Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Talvi tuli Norjaan!

fullsizeoutput_2252
Talviset olosuhteet ovat viimein saapuneen Pohjois-Norjaan! Huipun kirjeenvaihta, Backcountry Guiding Norwayn perustaja Juha Tolvanen raportoi tuoreeltaan viime aikojen muuttuneista olosuhteista.

Millainen alkutalvi on ollut paikan päällä Juha?

Alkutalvi on ollut huono. Tai oikeastaan mitään talvea ei ole edes ollut. Porukka on enimmäkseen jääkiipeillyt täällä pohjoisessa, kunnes itsenäisyyspäivän lomien jälkeen talvi tuli ihan ryminällä. Lunta sateli viikon verran melkein yhtä soittoa, ja välillä oli aika tuulistakin. Metsälasku onkin ollut aivan huikeaa itsenäisyyspäivän lomien jälkeen, vaikka ensimmäisellä kerralla kivet paukkuivat laudan pohjaan välillä aika iloisesti. Harvoin olen näin hyvää metsälaskua päässyt joulukuussa täällä laskemaan.

Missä olet käynyt laskemassa?
Olen käynyt viimepäivinä laskemassa Tamokissa ja Kåfjordissa. Lumitilanne tuntuu olevan aika samanlainen kummassakin paikassa. Molemmissa paikoissa olen noussut noin 600 – 800 metrin korkeuteen.

img_1952
Millaiset olosuhteet ja lumimäärät olivat?
Lunta oli hyvin puurajaan asti. Sen jälkeen on kuivempaa ja kivisempää tuulen takia. Lunta oli Tamokissa ja Kåfjordissa 100 – 200 metrin korkeudessa 40 cm ja ylempänä puurajalla 90 – 95 cm.
Kiville ei pahemmin kolissut, kun lumi on nyt pakkautunut.

Miten arvioit olosuhteita lumiturvallisuuden kannalta?
Monesta paikasta, missä on tarpeeksi lunta, löytyy kaksi heikkoa kerrosta. Ensimmäinen lymyilee siellä 30 – 40 sentin syvyydessä, ei tosin joka paikassa, ja toinen heikko kerros ihan maanpinnassa. Se, että liukuuko maanpinnasta lähtevä kerros, on vähän kysymysmerkki. Jos maanpinta (alusta) on tasainen ja paikka on tarpeeksi jyrkkä, niin en ihmettelisi vaikka vyöryjä esiintyisikin. Itse olen vältellyt tuulen suojan puolia, isoja bowleja ja muita jyrkempiä paikkoja, mihin lunta on kerääntynyt paljon.

Millaista keliä on luvassa lähipäiville?
Keli lauhtuu jopa +5 asteeseen ja vettä satelee tälläkin hetkellä aika reippaasti. Toivotaan että lumet eivät häviä metsistä. Ylhäällehän lunta tulee näillä ennusteilla vain enemmän.

fullsizeoutput_2217

ashmei-dps-banneri_2

Tags: , , , , , , ,

Vastaa