Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Tulossa ensi talvena: hissihiihtoa Tamokissa!

17142265_10154541695354685_71196401_o
kuvat: Jarkko Henttonen, Aadne Olsrud ja Mikko Lampinen

Yksi Pohjois-Norjan tunnetuimmista vapaalasku-laaksoista, Tamokdalen, on ottamassa ison harppauksen monipuolisen hiihtokeskuksen suuntaan.

Mikäli tämän hetkinen suunnitelma toteutuu, Tamok tarjoaa jo ensi kaudella myös hissihiihtoa hoidetulla rinteellä.

Ensimmäinen hissi, 130-metrinen ropetow, odottaa varastossa. Seuraavana tavoitteena on tuolihissin hankkiminen, kertoo projektin puuhamiehiin kuuluva lumilautailun ammattilainen, Jarkko Henttonen.

”Me ei ainakaan aluksi tavoitella mitään high speed quadeja tai six seatereita tai gondoleita tai muuta fiinimpää, vaan meille riittää oikein hyvin, jos saadaan hommattua perinteinen kolmen tai neljän hengen fixed grip –tuoli. Niitä saa käytettynä kohtuullisen edullisesti. Joten ei ole mitenkään epärealistista, että Tamokissa on jo melko pian tuolihissi.”

Jarkon mukaan hissin ei tarvitse olla erityisen nopea, koska se on joka tapauksessa nopeampi, kuin mäen päälle tarpominen jalan.

”Jalkaisin nouseminen on kuitenkin meidän skeemassa se normaali tapa, niin sanotusti defaulttimoodi, ja hissillä meneminen on vähän niin kuin poikkeushommaa.”

Tamokin hiihtokeskus-hankkeen historia ulottuu huhtikuuhun 2006, jolloin Jarkko tapasi paikallisen tilanomistajan Aadne Olsrudin sattumoisin Hattavarrin huipulla.

”Aadne kertoi, että siellä on ajatuksena matkailuelinkeinon kehittäminen. Minä tein alueesta SWOTin ja ehdotin kehitystyötä varten strategiaa, jota noudattamalla ollaan tultu tähän tilanteeseen. Strategian ytimessä on hitaasti, rauhallisesti ja varovasti etenemisen ajatus. Se pohjautuu siihen millainen Tamok on luonnoltaan”, sanoo Jarkko.

”On aika eri asia lähteä tekemään tällaista paikassa, missä on kunnon kasvukausi. Tamokissahan se on tosi lyhyt, koska se on melko pohjoisessa ja laakson pohja on aika korkealla. Jos sieltä kaataa puun, uutta ei kasva tilalle ihan heti. Ne jäljet, mitä sinne tekee, näkyy todella pitkän aikaa. Toisin sanoen, karrikoidusti, me voidaan pilata se mesta vain kerran, eikä korjaaminen onnistu. Siksi pitää ottaa iisisti, harkita tarkkaan mitä tehdään, ettei aiheuteta semmoista vahinkoa, mitä saadaan katua lopun elämäämme.”


Vuonna 2011 tehtiin maan käyttötarkoitukseen kohdistunut yleiskaavamuutos, jossa osa Aadnen omistaman Olsrudin tilan maista muutettiin maa- ja metsätalousmaasta skisport og reiseliv –maiksi.

Kuluvan vuoden alussa edettiin ”regulationsplan”-hakemukseen, joka vastaa suomalaista asemakaavan muutosta. Hakemus hyväksyttiin käsittelyyn tammikuun loppupuoliskolla, ja parhaillaan on menossa kuulemisvaihe, joka kestää 16.3. saakka. Mikäli kukaan ei vastusta hanketta, ja hakemus täyttää vaatimukset, hyväksyntä tulee 26. toukokuuta.

Kaavahakemuksen takana on Tamok AS -niminen yritys, jonka perustajia ovat Aadne Olsrud ja Jarkko Henttonen. Muina osakkaina ovat Aadnen vaimo Wibeche, paikallinen grynderi Arne Rydningen, joka on myös yrityksen toimitusjohtaja, kaavoitusalan diplomi-insinööri Niko Palo sekä arkkitehti Pekka Pakkanen, joka toimii alueen pääsuunnittelijana, kehittää rakentamisen konseptit ja luo Tamokdalenin erityispiirteitä kunnioittavan arkkitehtuurin muoto- ja materiaalikielen.

”Tamokin kehittämisessä on huippuporukka ajautunut saman pöydän ääreen suunnittelemaan siistiä projektia. Mitä muuta laskija voisi enemmän haluta suunnitella”, kysyy lumilautailijanakin tunnettu Niko Palo. Hänen vastuualueenaan on ollut liikenteen ja maankäytön yhteensovittaminen.

