Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Maastopyöräilyä Saanalla

1
Teksti: Antte Lauhamaa Kuvat: Saara Lauhamaa

Kilpisjärvellä sijaitseva Saana-tunturi on monelle suomalaiselle tuttu: sen nimi vilahtelee laulun sanoissa ja tunturin muoto jää sen nähneen mieleen.

Kilpisjärven retkeilykeskukselta lähtevää reittiä on vuosien saatossa kuluttaneet tuhannet kenkäparit, ja niiden kantajat ovat saaneet palkkioksi upeita maisemia ja usein myös tuulta, viimaa ja sumua.

Saanalle vievälle reitille on kulkemisen helpottamiseksi tehty Suomen pisimmät portaat, joita on 740 kappaletta. Portaiden jälkeen reitti jatkuu kivien ja kallioiden välissä, kiemurrellen kohti tunturin korkeinta kohtaa 1 029 metrissä.

2

Vaellusreitti sopii hyvin myös kokeneelle maastopyöräilijälle. Polku on maastopyörätermein tekninen, mutta se on täysin ajettavissa ylhäältä maantielle saakka. Korkeuseroa tieltä kertyy noin 500 metriä, joista viimeiset 300 metriä menee työntämällä, reitin jyrkkyyden vuoksi.

Maastopyöräilijän kannattaa aloittaa nousemisensa Kilpisjärven tullin jälkeen lähtevältä saksalaisten sotilaiden alun perin rakentamalta tieltä, jolloin ensimmäiset kilometrit taittuvat nopeammin ajamalla.

3
Maastopyöräilijä herätti melkoista ihmetystä reitillä kulkevien joukossa. Asiaan vihkiytymättömälle pyöräily vaikeahkolla reitillä voi tietysti vaikuttaa kummalliselta, mutta kuten sanottu, reitti on hauskaa teknistä maastopyöräilyä koko matkan. Matkan pituudeksi tulee noin 10 kilometriä tullin takaa lähtevän hiekkatien päästä.

Ylhäällä voi ihastella maisemia, jotka ovat kauniilla tavalla omintakeiset, niin kuin Saanan muotokin. Toisaalla voi nähdä arktista avotunturia, toisaalla aukeaa Norjan teräväpiirteiset huiput. Kilpisjärven selkä avautuu silmien alapuolella ja säärintamat liikkuvat katsojaa kohti Norjan rannikolta lähtien.

Jos haluaa helpompaa maastopyöräilyä Saanan ympäristössä, kannattaa suunnistaa Saanan pohjoispuolella olevalle Jehkastunturille. Reitti on merkitty karttaan ja se seuraa vanhaa saksalaisten tietä tunturin huipulle saakka.

4

Tags: , ,

Vastaa