuoliskolla odotetaan kuumeisesti alkavaa talvea, on Huipun erityisavustaja Arto Majava seurueineen (Sami Sarsama, Mika Selroos ja Juho Lukkari) vastaanottamassa kevättä Patagoniassa. Chilestä, Cochranen kylästä kysymyksiimme vastannut tiimi etsii rapakon takaa kuitenkin ensisijaisesti mahdollisuuksia talvilajien harrastamiseen.

Kommentit: 0

Vain muutaman käännöksen tähden

Kesä oli pohjoisessa kylmä. Norjassa säilyi menneen talven lumia poikkeuksellisen paljon aina elokuulle asti, kunnes lyhyt helleaalto sulatti lumia tehokkaasti. Sääennusteen luvattua vuorille uutta lunta, Huipun kuvatoimittaja Mikko Lampinen ja Antte Lauhamaa lähtivät Lyngeniin katsomaan, löytyisikö muutamasta potentiaalisesta paikasta vanhoja lumia laskettavaksi. Tuloksena kuvareportaasi katsontakannan mukaan joko kesän viimeisestä tai tulevan kauden ensimmäisestä hiihtoreissusta.

Kommentit: 0

Länsi-Norjan maastopyöräilykesä: hienoja maisemia mutarenkailla

Ålesund, Sjøholt, Valldal ja Fjørå tarjoavat maastopyöräilijöille vaihtelevia polkuja ja maailmanluokan maisemia ennätyskylmästä kesästä huolimatta. ”Vuonot, avomeri ja vuoret on aina spesiaali juttu. Ja ruuhkia ei ole”, kertoo reportterimme paikan päältä.

Kommentit: 0

Mäes eka, päässä vika – Setikset on valloittavia

Muutama vuosi sitten A.Fransson & c.o murtojäähiihtivät videolla Lyngenin niemimaan poikki ja laskettelivat mennessään Jiehkkevarrin itäisen kurun. Touhu vaikutti kiehtovammalta kuin totuttu pakkonorja, jossa ryhmä ystäviä pride-väreissä menee ensin ylös ja sitten liukuu mökille sihauttaman Pirkka-oluet. Ulkoiluahan se on tuokin, mutta oikeaan kairan kosketukseen tarvitaan jotain enemmän. Se, ettei mainittua kurua oltu mallimaan kansalaisia aikaisemmin alas tuikattu, herätteli kysymyksistä keväisintä: Miks mun pitää aina?

Kommentit: 0

Strynissä hyvä lumitilanne

Strynin lumitilanne lupailee tänä vuonna pitkää kesähiihtokautta, kertoo Länsi-Norjan kirjeenvaihtajamme Juha Tolvanen. Tällä hetkellä käytössä on tuolihissi, mutta jo ensi kaudeksi alueelle kaavaillaan lisää hissikapasiteettia, uuden hiihtoalueen ohella.

Kommentit: 0

Kesälaskua Lapin yöttömässä yössä

Pallakselta löytyy vielä hyvää firniä laskettavaksi, totesivat viime yönä Mikko Lampinen ja Antte Lauhamaa. Pyhäkuruun suuntautunut hiihtoretki alkoi klo 1.45 aamuyöllä, ja sen aikana päästiin nauttimaan maagisesta keskiyön auringosta vesisateen jälkeen. Miehet arvelevat kurussa riittävän lunta vielä parin viikon ajan, ilman suurta lämpöaaltoa. Lähestyminen saattaa mennä sitä ennen jo vaikeaksi.

Kommentit: 0

Aalloilla Norjassa

Kesä on alkanut Norjassa! Lauta- ja suksimiehet Juha Tolvanen ja Sami Haapasalmi vaihtoivat talvikamansa surffilautaan ja kävivät testaamassa Godøyn ja Unstadin rannat.

Kommentit: 0

Mikko Heimonen teki harvinaisen ensilaskun Chamonixissa

Le Fil a` Plomb sai ensilaskunsa Aiguille du Plan Ridgella, Chamonixissa, jyrkänlaskijoiden Mikko Heimonen ja Jesper Pettersson toimesta. Hyvistä lumiolosuhteista nauttinut kaksikko greidasi reitin ski 5.4 ja exposure 4; ja kuvasi ohi mennessään myös läheisellä Tournier Col du Planilla urakoineet Jules Bergerin ja Michael Shafferin. Toisin kuin voisi luulla, Heimonen arvelee Mont Blancin massiivilta löytyvän vielä lisää uutta laskettavaa, mikäli olosuhteet ovat suopeat.

Kommentit: 0

Huippu 7/15

Huippu 7/15 on täällä. Tarjolla on mm. maailmanluokan surffia Portugalissa ja Lofooteilla, maastopyöräilyä Teneriffalla, helihiihtoa Islannissa, road trip Utahissa, jyrkänlaskua, reittiopastus Hammaskuruun, kesätreenejä, vesihyppyä, jäätikkötaitoja ja Roope Tonteri -story. Tervetuloa!

