Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Talvi jatkuu Kilpisjärvellä

DSC_8432
Teksti: Antte Lauhamaa
Kuvat: Saara Lauhamaa & Antte Lauhamaa

Kuin 100-vuotisen Suomen kunniaksi, talvi on pitänyt otettaan pohjoisimmassa Lapissa harvinaisen pitkään. Kylmät ilmat ja pitkään säilyneet lumet ovat pitäneet huolen siitä, että kesäiset ulkoilma-aktiviteetit ovat jääneet edelleen vähemmälle ja suksia ei ole tarvinnut pakata kesäsäilöön.

Päätimme ottaa vaimoni kanssa kesäkuun alkuun miniloman Kilpisjärvelle, jonka järven jää oli kylälle saavuttaessa vielä metrisen jääkannen peitossa ja Saanan rinteissä runsaasti lunta.

Kaunis kesäinen ja kylmä ilta houkutteli hiihtämään, ja hiihdimme Saanan pahdalle ilta-auringon siirtyessä pohjoiselle taivaalle. Päivällä lämmenneet lumet olivat ehtineet illan mittaan jäätyä, mutta kesäkuun ensimmäisen yön auringon kajo ja tasainen lumipeite riittivät tekemään yön hiihdosta mieleenpainuvan.

LRG_DSC08919

Kesäkuun ensimmäisen päivä jatkui juhlamerkeissä, kun lähdimme iltapäivällä kohti Iso-Mallaa. Mallan etelärinteellä sijaitseva Kitsi-putous on Suomen tiettävästi korkein yhtenäinen vesiputousten sarja. Putous on osa Mallan luonnonpuistoa, ja yksi alueella kulkevan Kalottireitin merkittävimmistä nähtävyyksistä.

Aurinkoinen päivä oli pehmittänyt pintalumen mukavasti ja putouksen viereiselle lumelle oli hienoa jättää käännökset. Eteenpäin siirryttäessä kävin vielä laskemassa Iso-Mallan eteläseinällä kallioiden välissä kulkevan kurun. Kurulle ei ole annettu nimeä, mutta sen luonnollinen nimi lienee Kitsi-kuru, tai Gihcigurra, johtuen alueen saamenkielisistä alkuperäisnimistä.

Illan suussa takaisin palatessamme pohjoinen tuuli saatteli päällemme vielä kunnollisen lumituiskun, joka vei näkyvyyden Kilpisjärven jäällä. Tervetuloa juhannus, ja eläköön hiihto.

DSC_8478

Tags: , , , ,

Vastaa