Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Haamu-varusteita Lofooteilla

Kuvat: Juha Tolvanen

1

Lofooteilla asuva Juha Tolvanen oli ennen lokakuun puoltaväliä ystävänsä Samuli Pekkasen kanssa parin päivän kiipeilyreissulla kotikonnuillaan. Kesken reissun he tekivät vuoristossa havainnon, joka veti kaverukset hiljaiseksi. Näin Juha kertoo omituiseen löytöön johtaneen reissun kulusta, ja osittain avoimesta lopusta:

”Lähdimme Samuli Pekkasen kanssa kahden päivän reissulle Austvågøyan saarelle Lofooteille. Tarkoituksenamme oli skrämpläillä erään vuoren huipulle.

Ensimmäisenä päivänä meloimme vuonon yli noin 10 kilometrin matkan, ja sen jälkeen skrämpläiltiin ja haikattiin ylemmäksi noin 500 – 600 metrin korkeuteen. Pystytimme sinne teltan ja nukuimme hyvät yöunet.

Yöllä keli heitti pakkaselle, tunturijärvet jäätyivät ja tähtitaivas tuikki. Puhelimesta ei löytynyt kenttiä, eli meillä oli luvassa viiden tähden reissu. Seuraavana päivänä kikkailimme itsemme repaleisen jäätikön yli eräälle harjanteelle noin 800 metrin korkeuteen.

Siellä Samuli oli silmä tarkkana ja havaitsi jäätiköiden välistä sukset, vaatteita, termos- ja juomapullon. Minä en niitä olisi varmasti jäätikön toiselta puolelta asti nähnyt, mutta Samulilla oli näkö kohdallaan.

4

Löytö veti ensin vähän hiljaiseksi. Huomasimme, että sukset oli aseteltu vierekkäin, termospullo oli vielä täysi ja vaatteet olivat sekaisin mutta ehjinä suksien päällä. Asetelmasta hohkasi läpi ihmisen hätä.

Kaikenlaisia skenaarioita tuli meille mieleen, mutta oli mahdoton tietää mitä oli tapahtunut. Jännitimme vähän myös sitä, tulisimmeko tekemään vielä muitakin löytöjä täältä. Kumpikin meistä oli aiemmin löytänyt hiihtovarusteita rinteestä, mutta ei ikinä tämmöistä kasaa. Kyseessä oli kaksi paria suksia sekä muita varusteita.

Itse olen lumilautailija, enkä suksista paljoa tiedä, joten en osannut arvioida niiden ikää, mutta tulimme siihen tulokseen että plus-miinus kolme vuotta voisi olla aika oikea arvio siitä, miten kauan välineet olivat olleet sijoillaan.

Kaikki varusteet olivat ehjiä, lukuun ottamatta luonnonvoimien ja tunturin aiheuttamaa kulumista. Lopulta jätimme kamat niille sijoilleen emmekä miettineet asiaa sen enempää, koska meidän piti kuitenkin keskittyä vuoren huiputukseen.

5

Vasta reissun jälkeen aloimme miettiä, että meidän pitäisi tehdä löydöstämme ilmoitus johonkin, jos vaikka siellä olisi esimerkiksi joku soolo-reissulla oleva pariskunta hävinnyt. Laitoin ensin paikalliselle lumivyöry-sivulle facebookiin kuvan kysymysmerkillä, toivoen että joku tietäisi asiasta jotain. Ensin kysymykseeni tuli muutama vastaus tapaturmista, mutta sijainti ei täsmännyt löydöksemme kanssa.

Lopulta NRK, eli Norjan ei-kaupallinen valtakunnallinen kanava lähetti yllättäen minulle viestin, ja halusi tietää enemmän asiasta. Kun soitin NRK:lle, sieltä oli jo soitettu paikalliselle poliisille. Poliisi epäili että varusteet kuuluvat italialaiselle turistiryhmälle, jolle oli sattunut onnettomuus kyseisellä vuorella kolme vuotta sitten.

Kaikki ryhmän jäsenet olivat kuulemma kunnossa, mikä oli mukava kuulla, mutta mitään 100-prosenttista varmuutta ei ole saatu siihen, kenen suksia tai vaatteita ne vuorella ovat.

Saimme lopulta myös poliisilta viestin, jonka mukaan tämän kaltaisista löydöistä on hyvä ilmoittaa jatkossakin.”

6

Huipun lukijoille,
kaikki loput
juoksu- ja pyöräilyvaatteet verkkokaupastamme
nyt – 40 %!
Alennuksen saa kassalla koodilla huippu13.
Welcome!

Huipun seuraava printtijulkaisu ilmestyy kuun lopulla, mukana mm. järisyttävä Pohjois-Norja -paketti.

Tags: , ,

Vastaa