Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Minimatkalaisena kohti NUTS Karhunkierrosta

IMG_0091
teksti: Pauliina Sjölund
kuvat: Karri Jalava ja Robert Sjölund

Viimeisen kuukauden aikana olen saanut muutaman kerran aiheutettua pientä hämmennystä kertoessani, että uusimpana liikuntaharrastuksena listalleni on noussut polkujuoksu. Anteeksi mikä? Mitä siinä tehdään? Nopeasti lisännyt, että laji tunnetaan myös nimellä Trail Running. Molemmissa tapauksissa henkilö, jonka kanssa olen keskustellut, on kertonut miettineensä, että mitähän siinä juostessa samalla poljetaan. Onneksi aiheutunut hämmennys on kadonnut kuin tuhka tuuleen, mutta keskustelu polkujuoksusta on jatkunut. Tosin toisen kerran lyhyen ajan sisällä tämän tapahtuessa uudelleen, totesin, että sanan polkujuoksu lanseerausta on varmasti vielä tarpeen jatkaa. Itse mieluummin puhun suomeksi mieluummin suomenkielisillä nimillä kuin käytän englanninkielistä Trail Running -sanaa.

Niin poluilla meistä monet ovat varmasti juosseet enemmän tai vähemmän niin kauan kuin on osannut juosten liikkua, mutta missä kohtaa siitä tuli harrastus? Itselläni ehkä siinä kohtaa, kun meidän perheeseen tuli koira ja osallistuin ensimmäiseen polkujuoksutapahtumaan keväällä 2014 Lopen Ilvesjuoksun maisemissa. Tuossa tapahtumassa lähdettiin pelastamaan Ilvesreitin polkuja, mutta tapahtuma ei ottanut sen enempää tuulta alleen ja järjestettiin vain tuon yhden kerran. Tosin en ihan koko matkaa juossut, koska mukana oli vuoden vanha Jack Russel Mara. Puolimaraton pienen eksymisen kera aurinkoisessa säässä vaati meitä pitämään pieniä viilennystaukoja kaikissa mahdollisissa lammikoissa ja täytyy myöntää, että itsellekin olisi ollut ihan fiksua ottaa hieman omaa juomaa ja evästä matkaan. Ihan ei riittänyt se yksi puolimatkan juomapiste siinä helteessä. No maaliin selvittiin, sekä minä että karvainen kaveri, ehjin raajoin ja se lienee pääasia.

Sitten hurahti vuosi tai puolitoista ennen kuin seuraavan kerran laitoin kisanumeron juoksutapahtumassa hakaneuloilla paitaan kiinni. Olen rehellisesti sanottuna aina ollut hieman laiska juoksemaan pitkiä matkoja. Aikoinaan peruskoulussa juoksin ennemmin pikamatkoja juoksuradalla kuin pitkiä matkoja ja koulun maastojuoksukisoissa olisin mieluummin pysähtynyt syömään mustikoita sekä ihastelemaan maisemia pururadan korkeimman mäen päälle. Onneksi tällä iällä olen vähän jo ymmärtänyt, että juosta voi omaksi iloksi, itselle sopivaa tahtia. Vaikka kyllähän se tilannetta vähän muuttaa, kun lähdön hetki kisanumeron kanssa koittaa. Tosin kisassa on tänä päivänä enemmän kyse itsensä voittamisesta kuin kenenkään muun.

Parhaillani valmistaudun juoksemaan tähän mennessä pisimmän matkani polkujuoksussa. Tänä lauantaina 28.5.2016 on tavoitteena juosta 31 kilometrin matka NUTS Karhunkierroksella. Suurin osa ystävistä on suuntaamassa 53 tai 80 kilometrin matkoille. Toivottavasti en ole tässä jo ottanut vähän liiankin rennosti kuunnellessani pitkän matkalaisten valmistautumisjuttuja ja matkan varrella tuo 31 kilometriä on alkanut tuntua niin sanotusti minimatkalta. Tosin olen aivan varma, ettei se lauantaina enää tunnu niin lyhyeltä ja saan takuulla moneen kertaan hokea itselleni, että kyllä tästä selviät aikarajan eli 7 tunnin sisällä maaliin.

Ja ei se valmistautumineenkaan ole ihan retuperälle jäänyt. On tässä muutaman kerran kipitelty puolimaratonin verran poluilla sekä useampia lyhyempiä lenkkejä. Luotan myös, että maaliskuun Norjan reissulla hiihdetyt 10 000 nousumetriä auttavat edelleen jaksamaan pitkäkestoisempaa suoritusta Kuusamon mäkisessä maastossa. Lisäksi helatorstaina hain kisakokemusta Bodom Trailin poluilta. Tapahtumaa ennen olin kärsinyt viikon verran kipeästä vatsasta sekä huonoista yöunista, joten juoksukunto ei ollut paras ja 12 kilometrin matkaan kulutin aikaa n. 1:42. Ja kuten sanottu, ei sillä ajalla ole niin väliä. Myös polkujuoksutapahtumissa on lupa ottaa rennommin ja välillä vaikka pysähtyä ihastelemaan maisemia. Pääasia on, että nauttii siitä mitä tekee ja muistaa juoksun kulkiessa kevyemmin myös kävellä pitkillä matkoilla ainakin ne pidemmät ylämäet, jotta voimat eivät lopu kesken matkan.

Sen voin luvata, että kun toivottavasti ehjänä aikarajan puitteissa maaliin pääseen, olen varmasti yksi onnellisimmista minimatkalaisista. Kisaraporttia Karhunkierroksen maisemista on luvassa mahdollisimman pian kisan jälkeen, joten pysy kuulolla.

Suosittelen joskus poikkeamaan polulle jos et ole vielä sitä tehnyt. Maaston monipuolisuus ja maisemat voivat yllättää. Kuva: Robert Sjölund

Suosittelen joskus poikkeamaan polulle jos et ole vielä sitä tehnyt. Maaston monipuolisuus ja maisemat voivat yllättää. Kuva: Robert Sjölund

Etelä-Suomessa polkujuoksukausi jatkui lähes kesäisenä vielä viime vuoden joulukuussa. Saa nähdä mihin asti tänä vuonna saadaan lumettomia polkuja tallata. Kuva: Robert Sjölund

Etelä-Suomessa polkujuoksukausi jatkui lähes kesäisenä vielä viime vuoden joulukuussa. Saa nähdä mihin asti tänä vuonna saadaan lumettomia polkuja tallata. Kuva: Robert Sjölund

2016 polkujuoksukisa- tai ehkä paremminkin tapahtumakauden avaus Bodom Traililla. Kuva: Karri Jalava.

2016 polkujuoksukisa- tai ehkä paremminkin tapahtumakauden avaus Bodom Traililla. Kuva: Karri Jalava.

Tags: , ,

Vastaa