Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Lapset offareilla

IMG_9169
kuvat: Jukka Räsänen

Kultaseppä, ulkoiluaktiivi ja vuoristolaisuuden ystävä Jukka Räsänen, 47, kuuluu suomalaisen vapaalaskun pioneereihin. Hänen Mikkelin Tornimäen bäkkäriltä alkaneeseen laskijan uraansa on mahtunut pitkä rivi reittejä Alpeilla, Kaukasuksella, Andeilla ja Alaskassa. Jukka on kierrellyt vuoria sukset selässä Mount McKinleyltä Kamtchatkalle, ja viettänyt useamman kauden mm. Chamonixissa.

Nyt harrastuksessa on kääntynyt uusi lehti, sillä Jukka on johdattanut lajin pariin myös lapsensa Mikaelan (14 v.) ja Renen (12 v.).

”Molemmat ovat pyörineet monot jalassa mäessä heti, kun vähän tajusivat liukuvan pinnan päälle. Isän perässä he ovat viilettäneet rinteenvierushankia 8 -vuotiaasta lähtien. Ensin suoraan isän jälkeä pitkin, myöhemmin tajusivat oman jäljen olevan kivempaa. Molemmat ovat käyneet myös hiihtokoulussa hakemassa laskutekniikkaa, itsellä ei siihen auktoriteetti riitä”, Jukka sanoo.

Lapsille laskuharrastuksen kotipaikka on Pyhätunturi, mutta tänä talvena on otettu tuntumaa myös isompiin mäkiin Chamonixissa. Reissuun valmistauduttiin Ape Majavan lumiturvallisuusluennoilla. Lisäksi on tehty piippari-etsintää ja opiskeltu vapaalaskun riskejä. Ja skinnattu ja laskettu offaria aina kun mahdollista.

Jukan mukaan vastuu painaa erityisen painavana, kun vuorilla on mukana lapsia.

”Tottahan toki lasten kanssa katsotaan laskut erittäin tarkkaan, minimoiden riskit vielä tarkemmin kuin aikuisten kanssa.”

”Olen opettanut lapsille, että laskiessa pitää tietää koko ajan missä kaikki menee, eikä yhtä aikaa lasketa kuin ihan selkeässä paikassa. Laskemaan pitää opetella, jotta ei ole pinteessä jos sattuu kaatumaan. Myös välineet on opittava hallitsemaan. Periaatteessa siis ihan samat asiat kuin aikuisillakin.”

Räsäsen perheen tähän mennessä mieleen painuvin laskukokemus on Ranskan Alpeilta.

”Chamonixin retkellä sattui kerrankin kelit kohdalleen, oli melkein metri puuteria ja siihen kevätkelit päälle. Lapsille jäi kenties väärä kuva Alppiretkistä, mutta pääsivätpä heti kunnon puuterilaskun huumaan.”

Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat yhteiset skinnailuretket Suomessa ja Norjassa, uudet avaukset Alpeilla ja myös Japanin lumet.

Kaiken kaikkiaan yhteiseen vapaalaskuharrastukseen kannattaa panostaa, sanoo Jukka.

”Nythän homma on tosi mukavaa, kun molemmat laskevat kuin aikuiset. Kohta en pysy enää itse perässä. On ollut hauskaa nähdä kehitys, kuinka suksi alkaa kulkemaan ja ipanat saa itseluottamusta. Ja lapset tykkää kuin hullut puurosta.”

Lopuksi Jukan neuvo kaikille niille vanhemmille, jotka miettivät lähteäkö tänä keväänä lasten kanssa offareille vai ei:

”Jos offareille mielii, niin alkuun jonkun tutun kanssa, joka tuntee paikat. Ja ihan kevyellä aloituksella. Pikkuhiljaa kannattaa hiihtää kaikkia lumiolosuhteita. Mitä hankalampi lumi, sitä paremmin oppii laskemaan.”

”Vapaalasku on yksi harrastus muiden seassa eikä ihan huono sellainen. Kun riskit tiedostaa eikä hölmöile, niin ulkoilumuotona se on aivan mahtava.”

IMG_9324

Parhaat sukset vapaalaskuun Huipun verkkokaupasta!
Kaikki DPS -sukset nyt – 30 %. Welcome!

Tags: , ,

Vastaa