Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


UTMB: Heikki Hihnala juoksee 170 km Alpeilla

160319_10_monument_valley
kuvat: Lassi Heikkinen

Tämä juttu saattaa kuvituksensa puolesta olla omituisin koskaan näkemänne Ultra Trail du Mont Blancia (UTMB) käsittelevä kokonaisuus (ks. yllä oleva otos Monument Valleysta) mutta siihen on kaksi melko pätevää syytä: tämän vuoden UTMB ei ole vielä edes alkanut (viiden trail running –kisan sarja käydään 22. ja 28. elokuuta välisenä aikana) joten tuoreiden kuvien perään on turha itkeä. Toiseksi, jutun päähenkilö Heikki Hihnala, 34, on juossut Monument Valleyssa. Sikäli maisemat ja etenkin niissä esiintyvät henkilöt ovat 100 % oikeat.

Heikki Hihnala kuvassa oikealla, vasemmalla Lassi Heikkinen.

Heikki Hihnala kuvassa oikealla, vasemmalla Lassi Heikkinen.

Heikki on yksi noin 2 300:sta juoksijasta ympäri maailman, joka osallistuu UTMB:n viikon kuluttua perjantaina käynnistyvälle 170 kilometrin pituiselle päämatkalle. (Reitin näette oheisessa kartassa.)

Carte-UTMB--topography

Torniosta kotoisin olevan Heikin tie ultrajuoksijaksi on kulkenut seikkailu-urheilun kautta. Seikkailu-urheilulla tarkoitetaan kestävyysurheilua, jossa edetään useita vuorokausia joukkueena suunnistaen. Peruslajeina ovat juoksu, maastopyöräily ja melonta. Etapit ovat usein pitkiä, joten jokaisessa lajissa täytyy olla hyvä. Alla oleva videolinkki johdattaa Costa Ricassa käytyyn kisaan (Costa Rica Adventure Race 2010), jossa Heikkikin oli mukana.

https://www.youtube.com/watch?v=J24ySgz-C-Y&feature=youtu.be&t=191

18-vuotiaana kisauransa aloittaneen Heikin ensikosketus ultrajuoksuun tapahtui 10 vuotta sitten, kun latvialaiset kisajärjestäjät kutsuivat hänet mukaan Siguldassa (Latvian suurin laskettelukeskus) käytyyn kisaan. Laji vei pian mennessään.

”Olin tottunut seikkailu-urheilussa pitkiin ja raakoihin kisoihin, joissa tarvittiin usein kiipeilyvehkeitä, maastopyöräkamoja, melontavarusteita ja rullaluistimia. Ultrajuoksuun tarvitsin vain lenkkarit. Lisäksi, hyviä juoksupaikkoja löytyy aina.”

Heikki on ammatiltaan myyntimies, ja hän matkustaa työkseen paljon. Siksi hän on päätynyt juoksemaan moniin hienoihin paikkoihin. Hänen top 5 –listansa ultrajuoksua ajatellen on seuraava:

1. Armeijareitit Israelin ja Egyptin rajalla. “Se on hieno polkuverkosto, josta moni ei tiedä. Reitit sisältävät mm. kapeita tikkaita kanjoneissa, mutta myös jännitysmomentteja, kuten miinakenttiä ja satunnaisia armeijan passintarkastukssia.”
2. Monument Valley. “Vanhan liiton western-elokuvien tapahtumapaikka.”
3. Suomen Lappi. “Esimerkiksi Everstin piilo Napapiirillä Pellossa, tai Pallas.”
4. Italia, Cinque Terre. “Viisi kylää yhdistävä vaellusreitti Italian rannikolla.”
5. Mt. Blanc. “Olen ollut neljä kertaa eri matkoilla.”

Tämän vuotisen UTMB:n tapahtumapaikalle Heikki matkustaa maanantaina. Tarkoituksena on akklimatisoitua korkeaan ilmanalaan, mikä vie aikansa.

“Vietän mahdollisimman paljon aikaa korkealla, syön patonkia ja luen, jotta keho tottuisi olosuhteisiin. Joillain ei vaikuta 2 500 metrin korkeusero, mutta minulla vaikuttaa.”

