Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Ylläksen lumivyöry: varokaa avotuntureiden jyrkkiä kohtia

dsc07783-4

kuvat: Antte Lauhamaa
kuva Lainiolta: Juho Hurme

Ylläksellä tapahtui viime lauantaina, 7. tammikuuta, yhden laskijan loukkaantumiseen johtanut lumivyöry, jossa olisi pahimmillaan ollut ainekset hyvinkin isoon onnettomuuteen.

Vyöryonnettomuus tapahtui Kesänkitunturin pohjoisen puoleisella rinteellä, jonka jyrkkyys on paikoin 35 astetta. Vyöryn leveys oli arviolta 200 – 250 metriä ja pituus 200 – 300 metriä. Onnettomuuden aikaan paikalla oli yhdeksän laskijan ryhmä.

Paikalle osui sattumalta myös lumivyöryteknikko ja Huipun vakituinen avustaja Antte Lauhamaa. Antte oli liikkeellä Lauri Ylimyksen ja Markus Juuson kanssa, tarkoituksenaan lumivyöryennusteen tekeminen alkavalle viikolle.

dsc07780-3

dsc07777-2

Antte oli lähtenyt liikkeelle Kesängin parkkipaikalta ja laskenut alas tunturin pohjoispuolen loivempaa koilliskulmaa.

”Koska olimme tekemässä ennustetta, meitä kiinnosti erityisesti se, miten edellispäivän myrskyn lumi oli sitoutunut suojapuolella olleeseen lumipeitteeseen. Uutta lunta oli satanut kymmenisen senttiä ja yön aikana etelän puoleinen tuuli oli ollut erittäin kova, puuskissa noin 30 m/s”, Antte kertoo vallinneista olosuhteista.

”Alas laskiessa kiinnitimme huomiota siihen, että vanhan lumen pinta oli jäinen ja uusi lumi oli tuiskunnut sen päälle ja muodostanut siihen tiiviin kannen. Koilliskulma on niin loiva, että sen jyrkkyys ei riitä lumivyöryyn. Kesängin pohjoispuolen rinne on keskiosaltaan paikoin noin 35 astetta jyrkkä, osittain maljamaisen mallinen, ja lisäksi sen maapohja on varvikkoa. Tämä tekee kyseisestä osasta erittäin vaarallisen, koska se vyöryy helposti. Suuria vyöryjä kyseisessä paikassa on melkein joka talvi.”

”Pohjoista puolta voi laskea turvallisesti kaikilla keleillä, kun välttää keskiosan jyrkkää pätkää ja pysyttelee loivemmilla sivustoilla”, Antte tähdentää.

Juho Hurmeen ottamassa kuvassa näkyy Kesänkitunturin pohjoispuoli vastapäiseltä Lainiotunturilta kuvattuna, juuri ennen lumivyöryä. Juhon Lainiolta tekemän havainnon mukaan vyöryalue ulottui suunnilleen Kesängin "satulan" linjasta aina kuva-alueen ulkopuolelle oikealle, ja vyöryn kruunu rajautui Kesängin yläosalla näkyville kiville. Koko yhtenäinen lumikenttä vyöryi.

Juho Hurmeen ottamassa kuvassa näkyy Kesänkitunturin pohjoispuoli vastapäiseltä Lainiotunturilta kuvattuna, juuri ennen lumivyöryä. Juhon Lainiolta tekemän havainnon mukaan vyöryalue ulottui suunnilleen Kesängin ”satulan” linjasta aina kuva-alueen ulkopuolelle oikealle, ja vyöryn kruunu rajautui Kesängin yläosalla näkyville kiville. Koko yhtenäinen lumikenttä vyöryi.

Laskettuaan alhaalla olevalle suolle Antte tapasi henkilön, joka etsi lumilaudalla laskenutta kaveriaan. Antte ystävineen nousi takaisin tunturiin auttamaan etsinnöissä. Jonkin matkan päässä pohjoisen puolen seinän keskivaiheelta alkoi kuulua ihmisten ääniä.

”Kun pääsimme puurajaan huomasin, että koko tunturin keskiosan rinne oli vyörynyt alas puurajan yläpuolelta. Vyöryn kruunu oli jyrkän osan yläosassa, ja vyöry oli lähtenyt maata myöten.”

