Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Kiinan Xtrail Expedition Racessa pahaa ruokaa ja hyvää suomalaismenestystä

2016 XTRAIL Altay expedition

2016 XTRAIL Altay expedition


Kuvat: Heiti Hallikma

Outi Sepän, Hannu Ojan, Heitih Hallikman (Viro) ja Heikki Hihnalan muodostama joukkue on niittänyt menestystä seikkailu-urheilun maailmancupin kisoissa Kiinassa, Altayssa (XTRAIL EXPEDITION RACE CHINA).

Neljän hengen joukkue voitti prologin ja sijoittui varsinaisissa kisoissa seitsemänneksi.
Prologi on lämmittelykisa, jossa jalkoja ja mieltä herätellään pääkisaan.

”Yleensä se vedetään hiukan säästellen, sillä muuten parituntinen laittaa jalat jumiin tai tekee muuten maitohappoja kehoon, ja kulku itse pääkisassa voi kärsiä”, kertoo Heikki Hihnala.

”Prologin alussa meillä oli hyvä kulku päällä, ja pääsimme melonnassa karkuun muilta joukkueilta. Pienellä etumatkalla päätimme sitten, että haetaan voitto kotiin, sillä itse pääkisassa voittaminen on hyvin haastavaa, kun mukana ovat lähes kaikki maailman parhaat tiimit. Loppu sitten vedettiinkin reippaasti, mutta USAn ja Uuden-Seelannin tiimit vetivät meidät siitä huolimatta kiinni. He tekivät kuitenkin pienen suunnistusvirheen, ja kuittasimme heistä ohitse prologin voittoon.”

Pääkisojen seitsemäs sija oli myös huippusuoritus tiimille, kun lähes kaikki joukkueet (30 yhteensä) olivat vähintään puoliammattilaisia, ympäri maailmaa.

2016 XTRAIL Altay expedition

2016 XTRAIL Altay expedition

Maailmancup osakilpailut sisälsivät 100 km juoksua, 150 km maastopyöräilyä, 35 km melontaa ja kiipeilytehtävän. Kisat käytiin pääosin vuoristoisessa maastossa.

”Kiinaan saavuttiin hyvin tiukalla aikataululla, sillä maassa on turistille sairastumisriski, suomalaisesta eroavan ruoan ja hygieniatason vuoksi. Siksi halusimme minimoida riskejä ja vähentää paikallaoloaikaa”, kertoo Heikki kisaurakan etenemisestä.

Itse kisa starttasi 50 km juoksulla, jossa oli runsaasti korkeuseroa, ja komeita vuoria ja nummia.

”Sitten pääsimme melomaan reilut 35 km Lake Kanasilla, joka on Kiinan kuuluisimpia nähtävyyksiä ja jonne paikallisetkin turistit olivat päässeet vasta muutama vuosi sitten. Me olimme ensimmäiset länsimaalaiset, jotka pääsivät käymään uskottoman komean jäätikköjärven pohjoisosassa. Kolmas osuus oli taas 50 km juoksua, joka päättyi Hemu-nimiseen kylään, jonka kerrotaan olevan Kiinan vastine idyllisille Sveitsin vuoristokylille.”

”Tässä oli ehkä hiukan liioittelua, kun tunnelma kylään saavuttaessa oli hiukan absurdi. Kaikki rakennelmat ja ihmiset olivat kuin suoraan Conan barbaari –elokuvasta. Kaikki kääntyivät hevosten selästä ja suurten patojen äärestä meitä katsomaan. Täytyy siis todeta, että olipahan todella uniikki paikka vierailla.”

2016 XTRAIL Altay expedition

2016 XTRAIL Altay expedition

Hemu-kylästä kisa jatkui maastopyörällä 150 km. Välillä oli köysilaskeutuminen.

”Matkalla oli uskomattoman komeita nurmiaroja ja komeita vuoria. Välillä matkan tekoa hidastivat suuret karjalaumat lampaita, lehmiä ja kameleita, hevosilla ratsastavine cowboyneen, joilla kaikilla oli piiskan kaverina älypuhelin toisessa kädessä.
Viimein pääsimme joka tapauksessa kovan taistelun jälkeen osuuden loppupuolelle, joka oli Gobin autiomaan puolella.”

”Osuuden piti olla nopea, mutta hyvin poikkeuksellinen sade autiomaassa hidasti matkan teko. Maaliin saavuimme kuitenkin 7.sijalla, johon voi olla tyytyväinen. Sillä mukana olivat lähes kaikki maailman parhaat ja suurin osa on ammattilaisia tai puoliammattilaisia, eli tilanteessa, joka on meillä vain haave. Suomessa urheiluammattilaisuus on hyvin haastavaa, kun ylimääräistä rahaa on niukasti tarjolla”, Heikki sanoo.

2016 XTRAIL Altay expedition

2016 XTRAIL Altay expedition

Heikin mukaan Kiinassa kisaaminen oli hyvin erilaista kuin muualla maailmassa. Kieli- ja kulttuuriset erot ovat suuria.

”Passit meiltä haettiin pois tarkastukseen toistakymmentä kertaa. Ja ruuat ovat myös hyvin haastavia. Suomalaiseen makuun moni ruoka oli todella pahan makuista, ja moni korkean hygieniatason maan kisaaja kärsi kisassa enemmän tai vähemmän mahataudeista. Kokonaisuutena kuitenkin kisaorganisaatio oli todella osaava, ja kaikki pelasi loistavasti. Täten varmasti täytyy lähteä Kiinaan uudestaan kisaamaan, jos siihen sopiva mahdollisuus tulee.”

Seuraavaksi tiimillä on tiedossa palauttelua ja kovaa työntekoa. Heikillä on pohdinnassa USAssa jo reilun kuukauden päästä pidettävä ultrajuoksukisa, ja vielä sitä ennen, maailmanlaajuisesti tunnettu, eeppinen aamulenkki. ”Ideana on juosta Rocky Balboan treenilenkki Philadelphiassa, eli noin 50 kilometriä. Elokuvahistorian kovimpia treenejä tekevän herran aamutreeni on niin järjetön juttu; kuka vetää 50 km aamulenkin ja jatkaa siitä kananmunien syönnin jälkeen salille; että pitäähän se testata kahden viikon päästä, työmatkan jet-lag-treenissä.”

Sitä odotellessa voi katsastaa vaikka kisavideoita Kiinasta.

http://v.youku.com/v_show/id_XMTczNjk4MjA5Ng==.html

http://arworldseries.com/xtrail-expedition-china-an-international-success/

2016 XTRAIL Altay expedition

2016 XTRAIL Altay expedition

Tags: ,

Vastaa