Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Suomen ainoa ski mountaineering -kisaaja: tasamailta hiihtoalpinismin huipulle

IMG_9607
kuvat: Jussi Nokelainen

Hiihtoalpinisti, ski mountaineering -kisalaskija Joonas Kortelainen on palannut vuodenvaihteessa alkaneelta Alppi-turneeltaan Suomeen. Viimeiset Keski-Euroopan kisat olivat viime viikonloppuna Berchtesgadenissa, Saksassa. Sitä ennen kausi kului Val di Fiemmessa, Chamonixissa ja Arechesissa.

Seitsemän viikon jaksolla oli kymmenen kisaa, joista puolet oli vertikaaleja. Kaiken kaikkiaan Härmän tasamailta ski touringin kansainvälisiin kärkikahinoihin ponnistanut suomalainen nappasi hämmästyttävät kolme kisavoittoa.

”Tärkein anti näissä on ollut se tieto, että vertikaalissa ei olla enää hyvänä päivänä kovin kaukana kansainvälisestä vauhdista, puhutaan 2 – 3 % ajassa. Yksilökisoissa, joissa on useita ylä- ja alamäkiä, eroa tulee vielä kuitenkin liian paljon, johtuen osittain kisojen pidemmästä kestosta, sekä kokonaisuuden hallinnasta. Vahvuudet tulee parhaiten esiin vertikaalikisoissa, joissa fysiikka ratkaisee.”

Joonas, jonka uraa olemme seuranneet Huipun alkuajoista asti (lue edellinen juttumme tästä) sanoo, että kunnon kehittyminen on ollut pitkällä aikavälillä nousujohteista.

”Jos otetaan tarkasteluun maksimaalinen hapenkulutus ja kynnykset, niin nyt ollaan maastohiihtomaajoukkueen keskiarvojen tasolla. Laskupuolikin on mennyt hyvin eteenpäin.”

Merkit olivat hyvät jo syksyllä. Mattotestissä mitattiin toistaiseksi parhaimmat tulokset joka osa-alueella, ja harjoittelu toimi. Marraskuussa, Tignesin leirillä alkoivat kuitenkin vaikeudet.

”Kroppa ei sopeutunut korkeuteen hyvin, kun alussa oli muutama sairaspäivä. Leirin harjoittelu ei mennyt oikein perille, ja kun joulukuussa olisi pitänyt olla virittelemässä kuntoa ja tekemässä kovia harjoituksia oltiinkin perusharjoittelun ja levon äärellä, jotta saatiin homma taas oikeille raiteille.”

”Ensimmäiset kolme kisaa, jotka olivat ikävä kyllä samalla kovatasoisimmat, menivät ihan usvassa. Meno oli puurtamista, eikä vaihteita oikein löytynyt.”

IMG_9595

Kisojen välisen ajan Joonas on käyttänyt valmistautumiseen. Käytännössä se on tarkoittanut kevyttä skinnailua ja juoksua.

”Tässä vaiheessa kautta harjoittelu ja hiihtely on enemmän tuntuman ylläpitämistä ja virittelyä, ja sitä myötä nousumetrit ovat jääneet jonnekin 40,000 m paikkeille. Chamonixissa tehtiin pieni poikkeus ja käytiin hiihtämässä kolmen päivän rundi hyödyntäen vuoristomajojen talvipuolia.”

Joonas sanoo, ettei hänellä ole käytössään erityisiä poppakonsteja ennen kisoja.

”Tykkään kyllä hiihtää lämpöjä alle omassa rauhassa ja käydä läpi mielessä vielä radan eri vaiheet. Yleensä vireystila on minulla startissa korkealla, lähinnä tulee ehkä tarpeeseen rauhoittaa meno alussa, etenkin kun kisat on korkealla. Tärkeintä on luottaa omaan tekemiseen ja vauhdinjakoon.”

”Kauden ensimmäiset kisat aiheuttavat yleensä aina jännitystä, mutta muutaman startin jälkeen se helpottaa. Pieni jännitys on kuitenkin hyvästä ja johtaa yleensä parempiin suorituksiin.”

Kaiken kaikkiaan kisakulttuuri on hiihtoalpinismissa rento ja kannustava. Kanssakilpailijoiden kanssa ollaan kavereita ja vaikka kilpailu onkin kovaa, asiat tehdään fairplay-hengessä.

Ski mountaineering on Euroopan vuoristoseuduilla arvostettu laji, jonka kärkimiehet ja –naiset ovat fysiikaltaan maailman eliittiä. Rahalajista ei kuitenkaan ole kyse, eikä Joonaskaan suunnittele kisavoittojen myötä siirtyvänsä esim. Monacoon.

”Rahapalkintoja on yleensä vain maailmancupin kisoissa tai isoissa kovatasoisissa kisoissa. Niissäkin voittaja kuittaamat palkinnot ovat yleensä parhaimmillaan tuhannen euron luokkaa, joten kukaan ei tässä lajissa elä pelkillä palkintorahoilla.”

Ski mountaineeringillä ei Suomessa ole tällä hetkellä maajoukkuetta eikä lajiliittoa. Kisamatkat on toteutettu itse kustannettuina omatoimimatkoina. Valmentajana on toiminut hiihtosuunnistuksen puolelta tuttu Hannu-Pekka Pukema.

”Tulevaisuudessa tarkoituksenani on jatkaa samoilla linjoilla. Tästä eteenpäin kehitys vaatii kuitenkin suurempia panostuksia, joten nähtäväksi jää, minkälaiset olosuhteet saadaan näillä realiteeteilla luotua. Tavoitteena on myös kehittää lajia ja kilpailuja Suomessa”, Joonas sanoo.

Joonas Kortelaisen kevään suunnitelmiin kuuluu Ylläs Randon järjestäminen ja osallistuminen Kebnekaise Classiciin, sekä SVELAV pro 2 -kurssi.

Joonas Kortelaisen kevään suunnitelmiin kuuluu Ylläs Randon järjestäminen ja osallistuminen Kebnekaise Classiciin, sekä SVELAV pro 2 -kurssi.

Parhaat sukset randoille, puuterille ja all mountain -hiihtoon Huipun verkkokaupasta http://huippufreeride.fi/tuote-osasto/dps/

Tags: , ,

Vastaa