Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Kylän ainoa vapaalaskija

img_3295

kuvat: Mikko Lampinen laskijat: Ville Eskonen ja Antte Lauhamaa paikka: Kilpisjärvi aika: joulukuu

Lapland Hotel Kilpisjärven ravintolavastaavan Ville Eskosen olohuoneen yhdestä ikkunasta näkyy Saana ja toisesta Ala-Kilpisjärvi. Nyt, keskellä syvintä kaamosta, siellä näkyy kirkkaalla säällä myös oranssi taivas. Ja se näky on upea.

img_3360

Villestä tuli kilpisjärveläinen kuusi vuotta sitten, tultuaan paikkakunnalle vaimonsa kanssa muka yhden kauden kausityöntekijöiksi.

Lappilaistuminen oli tapahtunut jo vuonna 2003. Silloin Ville pakkasi tavaransa synnyinsijoillaan Rääkkylässä, Joensuun lähellä, ja lähti Rovaniemelle opiskelemaan.

Pikkukylässä kasvaneelle ja vuodenajasta riippumatta ulko-olosuhteissa viihtyvälle sopeutuminen pohjoiseen ei ole tuottanut vaikeuksia.

“En ole koskaan tykännyt viettää aikaa kaupungilla kuljeskellen, joten tunsin olevani kotona aikalailla heti tänne tultuani”, Ville sanoo.

img_3289

img_3255

img_3248

Kilpisjärvellä on noin 100 vakituista asukasta. Kylän väki on nuorekasta.

“Suurin osa ihmisistä ajattelee, ettei tällaisissa pikkukylissä asu kuin vanhuksia, mutta ainakin tämä kylä on poikkeus. Prosentuaalisesti alle 50-vuotiaita on lienee yli puolet kylän väestä. Harrastan kalastamista, ja senkin puolesta samanhenkistä porukkaa löytyy. Mutta olen kylän ainoa vapaalaskija.”

Perhokalastus, alamäkipyöräily ja laskeminen ovat Villen ykköslajeja, ja niille on Kilpisjärvellä myös hyvät harrastusmahdollisuudet – mitä nyt joutuu työntämään pyörän itse mäen päälle. Vapaalaskussa ylöspäin meno ei haittaa.

“Vapaalaskumahdollisuudet ovat tällä alueella Suomen parhaat. Paljon tulee myös käytyä Lyngenissä, Tamokdalenissa ja Kåfjordin alueella laskemassa. Sinne ajaa täältä vain reilun tunnin.”

Alkutalvi Kilpisjärvellä on usein hankala, kun tuuli tahtoo viedä kaiken lumen tunturista. Tilannetta kompensoi hieman se, että Norjan puolella pääsee yleensä laskemaan jo joulukuun alussa. Keväällä lajit menevätkin kivasti limittäin, eikä joutoaikaa tule.

”Skibotnissa, puolen tunnin ajomatkan päässä, pääsee yleensä pyöräilemään kuivia polkuja jo huhtikuun loppupuolella, ja hiihtokausi jatkuu helposti heinäkuun alkuun.”

Villen mielestä Kilpisjärvellä on parasta luonnon läheisyys, rauhallisuus ja maailmanluokan kalavedet.

“Jos kalastus ei olisi niin lähellä sydäntä, voisi olla, että perheemme asuisi jossakin hieman etelämmässä, missä olisi hissihiihtoa ja alamäkipyöräilyä tarjolla.”

“Kohtuu tuoreena isänä täytyy hyvänä puolena mainita myös erinomainen päivähoitopaikka, josta ei tarvitse kilpailla sadan muun perheen kanssa. Lisäksi täällä vallitsee pikkukylän yhteishenki. Jos tarvitsee jossain asiassa apua, ei varmasti tarvitse jäädä yksin asian kanssa.”

Pahinta nykyisessä kotikylässä on lääkärin ja poliisin puute.

“Meillä käy terveydenhoitaja kaksi kertaa kuussa, lääkäri kerran kuussa. Toisaalta, tällöin saadaan erinomaista ja henkilökohtaista palvelua. Lääkärinpäivystys voi olla Kolarissa saakka. Poliisit käyvät täällä silloin tällöin. Aikamoinen villilänsihän tämä Kilpisjärvi siitä johtuen on. Lisäksi tänne johtava tie on hengenvaarallinen. Muuta huonoa en keksikään, eli aika hyvin asiat ovat.”

img_3271

img_3323

Verrattuna Rääkkylään, Ville elää tällä hetkellä aika pimeissä olosuhteissa. Aurinko vilahtaa seuraavan kerran tammikuun puolivälissä. Villeä kaamos ei kuitenkaan masenna, eikä siihen liity muutenkaan suurempia tunteita, vaikka ensimmäiset auringonsäteet nostavatkin hymyn suunpieleen.

“Kaamoksen voisi tiivistää sanaan rauha. Koko kylän päälle laskeutuu rauha. Ei ole norjalaisia möykkäämässä ja muutenkin kylä on hiljainen, kun suurin osa majoitus- ja ravintolayrityksistä on talviunilla. Kaamosaika on itse asiassa todella mukavaa aikaa, mihinkään ei ole kiire. Tietysti se johtuu myös siitä, että itsellä on silloin lomaa. Pimeäähän täällä ei varsinaisesti ole sen jälkeen, kun lumi on maassa, ja se yleensä tulee jo aikaisin marraskuussa. Etelä-Suomessa on paljon synkempää keskitalvella. Kyllä paikalliset ulkona liikkuu siinä missä muinakin vuodenaikoina, verkot viedään vesille ja lumikenkälenkeillä käydään. Ja minä käyn tietenkin laskemassa.”

Jos Villen pitäisi nostaa juuri tähän vuodenaikaan yksi maisema yli muiden, se olisi Saana-tunturin kylän puoleinen rinne. Sitä tulee katseltua kaipaillen.

“Niin kuin moni muukin mäki Lapissa tähän aikaan vuodesta, se näyttää hyvältä, mutta tuntuu pahalta. Lumi ei yleensä riitä, ennen kuin vasta joskus tammi-helmikuussa.”

“Mutta se näyttää kirkkaalla kelillä upean purppuraiselta ja houkuttelee laskemaan.”

img_3350

Tags: , ,

Vastaa