Kommentit: 0

Such a perfect (man) day

Mikko Lampinen’s visual reportage of man-day on skis in Hjörundfjorden, Sunmore Alps in Norway, with Juha Tolvanen and Antte Lauhamaa. The recipe for the perfect day includes powder, ambience, and beer with high level views.

Kommentit: 0

Hjörundfjorden rund

Huipun iskuryhmä on parhaillaan pitkällä randolla Sunnmören alpeilla, tarkoituksenaan kiertää Hjörundin vuono. Ryhmän toivotti tervetulleeksi 50 cm uutta lunta ja nollanäkyvyys, mutta jo toisena päivänä taivas aukesi. Neljänteen matkapäivään mennessä Tolvanen – Lauhamaa – Lampinen -team oli saavuttanut Slogenin (1 564 m), Blaejan (1 420 m) ja Kårdalstindanen (1 490 m) huiput ja teki siirtymää vuonon länsipuolelta kohti pohjoista.

Kommentit: 0

Lyngenin randokausi jatkuu kuumana

Pohjois-Norjassa on riittänyt pääsiäisen molemmin puolin säpinää, vaikka tuuli pieksi randoilijoita paikoin kovalla otteella. Miikka Laakso retkikuntineen raportoi olosuhteista Lyngenin alueella, missä on kartoitettu laskupaikkoja mm. Elsdalenista, Kåfjordenin ympäristöstä ja Rotsunddalen laaksosta.

Kommentit: 0

Purjeveneellä Senjalle

Laskureissuja voi tehdä monella tapaa, mutta mitä maisemiin tulee, matka Pohjois-Norjan lumille voisi tuskin sujua hienommin kuin purjeveneellä. ”Saapuessamme Senjahopen kylään tuuli oli reilut 15m/s ja merellä oli hyvänkokoinen maininki. Muutaman kerran hyinen maininki löi laipion yli niskaan”, kertoo Antti Kunnas purjehduksestaan Lofooteilta Senjalle. Burstindenillä oli kuitenkin hyvää lunta ja aurinkoa.

Kommentit: 0

Puuterin paluu Lappiin

Lapissa nautittiin tänään puuterilumesta (tämä ei ole aprillipila) kunnes se vaihtui mäskiksi (totta valitettavasti tämäkin). Sääennusteiden mukaan pohjoiseen odotetaan pääsiäiseksi pieniä lumisateita ja vaihtelevia kelejä.

Kommentit: 0

Raportti Pyreneiltä: Kataloniassa törkeästi lunta

”Karkeasti sanottuna, tällä hetkellä lunta on reilusti Andorrasta länteen ja Andorrasta itään pikkuisen vähemmän”, kertoo Huipun Pyreneiden kirjeenvaihtaja Samuli Heikkinen, joka kävi vähän aikaa sitten Val d’Aranin puuterilla. Pyreneillä tapahtuu myös hiihtokeskus-skenessä, sillä Espanjassa on avattu kaikkien aikojen ensimmäinen iltamäki ja Ranskassa muodostetaan kolmen keskuksen mammuttia.

Kommentit: 0

Mürren sightseeing

Huipun erikoisavustaja Mika Merikanto kävi Sveitsin Mürrenissä toteamassa, että siellä kannatti käydä. Kuten kuvista näkyy, kelit olivat Sveitsissä viikko sitten kohdillaan, ja mikä parasta, off-piste-laskijoille riitti lääniä.

Kommentit: 0

Parempaa hiihtolomaa!

Viime viikolla alkanut hiihtolomakausi sai surullisen käänteen, kun Ylläksellä koettiin Suomen oloissa harvinainen kuolemaan johtanut lasketteluturma. ”On ollut rankkaa koko henkilökunnalle. Asianosaisille on tukipalaverit järjestetty”, sanoo hiihdonopettaja ja ski patrol -päivystäjä Jari Ikkelä. Yleisellä tasolla Jari näkee rinnekäyttäytymisessä yhden epäkohdan, jonka korjaaminen voisi tarjota iloisempia laskumuistoja kaikille: ”Pitäisi kiinnittää enemmän huomiota laskutaitoon. Suomalaiset luulevat olevansa parempia kuin ovatkaan. Taito ja nopeus eivät kohtaa.”

Kommentit: 0

Huippu 6/15

Kanada, Alaska, Ellendaltinden, Dolomiitit – hiihtovaellusta, downhilliä, Suomi-surffia – Tankki, Setämiehet ja Jussi Mononen… Welcome!

Kommentit: 0

Iisko ja Joona: Kohti Finnish Openia

Freestylessa häämöttävät maksimaalisten suoritusten rajat, ja ne saattavat olla ylitsepääsemättömät. ”Isompia hyppyreitä ja voltteja ei voi juuri enää tehdä”, arvelevat senior – new schooleri Iisko Heiskanen ja viimevuoden juniori-MM-ykkönen ja Finnish Open -voittaja Joona Kangas. Kaksikko on parhaillaan virittäytymässä Sappee Finnish Openiin (13.-14.2.2015), rentoihin kisoihin, joissa ei tehdä kaikkein pahimpia temppuja.Tämän kauden uutuutena tapahtuman yhteydessä järjestetään myös leiri junioreille, FO Stoked Camp, Powered by FightBack.

