Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Alpeilla karmean kuiva alkutalvi – nyt sataa taas

Arlberg 30.12.2016

Arlberg 30.12.2016


kuvat: Daniel Sauer ja Manuela Mandi

Lupaavasti alkanut talvikausi (ks. http://huippufreeride.fi/2016/11/14/talvi-saapui-alpeille/) kääntyi Alpeilla täydelliseksi lumikatastrofiksi, kertoo Itävallassa vaikuttava Suomen ainoa Freeride World Tour -laskija Mikaela Hollsten. Mutta käänne parempaan on jo meneillään.

Mikaelan tämän hetkisessä kotipaikassa Arlbergissa alkoi lunta sataa vasta pari päivää sitten.

”Tähän asti täällä on ollut kuin kesällä! Tykkilunta on löytynyt, mutta rinteet ovat olleet ihan jäässä. Salzburgerlandissa satoi lunta puolitoista viikkoa sitten niin, että siellä on nyt ihan hyvä pohjakerros. Itävallassa on harmillista kyllä ollut kova tuuli viime päivinä.”

Mikaela on Alpeilla valmistautumassa tammikuun lopussa alkavaan elämänsä toiseen FWT-kauteen. Olosuhteet eivät ole olleet parhaat mahdolliset, vaikka sijainti sinällään on hyvä.

”Kauden avajaiset oli joulukuun alussa, ja tulin tänne jo silloin. Täällä järjestettiin lumivyörykursseja, joihin halusin osallistua. Viime vuonna tapahtui monta onnettomuutta. Kun tuttuja kuolee, tulee aina outo olo. Ajattelin, että lumivyörykurssien kautta olisi mahdollista saada mielenrauha takaisin. Alun jälkeen kävin kuitenkin kotona välillä töissä, kun täällä oli niin vähän lunta.”

arlberg-valok-daniel-sauer-2

Offareille on päästy ensimmäistä kertaa vasta viime viikonloppuna. Siihen asti aika on kulunut rinteitä laskiessa. Hissit ovat pyörineet ja tykkilunta on riittänyt, mutta rinteiden kunto ei Mikaelan mukaan ole ollut hyvä. Laskijoita on silti riittänyt.

”On tämä pikkaisen haastavaa, mutta ei voi mitään. Missään päin Alpeilla ei ole ollut loistava keli. Italiassa on ollut ok-keli muutamassa paikassa, mutta ei kuitenkaan loistava.”

Mikaela sanoo, että turhautuneisuutta on ollut ilmassa, vaikka tekemistä rinteissä onkin riittänyt aamusta iltaan, ja aika on kulunut nopeasti. Paikan ja jopa mantereen vaihto on käynyt mielessä.

”Täällä huomaa kyllä, että talvet ovat muuttuneet. Viihdyn silti hyvin tässä rauhallisessa pikkukylässä. Motivoituneita laskukavereita toki voisi olla enemmänkin. Vuoren takana St. Antonin puolella kausiasukkaita on enemmänkin, mutta myös hintataso on eri. Se on eri maailma.”

Pääsemme kuitenkin päättämään jutun mukaviin tunnelmiin. Talvi näyttää viimeinkin tekevän tuloaan Keski-Euroopassa.

”Eilen alkoi sataa lunta oikein kunnolla. Veikkaan, että tänään ja eilen on lunta tullut yhteensä noin 50 cm, ja lisää on tulossa!”

Arlberg 6.1.2017

Arlberg 6.1.2017

Seuraa Alppien lumipohjien kehittymistä Huipun sääpalvelussa http://huippufreeride.fi/saa/. Palvelussa pääset selaamaan myös paikkakohtaista säähistoriaa.

Vuoden 2017 Freeride World Tour käynnistyy Chamonixin osakilpailulla tammikuun lopussa http://www.freerideworldtour.com.

Huippu supporttaa POW Finlandia http://protectourwinters.fi/pow-finland/.

Tags: , , , , , , ,

Vastaa