Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Miten ammattilaiset valitsevat laskulinjansa?

www.freerideworldtour.com

TUNTUMALLA, INSPIRAATIOLLA JA HYPPYLINJOJEN PERUSTEELLA

teksti: Arttu Muukkonen
kuvat: Arttu Muukkonen ja FWT

Jokainen itselleen laskulinjaa mäestä valinnut tietää, että rinne näyttää alhaalta yleensä täysin erilaiselta kuin lähtöpaikalta. Kiviä on vaikea nähdä lumen alta, ja iso kenttä voi ollakin vain kahden käännöksen kokoinen.

Vaikeusluokka kasvaa vapaalaskukisoissa. Freeride World Tourin osakilpailuissa laskijat tykittävät vauhdilla valitsemansa linjan alas usein sokkeloistenkin hyppy-loikka-jarru-hyppy-kombojen läpi.

Miten he muistavat, mistä pitikään mennä? Kysyimme kokeneilta kisaajilta. Selvisi, että valinnat voi tehdä joko täysin fiiliksellä, etsimällä hyviä hyppypaikkoja tai jopa valitsemalla useamman vaihtoehdon ja vasta lähdössä päättää, mistä laskea.

www.freerideworldtour.com

Esilaskija auttaa hahmottamaan kokoa

FWT:n kilpailijat saavat kuvan kisaseinämästä noin viikkoa ennen kilpailuajankohtaa, jos laskuseinämä vain on tiedossa. Kuvien perusteella voi tehdä jo ensimmäisiä valintoja, mutta vasta päivää ennen kisaa tehdyllä rinnetarkistuksella pääsee todella miettimään itselleen sopivinta laskureittiä, kertovat Loic Comb-Patton, Evelina Nilsson, Kristofer Turdell ja Taisuke Kusunoki. Haastattelimme heitä Chamonix´ssa tammikuun lopussa, kun he valmistautuivat sittemmin siirrettyyn Chamonix´n FWT-osakilpailuun.

Kisarinteitä ei saa laskea ennakkoon, vaan reittipäätökset täytyy tehdä käytännössä fiilispohjalta. Valinnoissa ja mittasuhteiden hahmottamisessa auttaa paitsi kokemus ja keskustelut muiden kanssa myös esilaskija, joka kurvailee kisaseinän kilpailijoiden katseiden alla ja hyppää joiltakin kallioilta alas.

Esilaskijan laskun perusteella kilpailijat voivat päätellä esimerkiksi kallioiden ja muiden maamerkkien kokoja.

Myös kilpailukokemus auttaa, kaikki sanovat. Mitä pidempään koluaa kisoja, sitä helpommaksi linjojen arviointi muuttuu.

loic_96B6667

”Nautinto edellä”

Vuoden 2016 Freeride World Tourin miesten suksisarjan voittaja, ranskalainen Loic Collomb-Patton tunnetaan kovasta vauhdistaan ja isoista kolmosistaan.
”Valitsen sellaisen linjan, josta pidän eniten ja josta uskon saavani eniten nautintoa. En mieti pisteitä tai sitä, mitä tuomarit arvostavat. Yleensä valitsen neljä mahdollista reittiä, joista sitten alan mielessäni pudottaa vaihtoehtoja pois. Lähetän kuvia yleensä kahdesta linjasa valmentajalleni, ja hän antaa mielipiteensä etukäteen.

En puhu valitsemastani linjasta muiden kilpailijoiden kanssa etukäteen, mutta kisapäivän aamuna saatan näyttää kuvan linjastani ja psyykata vähän muita.

Muistan linjan opettelemalla sen mahdollisimman hyvin ulkoa. Laskiessani keskityn vain linjaan, katseeni kaventuu ja yksinkertaisesti vain tiedän, mistä pitää mennä. En ole ainakaan vielä kertaakaan eksynyt linjaltani.”

Collomb-Pattonin viime vuoden Chamonix´n kisan voittolasku:

evelina_96B6613

”Vuori kertoo, mistä laskea”

Naisten suksisarjassa kilpaileva ja laskuelokuvistakin tuttu Evelina Nilsson, viime vuonna kokonaiskisan kuudes:

”Valitsen linjan, tai se oikeastaan valitsee minut. Kun tulet paikalle, näet heti, mistä pitää laskea. Aiemmin valitsin linjoja sen mukaan mitä muut ajattelivat tai mitä luulin tuomareiden arvostavan, mutta se ei ole järkevää. Laskemisessa täytyy olla ilo ja inspiraatio mukana.