”Laitoimme tuossa vaiheessa kaikki piipparit hakuasentoon ja aloimme skannaamaan vyöryjälkeä. Meillä oli yksi henkilö hukassa, ja alueella oli tapahtunut lumivyöry, joten emme voineet olla varmoja, oliko kyseinen henkilö hautautunut lumeen.”

”Koska emme saaneet piipparilla signaalia, sovimme Markuksen kanssa, että hän laskee alas ladulle ja lähtee etsimään kadonnutta lumilautailijaa. Tuossa vaiheessa olimme nähneet, että vyöryjäljestä tuli suksen jälkiä pois, ja näimme metsäsaarekkeessa lumilaudan jäljen, joka meni vyöryyn. Emme kuitenkaan pystyneet varmistumaan siitä, että kyseinen lumilaudan jälki tulee vyörystä pois.”

Hetken kuluttua Antte sai puhelun, jossa vahvistettiin hiihtoryhmän joutuneen lumivyöryyn. Kaikki olivat kuitenkin kunnossa, lukuun ottamatta yhtä lievästi loukkaantunutta laskijaa. Kadonneesta lumilautailijasta ei kuitenkaan edelleenkään ollut havaintoa. Antte ja Lauri jatkoivat etsintöjä vyöryjäljessä.

Jonkun ajan kuluttua alhaalla päivystänyt Markus havaitsi Kesängin luoteispuolen puurajassa hiihtäneen ryhmän. Antti lähti tarkistamaan tilannetta.

”Kun pääsin ryhmän luokse, selvisi, että kyseisen ryhmän jäsenet olivat olleet lumivyöryssä samalla paikalla, jossa näimme jälkiä. He olivat kaikki siinä kunnossa, että pääsivät omin avuin takaisin. Heidän jälkeensä tuli vielä toinen ryhmä, josta etsitty lumilautailija viimein löytyi. Tämän jälkeen lopetimme etsinnän ja kävimme tarkistamassa vyöryalueen yläosat.”

dsc07776-1

dsc07789-5

Anten mukaan yli kahdensadan metrin levyinen lumivyöry oli aiheutunut pintalaatan murtumisesta, minkä paine oli riittänyt siihen, että maan ja yläpuolisen lumipeitteen välissä ollut heikko kerros oli myös murtunut. Tämä oli aiheuttanut koko lumipeitteen vyörymisen kerralla, ja vyöry oli lähtenyt maata myöten.

”Kuten todettu, kyseessä oleva paikka on erittäin vaarallinen erityisesti alkutalvesta. Se on jyrkkä, kerää helposti kasautuvaa lunta ja siinä on maapohja, jossa ei ole ankkureita. Meille kerrotun mukaan vyöry oli lähtenyt liikkeelle, kun kyseessä ollut ryhmä oli ollut tunturin keskikohdilla menossa ylöspäin. Vyöry oli lähtenyt ryhmän ensimmäisen hiihtäjän yläpuolelta, ja ainakin kaksi ryhmän jäsentä oli ollut sen mukana.”

”Sen verran täytyy todeta, että on käynyt todella hyvä tuuri, että mitään vakavampaa ei ole sattunut. Vyöryn koko on ollut suuri ja potentiaalisesti hengenvaarallinen.”

Antte pyytää ihmisiä huomioimaan avotuntureilla vastaavissa paikoissa olevan riskin.

”Lapin tuntureilla tuulee lähes aina, ja tällaiset vyöryt ovat tyypillinen ilmiö meidän ilmastotyypille. Avotuntureiden jyrkät kohdat ovat alkutalvesta yleisesti vaaran paikkoja, ja niitä välttämällä pysyy pois ongelmista. Metsistä löytyy melkein aina hyvää laskettavaa – nytkin Kesängin pohjoispuolen metsässä puurajasta alaspäin löytyy loistavaa lunta ja hienoja laskuja. Jyrkkyys ei välttämättä ole se laskemisen hyvyyden mittari. Olosuhteet määräävät sen, missä kannattaa liikkua.”

Tags: , , , ,

Vastaa