Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Yötöntä yötä odotellessa

Teksti ja kuvat: Mikko Lampinen

Yötön yö, keskiyön aurinko ja polaaripäivä ovat nimityksiä ajalle jolloin aurinko ei laske horisontin alapuolelle. Sitä esiintyy ainoastaan napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Suomessa polaaripäivä alkaa ensimmäisenä maan pohjoisimmassa paikassa Nuorgamissa 16. toukokuuta. Pallastunturin korkeudella se alkaa kymmentä päivää myöhemmin, toukokuun 26. päivä.

Viime viikolla sääennuste lupasi kirkasta säätä torstain ja perjantain väliseksi yöksi. Hyvän ennusteen kannustamina päätimme toteuttaa Antte Lauhamaan kanssa erään mielessämme hautuneen suunnitelman. Tavoitteenamme oli hiihtää yöksi Pallaksella sijaitsevan Pyhäkurun päälle odottamaan auringon nousua ja sitten laskea hienoa kurua aamuauringon loisteessa.

Pyhäkuru laskee kohti itää, joten se sopii auringonnousun katselemiseen täydellisesti. Lisäksi se on varmasti upein lasku Suomessa, mikäli Kilpisjärven alueen suurtuntureita ei oteta lukuun. Ilmatieteenlaitos ilmoitti auringonnousun alkavan Pallaksella kyseisenä yönä kello 04.11.

1

Olimme ylhäällä myöhään torstai iltana, kun auringon viimeinen valo vielä osui kurun toisella puolella nousevan Pyhäkeron huippuun. Aloimme etsiä sopivaa yösijaa Pyhäkurun jyrkemmältä puolelta Lehmäkerolta.

2

Tuuli oli varsin navakka, joten aloimme kasata muuria yösijamme suojaksi.

3

Muuri ja bivakit oli laitettu nopeasti valmiiksi. Antte katselee alas aivan leirimme vierestä lähtevää jyrkkää Lehmäkeron rinnettä.

4

Kello herätti meidät ajassa 3.30 ja aloimme hissuksiin aamutoimiin odottaen auringon nousua. Aurinko tuli näkyviin ylös tunturiin taivaanrannan pilvimassan takaa kello 04.06 ja värjäsi maiseman upeaksi.

5

Ihastelimme auringonnousua tovin ja aloimme laittaa tavaroitamme kasaan. Jätimme sitten yöpymisvarusteet odottamaan niille sijoilleen laskemisen ajaksi.

6

Antte kurvailee ensimmäistä laskuamme alas leiripaikan alapuolella. Lumi oli alkuun varsin kovaa.

7

Koska lumi oli kovaa, sitä oli helpoin nousta takaisin ylös sukset selässä.

8

Seuraavalla laskulla nousin kurun toiselle seinälle Pyhäkeron rinteelle kuvaamaan, kun Antte laski uudestaan Lehmäkeron hienon rinteen komeassa valossa. Kuva on otettu kello 05.32.

9

Laskettuani alas Pyhäkeron puolelta totesin, että sen rinne sekä itse Pyhäkurun pohja olivat alaosastaan vitilumella, joka luisti tervaisen nihkeästi. Aamun kolmas lasku suoritettiin siis taustalla näkyvän Lehmäkeron ja kurun välisellä rinteellä. Sen alaosastaan mukavan viettävässä harvassa koivikossa lumi oli hyvää ja luistavaa laskea. Kuvassa Antte kurvailee pienenä pisteenä isoja käännöksiä kohti kurun pohjaa.

10

Kolmannen laskun jälkeen nousimme jälleen ylös leiripaikallemme ja pakkasimme kamat reppuihimme. Anten takana näkyy yösijamme, josta pääsimme seuraamaan auringonnousun upeaa ja värikästä näytelmää.

Reilun parin viikon päästä näillä main koittaa taas aika, jolloin aurinko ei laske hetkeen lainkaan horisontin taa.

Parhaat sukset vapaalaskuun Huipun verkkokaupasta!
Kaikki DPS -sukset nyt – 30 %. Welcome!

Tags: , , , , ,

Vastaa