Kyseessä on hänen ensimmäinen kisansa 170 kilometrin reitillä. Hän on juossut pari kertaa pisimmän, 300 kilometrin matkan (sijoittuen joukkueineen lopputuloksissa huikeasti 3. ja 4. sijalle) ja pari kertaa lyhyemmän matkan (TDS ja OCC).

300 kilometrin matka (PTL) on 2 – 3 hengen joukkuekisa, johon hyväksyttiin 100 joukkuetta suoritustensa perusteella. Nousumetrejä reitillä oli peräti 28 000, ja matkan varrella tarvittiin jäärautojakin.

”Jokainen, joka pääsee reitin läpi, voi olla tyytyväinen. Minun aikanani 100 joukkueesta 17 selvisi maaliin. Se on kova suoritus. Reitit ja korkeuserot ovat uskomattomat, olosuhteet vaativat, on jyrkkiä paikkoja, vaihtelevia kelejä.”

Kisoihin voi valmistautua miten hyvin tahansa, ja silti voi tapahtua kaikenlaista.

“Viime vuonna kivi pyörähti nilkan alla ja aiheutti murtuman 1 kilometrin päässä lähdöstä. Lääkäri keskeytti kisan. Nyt jalka on jo toipunut.”

Tänä vuonna tavoitteena on nauttia matkasta ja tehdä sellainen suoritus, johon on itse tyytyväinen. Mitä se täsmälleen tarkoittaa? “Tavoitteena on olla paras suomalainen.”

“Hyvällä fiiliksellä kun menee, se näkyy yleensä suorituksessakin.”

Sääolosuhteille kukaan ei mahda mitään, mutta etukäteen voi toivoa kaikenlaista: “Kukaan ei pidä sateesta, kun kisataan maailman komeimmissa maisemissa, vaikka sijoituksen ja kisassa pärjäämisen kannalta huonot olosuhteet saattaisivat toimia paremmin.”

“Itse toivon, ettei olisi hirveän kuuma, sillä Suomessa kuumuuteen ei pääse tottumaan. Pärjäämme kylmän kanssa paremmin.”

Ultramaratonilla vakiovarusteisiin kuuluvat elektrolyytti-pillerit: ne ehkäisevät kramppeja ja auttavat nesteen imeytymisessä. Heikki muistuttaa kuitenkin, että UTMB-tapahtumaan kuuluvat myös kulinaristiset nautinnot, paikallisten yrittäjien juustot ja makkarat.

”300 kilometrin kisan reitin oli suunnitellut vanha alppijääkärien komentaja, jolla oli monesti rastipisteitä pikkukylissä, joiden isoäidit tarjosivat juoksijoille ruokaa, itse tehtyä lasagnea esimerkiksi. Voitte kuvitella, miten hyvää se pikkukylän isoäidin tekemänä on.”

Maaliin pääsyssä on hänen mukaansa parasta se, kun näkee tuttuja ja pääsee soittamaan ihmisille, joista pitää. Se antaa hyvän fiiliksen.

Kaiken kaikkiaan kestää viikkoja ymmärtää, minkälaisen suorituksen on tehnyt. Muistot ja ihmiset tulevat myöhemmin mieleen isommin. Saako tapahtumassa uusia kavereita?

“Kyllä. Tapahtumien jälkeen ystävyys nousee uudelle tasolle yhteisten kokemusten ansiosta.”

Heikki tähdentää, että UTMB ei ole yksinomaan urheilutapahtuma, se on myös kansanjuhla. Paikalla on noin 8 000 kilpailijaa, joista monilla on perheenjäseniä ja juoksua harrastavia kavereita mukana.

”Kyseessä on massiivinen, hieno tapahtuma, joka jokaisen ultrajuoksijan tulisi kokea kerran elämässään.”

Lisätietoja ja UTMB live tv: http://utmbmontblanc.com/en/page/20/UTMB®.html

Profil_UTMB2016

TabpassUTMB_2016

160319_02_aurinko_nousee

Tags: , , ,

Vastaa