Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Lapin viimeiset lumet – ja Pallaksen valot

Kuvat ja teksti: Mikko Lampinen
Laskija: Antte Lauhamaa

Viime maanantaina voimakas saderintama kulki yli läntisen Lapin. Katselimme kuinka lumi- ja räntäsade piiskasi rajusti ikkunoita Ylläksellä. Sääennusteen mukaan kelin piti kirkastua myöhäisiltaan mennessä, joten päätimme lähteä yötä vasten Pallakselle nauttimaan Lapin luultavasti viimeisestä talvisesta tuulahduksesta kaudella 2017-2018.

Lähdimme ajelemaan kohti Pallasta maanantai iltana kello 20 jälkeen. Sade oli loppunut, mutta keli oli vielä hyvin pilvinen. Ennusteet ja sääanimaatiot näyttivät edelleen kuitenkin kelin aukeavan, joten lähdimme matkaan suunnitelmamme mukaisesti. Ajaessamme näimme pian, kuinka kirkas rintama lähestyi, työntäen synkkää matalapainetta edellään voimakkaan länsituulen avustamana.

Saavuimme tielle, joka nousi ylös Pallas-hotellin parkkipaikkaa kohti. Tien ympäröimät puut ja metsät näyttivät sateen jälkeen pitkästä aikaa upeasti lumisilta. Muutoin melko lämmin ja lumisateeton kevät muuttui hetkessä talvisen näköiseksi, ainakin Pallaksella.

Laitoimme kamat nopeasti kuntoon, ja lähdimme skinnaamaan kohti tuntureita rajussa tuulessa.

1

Taivas oli jo melko kirkas skinnatessamme hotellilta Taivaskeron suuntaan. Erittäin kova tuuli löi vasten kasvoja pöllyttäen uutta lunta mukanaan. Tuntui hyvältä edetä pitkästä aikaa talvisessa myräkässä ja olosuhteissa.

2

Päästyämme ylemmäs, taivas kirkastui täysin ja myöhäisen illan valo värjäsi maiseman huikaisevan kauniiksi.

3

4

Nousimme Lehmäkeron huipulle ja lähdimme laskemaan tunturin pohjoiseen päin viettävää rinnettä kohti yösijaamme Rihmakurun kotaa. Tuuli oli valitettavasti vienyt tältä rinteeltä uudet lumet mukanaan, mutta hieno valo korvasi tehokkaasti siitä aiheutunutta mielipahaa.

5

6

Kodalle laskettuamme laitoimme tulet ja saimme majoituksen lämpimäksi ja miehet kylläisiksi.

7

Tiistaiaamu valkeni kauniina ja tuulikin oli tyyntynyt yön aikana täysin. Verkkaisten aamutoimien jälkeen lähdimme nousemaan takaisin kohti Taivaskeroa ja reissumme varsinaista päämäärää, eli kuuluisaa Pyhäkurua. Matkalla törmäsimme tokalliseen poroja.

8

9

Läntinen tuuli oli puhaltanut toiveidemme mukaisesti uudet lumet idän puolelle laskevaan Pyhäkuruun ja saimme nautiskella harvinaisen hyvistä toukokuisista lasku olosuhteista.

10

Kauniiksi lopuksi laskimme Vatikurua pitkin kohti Pallashotellia ja autoamme. Paahtavassa auringossa kylpevä Vatikuru oli olosuhteiltaan erinomaista pakkaantunutta firniä. Huomenna pohjoiseen saapuu kevään ensimmäinen todellinen ”helleaalto” ja lämpötilat nousevat ennusteiden jopa yli 21 asteeseen, joten lumet alkavat Lapistakin sulaa kohinalla pois.

Tags: , , , , ,

Vastaa