Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Talvi saapui Alpeille

Kuva: Mika Merikanto

Kuva: Mika Merikanto


Alppien talvikausi on alkanut lupaavasti. Viime viikko näytti jälleen kerran, kuinka nopeasti olosuhteet voivat vuorilla muuttua: mahtava lumimyräkkä peitti vain hetki sitten täysin lumettomana olleet rinteet paksuun, yli metriseen, valkoiseen vaippaansa.

Kyselimme Sveitsin olosuhteista Miku Merikannolta Les Marecottesin alueelta sekä Arno Lenziltä ja Päivi Litmaselta Keski-Sveitsistä.

Miku Merikanto kertoi viikonlopun hiihdoista tukikohdastaan Les Marecottesista seuraavasti:

”Viime viikon aikana satoi reilusti lunta. Ennen myräkkää alueella ei ollut pohjia lainkaan, mutta loppuviikosta 2 300 metrin korkeudella lunta oli jo liki 1.5 metriä. Marecottesin hissit olivat vielä kiinni, joten viikonloppu meni skinnatessa. Perjantaina keli oli suttuinen, joten laskimme lähinnä metsässä. Lauantaiksi keli kirkastui, ja pääsimme myös ylemmäksi. Lumi oli todella hyvää ja tuntui siltä, että se oli myös asettunut yllättävän hyvin, varsinkin eteläpuolella, jossa laskimme.”

”Vyöryjä ei alueella näkynyt. Pohjoispuolille näytti käyneen jonkun verran tuuli, joten lumien asettuminen on totta kai hyvin paikasta riippuvaa. Muita skinnaajia ei ollut varmaankin siitä syystä, että lähellä sijaitseva Verbier aukesi samana viikonloppuna. Jos kelit säilyvät hyvinä, niin pienempiäkin keskuksia aukeaa luultavasti lähiviikonloppujen aikana.”

Mikun kuvat kertovatkin alkukauden olosuhteista enemmän kuin tuhat sanaa.

Kuva: Mika Merikanto

Kuva: Mika Merikanto

Kuva: Mika Merikanto

Kuva: Mika Merikanto

Kuva: Mika Merikanto

Kuva: Mika Merikanto

Kuva: Mika Merikanto

Kuva: Mika Merikanto

Päivi Litmanen ja Arno Lenzi puolestaan olivat viikonloppuna Glaruksen alueella Elmissä, Keski-Sveitsissä, ja kertovat kokemuksistaan seuraavasti:

”Alpeille satoi TOSI paljon lunta viime viikon aikana. Olimme viime lauantaina Glaruksen alueella Elmissä, ja lumimäärä yllätti täysin. Topissa oli reilu metri lunta. Lumisateet alkoivat jo edellisenä viikonloppuna, kun kylmä ilmavirtaus saapui Alpeille. Viikon aikana lumisateet vain vahvistuivat. Vuorilla oli alussa kova länsituuli ja loppuviikosta kova pohjoistuuli, mikä kuljetti lunta. Kylmä ilma pysyi koko viime viikon, ja lumi pysyi korkeilla paikoilla puuterina.”

”Ennen sadetta pohjia oli hyvin vähän, pelkästään yli 2 800 m korkeudessa oli lokakuulta hiukan lumipohjaa tallessa, mikä on nyt mahdollinen heikko kerros uudelle lumelle. Mutta nyt on hyvät pohjat tulevalle kaudelle.”

”Kaiken kaikkiaan kelit olivat viikonloppuna upeat, ja lunta oli uskomattoman paljon ajankohtaan nähden! Oli ihan mieletöntä päästä laskemaan yläkylään autolle asti hyvällä koskemattomalla lumella, ilman yhtäkään naarmua suksien pohjissa. Toivotaan, että kylmä keli ja lumisateet jatkuvat, niin saadaan paras alkukausi pitkään aikaan.”

Laskija: Päivi Litmanen Kuva: Arno Lenzi

Laskija: Päivi Litmanen Kuva: Arno Lenzi

Laskija: Päivi Litmanen Kuva: Josh Sharpe

Laskija: Päivi Litmanen Kuva: Josh Sharpe

Seuraa lumipohjien kehittymistä Huipun sääpalvelussa http://huippufreeride.fi/saa/, missä pääset selaamaan myös aluekohtaista säähistoriaa. Welcome!

Tags: , , , , ,

Vastaa