Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Jérémie Heitz: La Liste – isojen vuorten laskuelokuva

Jérémie Heitz
Kuvat: Mika Merikanto, Tero Repo & Red Bull

Tänä syksynä on ilmestynyt valkokankaalle 26-vuotiaan Sveitsiläisen Jérémie Heitzin ryhmineen tekemä, huikeita odotuksia herättänyt hiihtoelokuva La Liste, jossa lasketaan Alppien isoja 4 000 -metrisiä vuoria ennennäkemättömällä tavalla ja tyylillä. Elokuvassa on myös härmäläistä verta, sillä Tero Repo ja Mika Merikanto ovat olleet produktiossa vahvasti mukana.

Huippu haastatteli hankkeen nokkamiestä Jérémie Heitzia elokuvan tiimoilta.

Mistä sait ajatuksen hiihtoelokuvaan, jossa lasketaan Alppien isoja- ja klassisia extremelaskuja, Jérémie?

Olin miettinyt tätä projektia pitkään, sillä Alpeilla on jyrkkien reittien laskemisessa pitkä ja rikas historia. Idea syöpyi entistä lujemmin mieleeni, kun selvitin tarkemmin, kuinka ja miten lajin pioneerit tekivät ensilaskuja. Mielestäni laskemisen evoluutio on jakautunut ääripäissään kahteen eri suuntaan: toisessa suuntauksessa hypitään lähes mistä vain pyörien ja kiertäen, ilman halki. Toisessa pyritään laskemaan korkealla sijaitsevia jyrkkiä reittejä kovalla vauhdilla.

Aluksi tein listan Alppien 4 000 -metrisistä huipuista nähdäkseni jyrkän laskun kehityksen Sylvain Saudanin, Anselm Baudin ja Jean-Marc Boivinin ajoilta tähän päivään. Nuo, ja monet muut edelläkävijät näyttivät tietä aivan erilaisilla varusteilla ja erilaisilla tavoitteilla kuin nykyään tehdään.
Valitsin listalta omiin ajatuksiini sopivimmat vuoret niiden kauneuden, historian ja jyrkkyyden mukaan. Elokuva kohtaa vuosikymmenten jyrkänlaskuhistorian upeiden kuvien saattelemana.

jeremie_huippu-4507

jeremiespencer-4554

Mitkä olivat suurimmat haasteet elokuvan tekemisessä?

La Listen tekemisessä suurin haaste oli ajoitus. Kaikki laskemamme seinämät olivat todella isoja ja vaativia. Ne piti suunnitella niin, että oltiin oikeassa paikassa juuri oikeaan aikaan, ja se ei ole todellakaan helppoa usean henkilön ryhmällä hankalissa paikoissa. Meidän piti kääntyä takaisin useita kertoja. Vaikka asummekin keskellä Alppeja, on super-vaikeaa ennustaa tuulia ja olosuhteita korkeilla huipuilla, joilla kuvasimme.

Tapahtuiko elokuvaa tehdessä onnettomuuksia tai läheltä piti -tilanteita?

Kyllä, Grand Combin de Valsoreyn pohjoisseinä aiheutti hankaluuksia. Se oli todella turhauttava yritys, koska tein virheen! Vietettyämme yön perusleirissämme minä ja ystäväni José kiipesimme ylös tämän ison seinämän, ja kaikki sujui suunnitelmien mukaisesti. Nousun aikana scouttasin laskulinjaani tarkemmin, ja päätin laskea muutaman jäisen kohdan läpi. Oloni oli erittäin luottavainen ja varma. Reitti oli aluksi jyrkkä, mutta sitten koko ajan hiljalleen loiveneva seinä, ilman suuria ulkoisia riskejä, kuten esimerkiksi pudotuksia.

Lähdin hiihtämään alas. Laskiessani jäisen kohdan läpi, huomasin, että jää ei ollutkaan sellaista mihin olin tottunut, vaan sen aiheuttama tärinä ja paine oli liikaa. Toinen sukseni irtosi, vaikka siteet oli säädetty tappiinsa 16:toista diniin. Aloin liukua sivuttain alaspäin kiihtyvällä nopeudella, mutta onnistuin jotenkuten pysähtymään toinen suksi jalassani. Olin todella onnekas. Sitten laskin varovasti hakku kädessä yhdellä suksella alas leiriin.

Jérémie Heitz performs in Zermatt, Switzerland on June 17, 2015 // Tero Repo

Jérémie Heitz performs in Zermatt, Switzerland on June 17, 2015 // Tero Repo

Minkä elokuvan reiteistä tai vuorista on suosikkisi?

Suosikkini on Ober Gabelhorn (4 063 m, Sveitsi, Valais). Se on täydellisen kaunis vuori, jonka upea seinämä oikeastaan ajoi minut koko elokuvaprojektin tekemiseen.

Mitä suunnitelmia sinulla on tulevalle kaudelle?
Aion kilpailla taas Freeride World Tourilla ja lisäksi minulla on muutamia uusia ajatuksia päässäni, mutta niistä on liian aikaista puhua vielä…

a1-poster-la-liste-final-700x990

La Liste on nähtävissä Suomen ensi-illassa Vapaalaskuiltamissa Vanhalla ylioppilastalolla perjantai-iltana 4.11.

Tags: , , ,

Vastaa