Pidän eniten avoimista linjoista, joissa on tilaa kääntyä. Toisaalta reitin täytyy olla myös leikkisä ja sieltä pitää löytyä muutama hyvä hyppy.

Opettelen linjan visualisoimalla sen mielessäni. Tiedän mistä pitää laskea, mistä kääntyä, mihin mennä. Viimeisenä iltana en enää ajattele sitä, vaan yritän keskittyä muihin asioihin.
Olen kerran eksynyt linjaltani. Sen jälkeen opettelen aina etukäteen myös muut vaihtoehdot sen aikomani reitin lisäksi. Silloin on varma olo, koska tunnen ympäröivää maastoa ja tiedän kalliot tai kiintopisteet, joista ainakin pääsee tyylikkäästi alas.”

Evelina Nilssonin kisalasku Andorrassa viime vuodelta (sijoitus 3.)

kristoffer_96B6636

”Hypyt edellä”

Ruotsalainen Kristofer Turdell sijoittui viime kaudella ensimmäisellä FWT-kiertueellaan neljänneksi. Riksun possujunista kokemusta vuosikausia kerännyt Turdell hyppii mielellään isosti.

”Rakennan kisalaskuni yhdistelemällä hyppykokonaisuuksia toisiinsa. Yritän päästä katselemaan rinnettä eri kuvakulmista, jotta näkisi mahdollisimman hyvin ennakkoon, miltä alastulojen jyrkkyydet ja lumen laatu ylipäänsä näyttää. En välttämättä lukitse linjaani kovin paljon ennakkoon, vaan yritän miettiä mahdollisimman monta hyvää vaihtoehtoa.

Jos joku hyppää samasta paikasta josta aioin itsekin mennä, mutta se näyttää huonolle, on hyvä olla itsellä vielä useampi vaihtoehto käytettävissä. Siksi olen tyytyväinen, jos saan arvonnassa ison lähtönumeron – ehdin katsoa enemmän muiden edesottamuksia kisarinteessä.

Laskiessani muistelen kiviä, puita ja muita merkkejä, joiden mukaan navigoin reittiä. Kyllähän kisalaskeminen on vaikeaa, kun pitää pystyä laskemaan lujaa, sujuvasti ja ottaa vielä mahdollisimman isoja hyppyjä. Toisaalta tiedän rajani ja taitoni, joten en ota hallitsemattomia riskejä.”

Kristofer Turdellin voittolasku Andorrassa viime kaudelta:

saisuke_96B6660

”Saa nähdä, Euroopan vuoret näyttävät niin erilaisilta”

Japanilainen Taisuke Kusunoki nousi villillä kortilla FWT:lle. Hän voitti tammikuussa järjestetyn Hakuban neljän tähden Freeride World Qualifier -kisan ja saapui Eurooppaan ensimmäistä kertaa elämässään kilpailemaan.

”Riippuu kisasta. Jos on nopeuskisa, niin sitten pitää vaan laskea täysillä. Jos taas kyse on reitin valinnasta, etsin hyviä hyppyjä ja yritän laskea mahdollisimman sujuvasti (smoothisti) hypylle.

En ole aiemmin kilpaillut Euroopassa, joten otin nyt kiikaritkin mukaan. Japanissa mäet ovat paljon pienempiä, joten siellä linjojen valitseminen on helpompaa. Japanissa pystyn muistamaan reitin puiden sijainnin perusteella, mutta täällä ei niitä kasva ylhäällä vuoristossa.

Täällä vuoret ovat niin erilaisia, joten on jännittävä nähdä, miten käy. Pitää vain yrittää opetella reitit ulkoa, ehkä.”

Taisuke Kusunokin voittolasku Hakuban FWQ-kilpailussa:

Seuraa Andorran osakilpailua livenä: http://www.freerideworldtour.com/event/swatch-freeride-world-tour-vallnord-arcalis-andorra-2017

Vapaalaskusukset Huipun verkkokaupasta!

Tags: , , , , , ,

Vastaa