Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Uraputkesta eräoppaaksi

DCIM102GOPROGOPR5861.

kuvat: Sanna Juutilainen ja ryhmä

Alkavan viikonlopun kunniaksi Huipun henkilökuvassa alanvaihtaja!

Sanna Juutilainen; ulkoilma-addikti, SUP-koulun osaomistaja (SUPpaa Tampere) ja ASI (Academy of Surfing Instructors) -koulutettu SUP-ohjaaja sekä kokoaikainen opiskelija oli joku aika sitten vielä kokonaan toisenlaisessa uraputkessa.

”Olen tehnyt pitkän uran kaupallisella alalla, mutta sen hektisyys ja kovat arvot eivät vastanneet omiani, ja huomasin voivani huonosti. Hyvinvointi on itselleni hyvin tärkeä asia, ja jos se on uhattuna, olen valmis tekemään isoja ja rohkeitakin päätöksiä.”

IMG_0250
”Pari vuotta sitten irtisanouduin vakituisesta työstäni, ja heittäydyin tuntemattomaan. Totta kai se pelotti, mutta en ole katunut päivääkään. SUP-koulun kautta olen päässyt tekemään töitä kahden minulle kaikkein tärkeimmän kanssa – luonnon ja ihmisten – ja sitä haluaisin tehdä vieläkin kattavammin tulevaisuudessa.”

Tällä hetkellä Sanna opiskelee Tampereen seudun ammattiopiston (Tredu) Kurun toimipisteessä erä- ja luonto-oppaaksi. Kyseessä on kansainvälinen linja, joten valmistuttuaan hänen tittelinsä tulee olemaan International Wilderness Guide (IWG).

Kyseessä on linjan 21. vuosikurssi, ja siihen osallistuu 15 opiskelijaa 7 eri maasta (Suomi, Ranska, Englanti, Hollanti, Slovakia, Bangladesh, Chile) ja opetuskielenä on englanti. Suomalaisia mukana on 6. Päätoimisia opettajia linjalla on kaksi, minkä lisäksi opetuksesta vastaa eri alojen vierailevat ammattilaiset.

Kurssimaksu on 750 €, mihin lisätään vuokra asumisesta, jos haluaa asua koulun asuntolassa. Myös ruokailu on maksullista, samoin opinnoissa tarvittavat varusteet. Useita koulutuksessa tarvittavia välineitä; kuten metsäsuksia, lumikenkiä, ahkioita ja kanootteja; on kuitenkin lainattavissa, mikä kompensoi opintojen hintaa.

DCIM100GOPROG0213369.

Sanna sanoo, että opiskelu eräoppaaksi on antoisaa, mutta samalla henkisesti ja fyysisestikin rankkaa.

”Meidät pusketaan opiskelujen aikana tietoisesti oman mukavuusalueemme ulkopuolelle, jotta opimme tiedostamaan rajamme ja tietämään, missä ja minkälaisissa olosuhteissa voimme toimia oppaana tulevien asiakkaidemme kanssa. Koulutus painottuu paljon selviytymistaitoihin luonnossa.”

Koulutukseen sisältyy mm. erätaitoja ja -perinteitä, suunnistamista, luontotietoutta, ruoan laittamista avotulella, perinteisiä käsitöitä, markkinointia, asiakaspalvelua ja yrittäjyyttä. Koulutuksen puitteissa tehtäviä opintomatkoja on yhteensä viisi.

”Heti koulutuksen alussa olimme viikon Kurun metsässä ja syys-lokakuun vaihteessa parin viikon vaelluksella Venäjän erämaassa, Paanajärven kansallispuiston läheisyydessä.”

”Nyt palasin juuri Syötteen kansallispuistosta, missä olimme viikon hiihtovaeltamassa. Seuraava opintomatka on Hammastunturin erämaahan, jossa hiihtovaellamme yksin yhdeksän päivää. Teemme myös viikon melontareissun Keski-Suomeen sekä viikon opintomatkan ulkosaaristoon. Kaikilla reissuillamme suunnistamme kartan ja kompassin avulla, teemme kaikki ruoat avotulella ja nukumme vain avomajoitteissa (loue).”

IMG_1698

Yhdeksi koulutuksen suurista haasteista Sanna nimeää ajan: opiskelu kestää vain 10 kuukautta, ja siihen on sisällytetty valtava määrä opittavaa. Kiire ja opiskelupaineet eivät siis eräoppaaksi opiskelevillekaan ole vieraita.

”Opiskelujen hektisyys on itselleni välistä stressaavaa, koska haluaisin perehtyä asioihin rauhassa ja syvällisesti. Myös englannin kieli tuottaa välillä päänvaivaa, varsinkin kasvien ja lintujen nimissä, joita en ole aikaisemmin tiennyt edes suomeksi.”

Kaiken kaikkiaan Sanna on kuitenkin kokonaisuuteen tyytyväinen.

”Hienointa tässä on koko koulutus ja kaikki ne ihmiset, joihin olen saanut etuoikeuden tutustua matkan varrella. Konkreettisten taitojen ja tietojen lisäksi olen oppinut paljon lisää myös itsestäni, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ja parasta on myös se, että luokkahuoneena toimii luonto!”

IMG_0256

Mieleenpainuvia kokemuksia on ollut paljon, yösuunnistuksesta puukon tekemiseen, ja ensimmäiseen näyttökokeeseen Seitsemisen kansallispuistossa, asiakkaiden kanssa.

”Verkkokalvoille ovat syöpyneet myös ulkomaalaisten kanssaopiskelijoitteni hiihtoharjoitukset – emme koskaan ole porukalla nauraneet niin paljon!”

”Opintomatkoilla erityisen tärkeä hetki itselle on aina iltaisin, kun koko päivän kävelyn tai hiihtämisen jälkeen menee yksin omaan loueeseen, käpertyy makuupussin sisään ja nukahtaa siihen, kun katselee tulta ja tähtitaivasta ja kuuntelee luonnon äänimaailmaa. Niissä hetkissä on jotain selittämättömän maagista ja yleensä silmät kostuvat puhtaasta kiitollisuudesta juuri sitä hetkeä kohtaan. Rakastan nukkua ulkona.”

Sanna valmistuu kesäkuussa. Tulevaisuudessa hän haluaa käyttää energiansa ihmisten luontoyhteyden vahvistamiseen ja hyvinvoinnin parantamiseen.

”Haluan luoda ihmisille monipuolisia luontokokemuksia ympäri vuoden ja jakaa muille sitä iloa, energiaa ja rauhaa, mitä itse luonnosta saan. Me suomalaiset olemme niin etuoikeutettuja, kun saamme nauttia upeasta ja puhtaasta luonnosta takapihoillamme. Haluan tukea ennen kaikkea lähimatkailua – ei tarvitse lähteä kauas tai pitkäksi aikaa voidakseen saavuttaa luonnon tarjoaman hyvinvointivaikutuksen”, Sanna sanoo.

DCIM100GOPROGOPR3469.

Parhaat sukset hiihtovaelluksille Huipun verkkokaupasta!
Kaikki DPS Pure 3 -sarjan sukset nyt – 20 %

Tags: ,

Vastaa