Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Oulun nosturin myöhemmät vaiheet

kuva (10)

kuvat: Marko Kerola

Oulussa, Alakyläntien varressa, hieman yli 10 kilometriä keskustasta pohjoiseen sijaitsee yli 20 metriä korkea torni, joka on saanut viereisestä Rudus Oy:n soramontusta näyttävän kuorrutuksen: jäätynyttä pohjavettä.

Vesi on ensin johdettu soramontusta lampeen, josta se on pumpattu tornin huipulle ja sieltä alas. Tornin runkona on vanha nosturi, jonka ympärille on kiedottu paperikoneessa käytettävää huopaa. Lisäksi vieressä on pienempi torni, jonka yhdistää isompaan päälle kaatuva silta.

Rakennushommat käynnistyivät jo kesällä ja jatkuivat läpi syksyn. Talvella ylläpidosta on vastannut talkoorinki. Parin hengen ryhmä käy päivittäin paikan päällä säätämässä jäädytystä ja tarkastamassa tilannetta. Lammikosta huipulle pumpattua vettä suihkutetaan 1 – 4 suuttimella tornin seinämiä pitkin alas.

Kaiken kaikkiaan projektin suunnittelu- ja toteutusvaiheeseen on kulunut niin mittava määrä aikaa ja vaivaa, että on syytä kysyä: kuka (hullu) ryhtyy tällaiseen rakennusprojektiin ja miksi?

Paavo Hahtola, Oulun kiipeilyseura -91 ry:n puheenjohtaja, paljastaa tekijöiksi OKS-91:n ”torniaktiivit”. Kyse on siis jääkiipeilystä. Paikalla järjestetään parin viikon kuluttua jääkiipeilyn SM-kisat. Hahtola on kisojen tapahtumavastaava.

Kilpailijoille tarjolla on mehevä setti. Jääkuorrutuksen kanssa ison tornin yhdellä sivulla on leveyttä 4 – 5 metriä. Kiivettävät reitit ovat pääosin pystysuoria, mutta jäädytyksen yhteydessä kokonaisuuteen on muodostunut myös pilareita ja luolia. Pikkutornilla korkeutta on 9 metriä, ja torneja yhdistävä silta on 12 metrinen.

kuva (8)

Kisareitit ovat erittäin haastavia, sanoo tapahtumavastaava.

”Venäläiset Krukonogi.comin reitintekijät pitävät siitä varmasti huolen. Niissä kiivetään sekä drytool-osuuksia (eli kiivetään jäähakuilla ja jääraudoilla kiipeilyotteita pitkin) että jääosuuksia. Etenkin pikkutornista sillan kautta isolle tornille siirtyminen tulee olevan järjettömän raskas veto.”

”Karsinta- ja finaalireitit ovat kisoissa, ja niiden tarkkaa linjaa ei osata eikä voida vielä sanoa. Kisaajat saavat tutustua reitteihin etukäteen hetken aikaa, mutta eivät saa nähdä toistensa kilpailusuorituksia. Näin pidetään huoli siitä, että ne ovat kaikille tasapuolisesti yhtä vaikeita.”

kuva (5)

Ulkona järjestettävissä kisoissa ollaan sään armoilla. Jos Hahtola saisi päättää, olisi mahtavaa jos kisapäivänä olisi muutaman asteen pikku pakkanen ja tyyni, aurinkoinen ilma.

”Keli saa olla muutakin, kaiken kanssa pärjätään. Ikävintä olisi joko todella kova myrsky, 30 asteen pakkanen tai oikein keväinen +10 asteen vesikeli. Torni kestää hyvin pienet plussakelit, joten sulamisen puolesta ei kannata olla huolissaan.”

Hahtola itse käy talvisaikaan tornilla pari kertaa viikossa kiipeilemässä. Se on todella tehokas treenipaikka, ja jääkiipeily on mukaansa tempaavaa puuhaa.

”Viime talven Oulu Open -kisoja lukuun ottamatta, tornilla ei ole kisailtu sitten vuoden 2004. Toimin kisapäivänä järjestäjän roolissa. Kisoihin olisi hieno kyllä päästä jonain vuona osallistumaankin.”

Oulua voisi nykyisellään kutsua jopa suomalaisen jääkiipeilyn pääkaupungiksi. Jääkiipeilytornin lisäksi kaupungista on mukavan lyhyt matka Posion Korouomaan, jossa sijaitsevat Suomen parhaat jääputoukset. Varsinaisia maajoukkuekiipeilijöitä seudulta ei löydy, mutta aktiivisia kiipeilijöitä on paljon. Torni vetää puoleensa uusia harrastajia jatkuvasti. Pohjimmiltaan kasvavan suosion syy on kuitenkin itse lajissa.

”Jääkiipeily on hyvä tapa päästä kiipeämään ulkona myös talvisin. Onhan se toki myös erilaista kalliokiipeilyyn verrattuna. Jää elementtinä on aivan omanlaisensa. Puhutaan tavallaan teknisemmästä lajista hakkujen ja jäärautojen takia, mutta toisaalta se on myös vähän rajumpaa: joskus jäätä saa hakata ja potkia tosissaan ennen kuin se antautuu.”

”Joka tapauksessa, kyseessä on todella tehokas, mielenkiintoinen ja erilainen kiipeilyn muoto, ja suosittelen kaikille kiipeilijöille ja kiipeilystä kiinnostuneille kokeilemaan sitä edes kerran! Samalla tavalla kuin kalliokiipeilyreissuilla, jääreissuillakin ulkona olo ja liikkuminen ovat isossa roolissa, ja reissut ovat järkeensä mukavia. Ja onhan se hieno tunne istahtaa teltan, laavun, kodan tai mökin lämpöön pitkän, pimeän, kylmän ja märän jääkiipeilypäivän jälkeen. Silloin tietää tehneensä.”

kuva (3)

Jääkiipeilyn SM-kisat Oulussa 25.2.2017. Kisoihin saa osallistua jokainen kilpailulipun ostanut. SM-kisat ovat kaikille avoimet ja niihin otetaan 30 ensimmäisenä ilmoittautunutta.

Kisoissa noudatetaan soveltuvin osin Kansainvälisen kiipeilyliiton (UIAA) laatimia jääkiipeilyn maailmancup-kisojen sääntöjä. Niissä on määritelty mm. jäähakkujen ja jäärautojen osalta mittoja ja mittasuhteita, jotka varusteiden tulee täyttää. Muita erikoisvaatimuksia ei ole. Sääntöihin on sisällytetty myönnytys, jonka mukaan kilpailijat voivat esiintyä myös trikoissa.

Tapahtumassa on panostettu turvallisuuteen: ennen kisapäivää tornista hakataan irti kaikki irtonainen jää, ja varmistetaan, että jääseinämät ovat rakenteellisesti kunnossa, köydet ovat ehjät, ja jatkot ovat asianmukaisesti kiinni seinässä. Kisapäivänä paikalla on paljon köysitoiminta- ja kiipeilyohjaajia, ensihoitohenkilökuntaa sekä järjestyksenvalvojia. Kiipeilijöiltä vaaditaan asianmukaiset turvavarusteet. Sääntöjen huomiotta jättämisestä seuraa automaattisesti suorituksen keskeytys ja hylkäys.

Viralliset nettisivut ja linkki ilmoittautumiseen: http://www.finice2017.com/
Oulun kiipeilyseura -91 ry http://www.oulunkiipeilyseura.fi/

Kisojen ennakkovideo:

Tags: , ,

Vastaa