Kommentit: 0

Sylipyydaa Suomessa

Tuntureilta löytyy nyt maailmanluokan styroksia ja (ennen kaikkea) erittäin hyvää pyydaa! Mikko Lampinen kävi toteamassa tilanteen viime torstain myräkän jälkeen. ”Avoimilta alueilta lunta on vaikea löytää, mutta metsän suojasta löytyy jiihaata.” Muistakaa lumivyöryvaara, joka Lapin keskuksissakin on todellinen.

Kommentit: 0

Japanissa ennätyslumet

”Lunta on jopa poikkeuksellisen paljon. Keskuksen virallisen mittauksen mukaan ala-asemalla on 220 cm ja yläasemalla 320 cm. Lunta on satanut edellisen kerran isommin juuri ennen tuloamme (60 cm) ja nyt paikalla olon aikana lähes päivittäin 10-20 cm.” Hakuba Cortinassa nautitaan messevistä keleistä!

Kommentit: 0

Nordic Hooligans työn ääressä

Suomalaisten urbaanilaskijoiden ja elokuvatuotantoryhmä Veli Creativen parivuotinen leffaprojekti Nordic Hooligans on julkaissut kauden alkajaiseksi tiiserin, joka enteilee syksyllä tapahtuvan pitkän elokuvan julkaisua. Uutena vahvistuksena miehistöön on astunut Otso Räisänen, joka pääsee töihin tammikuun lopussa, toivuttuaan ensin solisluun murtumasta.

Kommentit: 0

Downshiftaajan konttori olisi Norjassa

”Siinä olisi aika win-win-tilanne, jos pomo saisi töihin aikaisempaa parempaa matskua, ja työntekijä tuottaisi sen parhaaksi kokemallaan tavalla, esimerkiksi aurinkoiselta terassilta vuonon rannalta, ennen lähtöään iltarandolle. Olisi mielenkiintoista nähdä tuollaisten vapauksien vaikutus vaikka työterveyshuollon tilastoihin”, sanoo rovaniemeläinen business controller Miikka Laakso. Työelämässä uuden ajattelutavan omaksuminen saattaa viedä vielä vuosia, mutta tietyissä olosuhteissa downshiftaamisen makuun pääsee jo yhdessä viikonlopussa, ehkä jopa yhdellä laskulla.

Kommentit: 0

ABS takaisinkutsuu teräspatruunat ja ABS TWINBAG -reput

Lumivyöryreppujen valmistaja ABS on havainnut tavarantoimittajan toiminnasta johtuneen vian, joka on johtanut välittömiin toimenpiteisiin: kaikki eurooppalaiset teräspatruunat (mustat), joiden täyttöpäivä on ennen 3. joulukuuta 2014 tulee vaihtaa uusiin. On mahdollista, että patruunoiden toimittajan täyttöprosessin aikana patruunaan on voinut päätyä koneistamisesta syntyneitä jäämiä, jotka voivat aiheuttaa ilmatyynyjen toimintahäiriön tulevaisuudessa. Kaikki reput, joissa on ABS:n Twinbag järjestelmä (tuplailmatyynyt) ja jotka on aktivoitu teräspatruunalla, tulee näin ollen palauttaa ABS:lle tarkastukseen. ABS hiilikuitupatruunat ja ABS Mono airbag järjestelmät eivät kuulu takaisinkutsun piiriin.

Kommentit: 0

Lumiraportti Itävallasta

Alppien huonon ja katastrofaalisen välillä vaihtelevan lumitilanteen lomassa näkyy myös valonpilkahduksia. Juho Karhun vinkkilistalta Itävallasta löytyvät ainakin Stubain jäätikkö ja Obergurgl/Hochgurgl. Jouluviikko ei tuo kokonaisuuteen suuria muutoksia, sillä luvassa on 3-5 päivää stabiilia korkeapainetta. Alpeilla voi siis ainakin nauttia auringosta!

Kommentit: 0

Life after Brain Massage

Kahden vuoden työstä 23 minuuttia – se on Brain Massage, Nipwitzin testamentti. Oskari Raitanen kertoo, millaista Nipwitzissa oli ja miksei sitä nähdä enää (ainakaan valkokankaalla).

Kommentit: 0

Varaslähtö talveen Ylläksellä

Alpeilla piehtaroidaan ennätyslumisessa alkukaudessa. Lapissa luonnonlunta on ajankohtaan nähden vähän, mutta moni keskus on jo avannut tai juuri avaamassa rinteitä keinolumen turvin. Mikko Lampinen kävi Antte Lauhamaan kanssa ottamassa ensipuraisun viikonloppuna aukeavan Ylläksen rinteisiin mahtavassa kelissä.

Kommentit: 0