”Itse liikennesuunnittelua on toistaiseksi on ollut aika vähän, mutta ensimmäinen suunnitelma on kuulemma jo toteutunutkin, tien 87 uusi risteys. Kunta edellytti turvallisempaa risteystä, jos maankäyttö lisääntyy. Suunnittelutehtävänä se ei ollut ihmeellinen, mutta toisaalta todella ainutlaatuinen, koska lähtötietoja ei ole saatavilla samaan tapaan kuin esim. Helsingissä.”

”Pitkään tätä on synnytetty, ja mahtavaa kun asiat alkavat edetä! Olen todella fiiliksissä tästä projektista”, Niko lisää.

Jarkko ja Aadne ovat myös Tamokhuset AS:n taustalla. Yritys omistaa Husetin, vanhan seuraintalon, joka on tarkoitus remontoida vuoristomajataloksi.

IMG_2986

Asemakaavamuutoksen ensimmäisessä vaiheessa Olsrudin tilan maista on varattu tontteja noin 50 mökkiä varten. Kaiken kaikkiaan rakentamista varten varattuja alueita on moninkertaisesti, mutta tonttien rajoja ei ole vielä tässä vaiheessa määritelty.

Hissilinjoja suunnitelmassa on neljä, ja rinnekilometrejä parisenkymmentä. Korkeuseroa hoidetuilla rinteillä on vajaat 300 metriä.

”Rinteiden suunnittelussa on pyritty siihen, että puita tarvitsisi kaataa mahdollisimman vähän”, kertoo Jarkko.

”Tavoitteeseen on pyritty siten, että ollaan linkkailtu rinteessä luonnostaan olevia aukkoja. Puiden säästelyn päämääränä paitsi se, että metsälaskun fiilis säilyisi, myös se, että metsäisempi rinne suojaa lunta.”

”Rinteet on pyritty myös sijoittamaan luonnollisten muotojen mukaan niin, että ne keräisivät mahdollisimman hyvin lunta. Ja tietysti niin, että ne olisivat mahdollisimman hauskoja laskea.”

”Mahdollisimman hauskoja laskea on tietysti aika subjektiivinen homma, mutta uskoisin, että meidän näkemys tuosta on ihan pätevä. Mitään kirjaa ei olla pidetty, mutta uskoisin, että rinnealuetta on testattu karkeasti ottaen ainakin 5000 laskun verran, ja mäki on koettu vähintään kohtuullisen hyväksi.”

Tamokdalenin hiihtokeskushankkeen rahoitus on toistaiseksi auki. Rahoituksen hakeminen ei ole ollut mahdollista, niin pitkään kuin asemakaavamuutos on avoinna. Rahoituksen keskeinen perusidea on kuitenkin myydä maata ja sijoittaa rahat hissiin.

”Eihän siitä ole mitään takuita, että homma kiinnostaisi ketään muuta”, Jarkko toteaa, ”On puhdasta spekulatiivistä arvailua, että joku haluaisi täältä mökin itselleen. Niin kuin kaikki muutkin vastaavat hankkeet, myös tämä perustuu ajatukseen siitä, että kun mesta on hyvä, ihmisiä kiinnostaa sijoittaa varojaan sinne.”

”Uskomme tietysti vakaasti, että paikka kelpaa muillekin, että ihmiset ovat halukkaita sijoittamaan siihen. Mutta eihän siitä mitään takuita ole. Se nähdään aika pian, jos kaava hyväksytään.”

photo: Mikko Lampinen Skier: Arto Majava Location: Tamok, Norway

photo: Mikko Lampinen
Skier: Arto Majava
Location: Tamok, Norway

Jarkon ajatusmaailmassa laskeminen on sitä, että painovoima tuo alas, mutta hissi ei vie ylös. Hissi on kuitenkin keskeinen apuväline lajin oppimiseen.

”Tampatut rinteet kuuluvat totta kai kuvioon, vaikka hissin alueella onkin pienimuotoista offia. Hoidetussa rinteessä on helpointa opetella lajin perusteet ja hioa tekniikkaa. Meidän ideologiassa hissikeskus on kuitenkin olemassa siksi, että sieltä lähdetään pois, niin sanottuihin oikeisiin laskupaikkoihin. Tampatulla rinteellä ei kuitenkaan ole pelkkää välinearvoa, vaan ne ovat myös itseisarvo.”

Tamokin isona etuna on se, että keskuksen ala-asemalta voi lähteä haikkaamaan neljälletoista (14) eri vuorenhuipulle, eikä autoa tarvita. Aika harvassa paikassa on sellaista.

”Isoin laskettava korkeusero noilta vuorilta on melkein 1,5 kilometriä, yli tonnin laskuja on vaikka kuinka paljon. Eli sijainti on aika jees.”

Tags: , , ,

Vastaa