Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Syyslaskukausi avattu myös Narvikissa

Lisää lumiraportteja Norjasta! Narvikissa, Storsteinsfjelletillä (1 893 m) on muutama kymmenen senttiä pehmeää lunta, mutta aivan huipulta ei voi vielä laskea alas. Näin Backcountry Guiding Norwayn opas Markus Perttunen paikan päältä:

”Olin sunnuntaina Storsteinsfjelletin etelänpuoleisella jäätiköllä Narvikissa asustavan amerikkalaisen Brennan Severancen kanssa. Storsteinsfjellet on Narvikin alueen korkein toppi, ja sen korkeus on 1 893 m.

Keli oli mitä parhain, muutaman asteen pakkasen puolella. Taivas oli lähes pilvetön ja tuuli oli tyyntä.

Tähän aikaan vuodesta autolla pääsee vielä erään soratien päähän 690 metrin korkeuteen, josta varsinainen haikki alkaa. Tie suljetaan taas jossain vaiheessa talven ajaksi, jolloin lähestyminen pitenee noin 18 km.

Ensimmäiset parisataa korkeuserometriä kävelimme sukset selässä kesäpolkua seuraten. Loppunousu 900 metrin korkeudesta noin 1 800 metrin korkeuteen sujui hienosti skinnaamalla.

Tässä skinnaamme ylöspäin noin 1000 metrin korkeudella.

Tässä skinnaamme ylöspäin noin 1000 metrin korkeudella.

Jäätikkö on aika kiltti. Sen isoimmat railot ovat yläosassa. Kävin huiputtamassa vuoren muutama viikko sitten ennen lumien tuloa, joten minulla oli hyvä kuva siitä, missä ja millaisilla lumisilloilla railot olivat. Jäätikön yläosan nousimme köydessä.

Kuvassa näkyy jäätikön alku. Hiihtelimme ylöspäin railojen välistä.

Kuvassa näkyy jäätikön alku. Hiihtelimme ylöspäin railojen välistä.

Emme käyneet aivan topissa, vaan nousimme toppiharjanteelle. Ihan huipulta ei vielä näillä lumilla voi laskea alas. Jäätiköllä lunta oli semmoiset 40 cm ja se oli oikein hyvää ja pehmeää uutta lunta!

Kuvan keskellä näkyvä toppi on Storsteinsfjellet. Laskimme alas harjanteelta sen vasemmalta puolelta.

Kuvan keskellä näkyvä toppi on Storsteinsfjellet. Laskimme alas harjanteelta sen vasemmalta puolelta.

Laskunahan tuo ei kummoinen ole, loivaa lojottelua mutta hieno retki vuorille ja näillä lumilla hyvä paikka aloitella kausi.

Veikkaan, että laskeminen voi olla mahdollista nyt jossain muuallakin kuin jäätiköillä, kunhan löytää oikean jontkan, johon lunta on kerääntynyt. Meillä lasku jäätikköosan alapuolella oli aikamoista kivislaalomia. Toistaiseksi on parempi laskea alueilla joissa on vanhaa lunta, jäätä tai vähintään pehmeä varvikko alla.

Mielestäni hienointa näissä syksyisissä alkukauden reissuissa on ensimmäisten käännösten lisäksi pieni maistiainen kevätkelien tunnelmasta, kun aurinko käy vielä toistaiseksi aika korkealla. Meillä olikin sunnuntaina ihan komeat kevätmeiningit.”

5

4

Huipun seuraava printtijulkaisu ilmestyy kuun lopulla,
mukana mm. häikäisevä reportaasi Etnalta.

Tags: , , ,

Vastaa