Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Lumimyräkkää pohjoisessa

Pohjois-Norja, kuva: Juha Tolvanen

Pohjois-Norja, kuva: Juha Tolvanen


kuvat: Ville Eskonen ja Juha Tolvanen

Pohjois-Norjaan ja Kilpisjärvelle satoi viime viikolla isosti lunta. Kysäisimme pikaisesti paikallisilta olosuhderaporttia, joka jo etukäteen vaikuttaa harvinaisen mehevältä: 70 cm uutta lunta Suomen puolelle ja yli puoli metriä Norjaan.

Kilpisjärven tilanteesta kertoo aluksi Ville Eskonen:

”Lunta rupesi tulemaan Kilpisjärvelle viime torstaina. Sitä ennenkin lunta oli jo hyvin, jopa vähän normaalia enemmän. Ilmatieteenlaitoksen mittarin mukaan uutta lunta satoi muutaman päivän aikana noin 70 cm, mutta tarkkaa määrää on paha sanoa, kun lumi on tullut niin kovan tuulen kanssa. Jossain sitä on varmasti huomattavasti enemmänkin. Tuuli oli aika rivakka, 10-20 m/s, ja hetkittäin varmasti kovempikin.”

Kilpisjärvi, kuva: Ville Eskonen

Kilpisjärvi, kuva: Ville Eskonen

”Paikalliset aurakuskit ovat saaneet pidettyä kylän tiet hyvin auki, mutta päätie oli paikoin ummessa, kun aura-autot eivät millään kerinneet putsata kinostuvaa lunta. Meidän pihaan oli lunta kertynyt sen verran, ettei kolalla enää pärjännyt ja kauppareissut piti hoitaa rinkka selässä moottorikelkalla. Hyvin täällä kuitenkin pärjättiin.”

”Lunta tuli tosiaan kertaheitolla varsin paljon. Muistan että toissa keväänä tuli lunta muutamassa päivässä ainakin saman verran, mutta silloin ei tuuli haitannut niin pahasti. Norjan puolella on kaiketi tullut lunta vieläkin enemmän, mutta luultavasti ainakin laaksoissa on ollut vähän maltillisemmat tuulet. Meillä täällä Kilpisjärvellä tahtoo puhallella usein hieman kovempaa”, kertoo Ville paikan päältä.

Norja, kuva: Juha Tolvanen

Norja, kuva: Juha Tolvanen

Myös Juha Tolvasen raportti Norjasta todistaa runsasta lumentuloa, mutta niin ikään kovia tuulia rajan toisella puolella:

”Norjan puolella lumiyräkkä alkoi tiistaina, ja ennen sitäkin on ollut mahtavat puuteriolosuhteet jo pitkään. Nyt uutta lunta on tullut + 50 cm kovalla tuulella. Joten joissakin paikoissa voi olla 1,5-2 metriä, joissain 40 cm. Olosuhteet ovat loistavat laskemiseen, mutta vyöryvaara on nyt korkea. Vyöryvaroitus on asteella 3.”

”Kaiken kaikkiaan nyt löytyy aivan spesiaali-hyvää lunta, todellista puuterihöttoä mitä ei täällä aina ole tarjolla. Pohjat ovat nyt tosi hyvässä kunnossa lopputalvea ajatellen. Ennusteissa on tosin lämmin rintama lähestymässä, joten jännityksellä joutuu odottamaan mitä tapahtuu, jos ennusteet pitävät paikkansa.”

Norjan puolella parhaat lumet löytää Juhan opastoimiston www.backcountryguidingnorway.com avulla.

Norja, kuva: Juha Tolvanen

Norja, kuva: Juha Tolvanen

Tags: , , ,

Vastaa