Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Ylläs aloitti lumivyöryennusteiden antamisen

img_2991
teksti: Antte Lauhamaa
kuvat: Mikko Lampinen

Ylläksellä aloitettiin tänä vuonna paikallisten lumivyöryennusteiden antaminen viikoittain. Asia koettiin tarpeelliseksi lisäpalveluksi, koska alueen tunturit mahdollistavat luonnonvaraisilla rinteillä liikkumisen paikoissa, joissa lumivyöryt ovat mahdollisia.

Vaikka Ylläksen tunturit ovat pieniä vuoriin verrattuna, alueella tapahtuu lumivyöryjä vuosittain. Tilastoja ihmisen aiheuttamista vyöryistä tällä alueella ei ole, mutta niitä tiedetään tapahtuneen vuosien varrella. Ennusteiden antamisella pyritään vähentämään lumivyöryyn joutumisen riskiä.

Lumi on jatkuvassa muutoksessa ja muuttujia on niin paljon, että täydellistä, riskin kokonaan poistavaa, ennustetta ei voida antaa. Tämän vuoksi ennusteen tekeminen ei poista luonnossa liikkujan omaa harkintaa ja vastuuta omasta turvallisuudesta.

Käytännössä ennusteiden tekemiseen vaaditaan useiden vuosien kokemus luonnonvaraisilla rinteillä liikkumisesta ja ymmärrys niistä muuttujista, jotka vaikuttavat lumivyöryjen syntyyn. Lumivyöryennusteissa otetaan huomioon ihmiselle tästä ilmiöstä aiheutuva riski.

Ylläksellä lumivyöryennusteita antavat Lauri Ylimys, Tuomo Poukkanen ja Antte Lauhamaa, jotka kaikki ovat lumivyöryteknikoita, eli ovat saaneet asiaan oman kokemuksen lisäksi asianmukaisen koulutuksen.

img_3040

Lumivyöryennusteen antaminen on kokonaisuuden analysointia. Sää muuttuu jatkuvasti ja lumipeite elää sään muutosten mukana. Lumipeitteen laatuun vaikuttavat useat muuttujat kuten muun muassa sataneen lumen määrä, kosteus, tuuli ja lämpötila.

Lumipeitteen rakennetta seuraamalla voidaan konkreettisesti todeta ne lumessa olevat tekijät, jotka aiheuttavat lumivyöryjä. Käytännössä lumesta etsitään kerroksia, joissa on lujuuseroja suhteessa muihin kerroksiin. Tietoja tallentamalla voidaan todeta koko lumipeitteen historia ensimmäisestä lumisateesta lähtien kuluneen talven ajalta.

Lujuuserojen toteamiseen käytetään välineitä, jotka tottumattoman silmiin saattavat näyttää eksoottisilta. Ennusteen tekijän repusta löytyvät ainakin seuraavat välineet: sondi, lapio, lumisaha, lämpömittari, kaltevuusmittari, mitta, suurennuslasi/ luuppi, kompassi ja korkeusmittari sekä vihko, johon todetut havainnot merkitään. Lisäksi mukana ovat aina henkilökohtaiset lumiturvallisuusvarusteet, ensiapuvälineet, bivakkisäkki sekä muuta tarvittavaa, kuten taukotakki ja lämmintä juotavaa.

Lumivyöryennusteiden antaminen on luonnonilmiön havainnointia, jossa muutoksia seuraamalla ennakoidaan tulevaa. Seuraamalla tapahtuneita ja odotettavissa olevia muutoksia voidaan ennakoida lumipeitteen käyttäytymistä ja sen vaikutusta ihmiselle aiheutuvaan riskiin.

img_3128

Lumivyöryennusteet toimivat luonnonvaraisilla rinteillä liikkujien apuna oman retken suunnittelussa, mutta vastuu omasta toiminnasta on aina jokaisella itsellään. Suosittelemme ehdottomasti lumivyörykurssin käymistä jokaiselle, joka on kiinnostunut luonnonvaraisilla rinteillä liikkumisesta. Ylläksen alueen lumivyöryennusteet löydät osoitteesta https://www.laplandhotels.com/FI/rinteet-ja-loma-aktiviteetit/rinteet/hiihtokeskus-yllas/lumiturvallisuus.html, instagram: skipatrol_yllas.

img_3133

Tags: , ,

Kommentti kirjoitukseen “Ylläs aloitti lumivyöryennusteiden antamisen

Vastaa