Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Rantalomailua aurinkotuolissa – surf-reportaasi Portugalista

Teksti ja kuvat: Tomi Tähti

_t1a5962
Syyskuu ja perinteinen pyhiinvaellusmatka Portugalin surffmekkan Penichen rannoille. Alueen rannat tarjoavat helposti saavutettavia ja laadukkaita aaltoja usein jopa kävelymatkan päässä kotiovelta.

Kelit olivat tällä kertaa ehkä parhaat mitä on kohdalle sattuneet, vaikkakin sumuisia päiviä oli useampi peräkkäin ja näkyvyys oli jopa niin huono, että vielä vedenrajaan käveltyään ei tiennyt mitä merellä oli tarjottavanaan. Eipä sitä aurinkolomaa tänne lähdetty hakemaankaan, vaan laadukkaita aaltoja. Pohjoistuulten vallitessa ei Balealin pohjoisrannikko oikein pelittänyt ihan muutamaa tyyntä päivää lukuunottamatta, mutta etelään suuntautuvat rannat olivat erittäin asiallisessa kunnossa, johtuen swellin suunnasta, joka tuli oikeastaan koko reissun ajan luoteesta.

_t1a4939

_t1a4808

_t1a4683

Super Tubos oli muutamana päivänä nimensä veroinen, ja pienempinäkin päivinä offituuleella todella hyvässä iskussa. Ranta on erittäin otollinen paikka seurata isojenpoikien leikkejä vesillä, aallon murtuessa aivan rannan tuntumassa. Muutamat erittäin asialliset kyydit pojat saivatkin heti ensimmäisen viikon maanantaina, jolle sattui reissun paras keli tuolla rannalle.

Kävimme myös tarkistamassa alueen leijasurffausmahdollisuuksia Obidoksessa, josta löytyvä laguuni tarjoaa efektituulta ainakin luoteiseilla kelillä. Meren puolella keli olisi juuri ja juuri riittänyt leijan nostamiseen muttei missään nimessä ajamiseen. Laguunin pohjukassa taas oli napakka kymppineliöisen keli, ihan ok pinnalla. Kyllähän se parin kilometrin matka hiukan choppia väkisinkin nostaa, mutta ei nyt ihan kuolemaksi asti. Muutoin paikka vaikutti aika asialliselta. Matalaa oli todella pitkälle ja pahimmassakaan tapauksessa härsi ei olisi päätynyt kuin kilometrin päähän vastarannalle, kun ottaa huomioon että rannalla sijaitsee myös paikallinen kite/purjelautakoulu veneineen niin aivan totaali katastrofia ei ainakaan tuolla spotilla pysty itselleen järjestämään edes tuulen ollessa aivan rannan suuntainen.

_t1a5182

_t1a5181

Lauantaina oli yllätykseksemme Super Tuboksessa Portugalin bodysurffinkiertueen Penichen osakilpailu, joka oli samalla myös kauden viimeinen osakilpailu. Hieman ehkä huvittuneena hommaa katseli, sen verran moni aalto päätyi hyvin lyhyen puhtaan seinän jälkeen täydelliseen pesukoneeseen. Muutaman erittäin asiallisen aallon kilpailijat silti saivat, joista ihan kuka tahansa lainalautailijakin olisi ollut tyytyväinen.

Kilpailun kruunasi finaaleissa juuri ennen summeria tullut aalto, jonka yksi kilpailijoista sai kiinni. Aikamosta tuuria, että koko kisan suurin seinä tuli juuri silloin ja vieläpä pysyi kasassakin niin, että vihreää aaltoa pääsi surffaamaan parinkymmenen metrin matkan. Normisurffissahan tuo ei ole juuri mikään matka, mutta bodysurffissa, kun vauhtia ei oikein saa tehtyä samaan tapaan, melkein aina päätyy kaatuvan lipan alle melko nopeasti, kovin loivat aallot kun eivät mukaansa ota.

_t1a6795

Ihan normaaliin tapaan allekirjoittanut ei taaskaan päässyt nauttimaan meren antimista kuin kalaravintolan pöydän ääressä, loppuun hakattu kroppa sanoo sopimuksen irti aina kriittisellä hetkellä.

Loppureissu menikin sitten valmennushommissa kun Kirsistä yritettiin tehdä pesukoneen kestävää surffaria. Ihan ok tasolle päästiinki, vaikka aallot lajin aloittamiseen eivät olleetkaan kaikkein helpoimmat. Aloittelijalle pienet harvakseltaan tulevat vihreät aallot ovat helpoin tapa tutustua lajiin, kun taas reissun aikana aaltojen koko pyöri enemmän enemmänkin rinnakorkuisesta ylöspäin, ja pienempiä settäjä joutui odottamaan isojen aaltojen murtumiskohdassa.

Omalta osaltani reissu meni ihan hyvin, aurinko paistoi ja kamerankaan takanakaan ei kerennyt kyllästymään. Jokerimajoituskin sattui tällä kertaa melko nappiin sen ollessa hiukan syrjemmässä, pois pahaimmasta tivolista mutta silti vain parinsadan metrin päässä rannalta.

_t1a6013

_t1a5273

Lisää Tomin Portugalin reissusta: http://www.relaa.com/sisalto/artikkelit/ei-nyt-ihan-vielä-surf-mutta-ensiaskeleet-supilla-aallossa-kuitenkin

Tags: , ,

Vastaa