Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Polkujuoksua pilvien läpi

Teksti ja kuvat: Mikko Lampinen

Syksyn sää on ollut osassa Lappia, ja ainakin Ylläksellä, koko syksyn varsin kummallinen. Täysin harmaata, pilvistä ja sateista keliä on jatkunut yhtä soittoa jo viidettä viikkoa, eikä sääennuste lupaa suurta muutosta tilanteeseen ainakaan lähitulevaisuudessa.

Viime viikon lopussa oli kuitenkin muutama päivä jolloin huipulla olevat web-kamerat näyttivät sateen ja pilvimassan olevan niin alhaalla, että Yllästunturin huippu paistatteli pilvettömässä auringon paisteessa. Alhaalla Äkäslompolossa ikkunasta katsoessaan asiaa oli vaikea uskoa.

Noina päivinä oli hienoa nousta ylös tunturiin polkuja juoksemaan ja saada todiste siitä, että aurinko on yhä olemassa.

Nämä kuvat ovat viime lauantailta, kun juoksimme huikeissa näkymissä tuntitolkulla pitkin poikin tuntureiden polkuja Antte Lauhamaan ja hänen väsymättömän labradorinnoutajansa Ursan kanssa.

1

Kellostapuli (503 m) oli vielä pilvien peittämä, mutta valo usvan keskellä kertoi auringon olevan lähellä.

2

Antte & Ursa Kellostapulin huipulla.

3

Juostessamme ylös Yllästunturin matalampaa huippua Keskistä lakea (615 m) alkoi pilvimassa häilyä ja aurinko valaisi hetki hetkeltä enemmän. Rajakohta pilvisen ja kirkkaan kelin välillä oli todella märkä. Myös lämpötila nousi nopeasti pilven väistyessä.

4

Tässä kuvassa Ursa liitää ja Antte tunkkaa ylös kohti Yllästunturin (719 m) huippua. Keli ja näkymä on huikaisevan hieno. Kauempana kuvan vasemmassa kulmassa pilvestä jaksaa juuri pistää esiin Lainiotunturin (613 m) huippu. Matalammat välissä olevat tunturit, Kesänkitunturi (535 m) ja Kellostapuli, ovat pilvimassan alla. Lähempänä juoksijoiden takana taas näkyy Keskinen laki, jonka selkää pitkin juoksimme hetkeä aiemmin pumpulimeren ympäröiminä.

5

Ylläksen huipulla juostessamme oli näkymä länteen ja auringon laskun horisonttiin kuin loputtomiin jatkuva aava meri. Tämä oli tähän mennessä yksi syksyn hienoimmista treenipäivistä.

Lisää kuvia ja tunnelmia erilaisilta huipuilta seuraavasta printtilehdessä, joka julkaistaan viikolla 43, teemanaan mm. tulivuoret.

Tags: , ,

Vastaa