Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Vielä on talvea jäljellä

Teksti & kuvat: Mikko Lampinen
Laskija: Antte Lauhamaa

Vappua edeltävä viikko alkoi pohjoisessa aurinkoisena. Ainakin Ylläksen alueella sateli viikonloppuna myös uutta lunta, ja keli on ollut hyvin talvinen. Tästä huolimatta, useimmat Lapin keskukset sulkevat tuttuun tyyliin hissinsä ensi maanantaina, vappupäivänä. Omin voimin tunturissa liikkuville laskijoille tekemistä kuitenkin vielä riittää paikoin pitkään sen jälkeenkin, etenkin tuntureiden pohjoispuolilta. Tämän jutun kuvat on otettu eiliseltä laskureissultamme Kesänkitunturin pohjoispuolelle.

1

Antte katselee Kellostapulin pohjoispuolella näkyviä tuoreita laskujälkiä noustessamme ylös Kesängille.

2

Yllästunturi hisseineen jäi kauas taakse hiihdellessämme pitkin Kesänkitunturin ylänköä.

3

Alkutalvesta Kesängin pohjoispuoli on vyöryherkkä, mutta keväällä se on stabiilimpi. Hyvän kovan pohjan päälle oli satanut viikonloppuna jonkin verran uutta lunta, ja viileän kelin ansiosta lumi oli säilynyt kuivana puuterina. Tarjolla oli siis leveälti koskematonta ja komeaa puuterikenttää. Taustalla näkyy Lainio-tunturi.

4

Uuteen nousuun.

5

Antte rippaa jälleen tunturin mukavasti viettävää yläosaa.

6

Koska lääniä riitti ja olosuhteet olivat mitä mahtavimmat, intouduimme laskemaan pohjoispuolen neljään kertaan.

7

Päivän viides lasku tehtiin Kesängin eteläpuolta pitkin kohti parkkipaikkaa. Eteläpuoli on saanut kevään mittaan aurinkoa ja kovia tuulia, joten se on jo varsin kivinen. Lumi oli kuitenkin lämmennyt hyvälle firnille, joten sekin oli hauska laskea, kunhan varoi paikoin pinnassa olevia kiviä.

Tags: , , ,

Vastaa