Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Sammaltunturi – maailman puhtaimmassa ilmassa

Teksti ja kuvat: Mikko Lampinen

Tämän viikon tiistaina kova sade piiskasi Etelä-Suomea, mutta Lapissa oli yllättäen parempaa keliä. Hyvän sään innoittamina lähdimme juoksemaan pitkään suunnitelmissa ollutta reittiä Keimiötunturin yli, kohti Sammaltunturin huipulla sijaitsevaa Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatua tarkkaileva asemaa. Se on ollut toiminnassa vuodesta 1991 asti.

Asemalla mitataan muun muassa typpidioksidin, otsonin ja rikkidioksidin pitoisuuksia ilmassa. Mittausaseman yhteydessä on myös tavanomainen Ilmatieteenlaitoksen säähavaintoasema, jonka tietoja seuraamalla löytyy tarkat reaaliaikaiset säätiedot alueelle.

Paikasta tekee erityisen mielenkiintoisen se, että maailman terveysjärjestö WHO:n julkaisemien tietojen mukaan Pallaksen Sammaltunturilla sijaitseva mittausasema on yksi niistä paikoista, joilla mitataan maailman puhtainta ilmaa. Yhtä puhdasta eli paikkoja, joissa pienhiukkaspitoisuudet jäävät alle 4 µg/m3, on myös esimerkiksi Islannin Hafnarfjordur’ssa ja Uuden Seelannin Te Anaussa.

Juoksulenkillä oli siis tiedossa keuhkojen täydeltä todistetusti maailman puhtainta ilmaa, hienossa säässä, jossa oli ensimmäistä kertaa mukana myös talven tuloa enteilevä viileä henkäys.

Tälle hienolle reitille lähdetään Jerisjärven läheisyydessä sijaitsevan NNKY:n Tunturikeimiö-nimisen majarykelmän luota, osoitteesta Jerisjärventie 320, 99300 MUONIO.

Auto jätetään majojen alapuolella olevalle parkkipaikalle, ja kuljetaan sitten tietä ylöspäin majojen ohi. Sitten alkaa hyväkuntoinen polku joka vie Keimiötunturin huipulle 613.5 metrin korkeuteen.

1

Antte Lauhamaa puskee Keimiön hienoa polkua ylöspäin koiransa Ursa takanaan. Taustalla näkyy Jerisjärvi. Tämä hyväkuntoinen polku Keimiötunturin huipulta alas NNKY:n majoille toimii myös tekniseen maastopyöräilyyn.

2

Keimiötunturin huipulla puhalsi hyytävän kylmä tuuli, ja ilmassa oli talven tuntua. Maahan oli satanut yön aikana myös hiukan lunta.

3

Tässä juostaan Keimiön rinnettä alaspäin suoraan kohti pohjoista ja Sammaltunturin Ylilakea (560 m), jolla sijaitsee kuvassakin näkyvä Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatua tarkkaileva asema. Ylilaen ja Keimiötunturin välissä on myös Sammaltunturin Alalaki (555 m) joka tulee ylittää matkanvarrella.

4

Antte ja Ursa nousevat Sammaltunturin Alalaen rinnettä. Taustalla näkyy Keimiötunturi, jonka lumiharson saanut huippu loisti upeasti auringossa.

5

Mittausasema on jo lähellä. Taustalla nousevat mahtavasti Pallastunturit, jotka olivat myös kevyesti lumen valkaisemia.

6

Siinä nököttää mittausasema, joka mittaa maailman puhtainta ilmaa. Katolta löytyy härveliä jos jonkinlaista.

7

Pidimme aseman pihassa nopean juomatauon ja aloitimme paluumatkan samaa reittiä takaisin. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy Pallaksen tunturihotelli.

8

Takaisin Keimiötunturilla. Juoksureitti maisemineen oli huikean hieno, etenkin tällaisella säällä. Huonolla näkyvyydellä ei olisi kannattanut lähteä Keimiön huippua pidemmälle, sillä siitä eteenpäin reitti Sammaltunturille on huonossa kelissä heikosti löydettävissä, vaikka sinne pieni polku lähes koko ajan johtaakin.

Hyvällä säällä reitti on hyvin suositeltava treenilenkki maastojuoksuun 10 + arvoisilla maisemilla. Maasto on helppoa juostavaa, eikä monilta tuntureilta löytyvää nilkat taittavaa umpirakkaa ole, vaan vauhtia pystyy pitämään mukavasti yllä.

Tekemällemme edestakaiselle reitille tuli mittaa hiukan alle 13 kilometriä ja noustua korkeutta kertyi 910 metriä.

Huipun lukijoille,
kaikki loput
juoksu- ja pyöräilyvaatteet verkkokaupastamme
nyt – 40 %!
Alennuksen saa kassalla koodilla huippu13.
Welcome!

Huipun seuraava printtijulkaisu ilmestyy kuun lopulla, teemanaan mm. tulivuoret.

Tags: , , , , , , , ,

Vastaa