Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Huippu 10/16

Kaikkien aikojen 10. Huippu on saapunut keskuuteemme. Tässä otteita sisällöstä.Tervetuloa!

Pages from Huippu_10_Final_Print-2

Randonnée en Finlande

”Tuntureiden välissä kulkee hiihtolatu, jonka laidalla laitoimme jälleen skinit sivakoiden pohjiin, ja lähdimme nousemaan Lainion rinnettä. Kyseisen tunturin metsä on hienoa harvaa puustoa ja sopivan jyrkkää laskettavaa. Itselleni mieleen tulee Kanadan Rogers Passin komeat metsät. Pirusti lyhyempää mäkeä täällä on, totta kai, kun Suomessa ollaan, mutta tunnelmassa on paljon samaa. Päästyämme ylös, keli oli yhä upea ja lähes tuuleton, mikä on harvinaista herkkua näillä leveysasteilla. Otimme skinit irti ja suuntasimme kärjet kohti alamäkeä. Metsässä lumi oli taivaallisen hyvää, ja syvää.”

Mitä tästä opimme? Rogers Passia ei tarvita. Suomen Kanadassa Mikko Lampinen. Seikkaperäinen opastus hienolle reitille pohjoisessa.

Pages from Huippu_10_Final_Print-3

Svanstein Ski

”Ei täällä ole mitään Hullu Poro Areenaa, että laskijoiden mestahan tää on. Kyllähän tässä on jotain iltameininkiä, mutta jos haluaa isoja reivejä, niin ei.”

”Mutta freeriding on erinomaista, ja rinneprofiilit ovat erinomaiset. Kun vertaa mihin keskukseen tahansa, niiden suhteen täällä on pro-meininki. Toppiin asti on puuta, on takuuvarma ettei ole windbackia. Jos vain pysyy pakkasella, varmaan löytyy pyydaa, kun menee vain metsään.”

Käsittämätön huippulumilautailijoiden keskittymä keskellä ei mitään. Kurkistus villiin luontoon ja työntekijöiden arkeen olosuhteissa, joissa lähimmän naapurin valo palaa viiden kilometrin päässä. Övertorneån erämaassa pohjoisen pallonpuoliskon boheemein keskus hiihtoon, lumilautailuun, metsästykseen, kalastukseen ja after skiihin. Juopottelevia poroja. Suunnitteilla gondoli Suomeen. Hälsningar!

Pages from Huippu_10_Final_Print-4

Kippis ja Chachaa – Kulttuurimatkalla Georgiassa

”Illallisen jälkeen siirrymme nuotion ääreen kylän pienen kappelin edustalle, jossa kukin perheistä järjestää vuorollaan sunnuntai-iltaisin ”apéron” eli pienen juhlan, jossa ihmiset jakavat rukouksia, paikallista brandyä ja itse tehtyä Khatchapuria eli juustotorttua. Paikalliset tervehtivät meitä kädenpuristuksin, ääriään myöten täytettyjen Chacha-lasien kera. He hyväksyvät meidät nopeasti joukkoonsa, kun olemme kumonneet juomat kurkkuumme ja surrealistinen keskustelu alkaa.

Yritämme kertoa heille, miten liikuttuneita olemme heidän vieraanvaraisuudestaan ja anteliaisuudestaan, samalla kun he täyttävät ryhmässä kiertäviä laseja yhä uudestaan ja uudestaan. Kerromme missä olemme laskeneet viime päivinä. Tarinamme vaikuttivat heistä omituisilta, mutta he pitävät touhuamme silti kiinnostavana. Alueella vierailee kesäisin paljon turisteja, mutta ani harvat rohkenevat tulla tänne talvella. Edellisessä kuussa käyneen saksalaisryhmän lisäksi olemme talven ainoat vierailijat.”

Nicolas Falquet ja Jérémy Bernard Kaukasuksella, Ushgulissa. Euroopan korkeinta ympärivuotisesti asutettua kylää ympäröivät 4 500 – 5 500 -metriset vuoret. Mahtava tunnelma, upeat kuvat.

Pages from Huippu_10_Final_Print-6

Real Skifi

”Joskus idean laukaisee kiinnostava kohde lähiympäristössä, toisinaan taas temppua on joutunut ensin työstämään telinesalilla tai vesihyppyrillä. Real Skifin tapauksessa inspiraatio saattaa löytyä myös niin sanotusta härvelistä, jonka ympärille temppu on rakennettu. Tähän mennessä käyttökelpoista materiaalia on kertynyt esimerkiksi kuormaliinojen, liaanien, jalka- ja koripallojen, trampoliinien, frisbeejen, jumppapallojen ja hyppynarujen hyödyntämisestä. Välillä taas lukuisien muuttujien ja epävarmuustekijöiden sekamelska on osoittautunut mahdottomaksi hallittavaksi. Tällöin alkuperäisen idean kunnianhimoisuutta on jouduttu joko maltillistamaan tai kipeimmillään sen toteutuksesta on luovuttu kokonaan.”

Maailmanmaineeseen nousseen jyväskyläläisen webisodi-ryhmän hämmästyttävä menestystarina. Kymmeniätuhansia seuraajia, rahakkaita sponsoreita ja takavoltteja. Teksti: Kalle Leinonen. Kuvat: Real Skifi.

Pages from Huippu_10_Final_Print-5

Myytävänä: La Grave

”Suoraan pääovea vastapäätä tien toisella puolella on navetta, eli eläimiä on jos jonkun näköisiä ihan pihapiirissä. Kukot kiekuu aamuherätykset. Ja tuoksahdus käy pirttiin etenkin ilmojen lämmettyä. En muista oliko hiiriä, rottia tai jotain mönkijäisiä riesaksi. Vuorikauriita kulkee kuitenkin ihan pihapiirissä, niitä on tosi paljon metsissä siinä ympärillä.”

”Maisemat on jotenkin erikoiset. Ei sieltä oikeastaan näe kuin korkeat ja jyrkät vuoret kummallakin puolella, ja sitten solaa ylös- ja alaspäin. Ne on todella hienot maisemat, mutta samalla hieman karut. Aurinko alkaa talvella paistaa kylään tosi myöhään, koska se on niin montun pohjalla ja suojassa.”

”Joki menee takapihalta, ja sen rannalla kulkee ulkoilureitti. Se on varmasti hieno kohde kävellä tai pyöräillä kesällä. Juominen joesta aiheuttaa mahtavat jalla-jallat.”

Maailman legendaarisin ja marginaalisin hiihtokeskus on nyt kaupan. Yhdymme paikallisen ruotsalaisoppaan sanoihin: ”Tämä on ainutlaatuinen paikka. Muissa hiihtokeskuksissa vuoret on alistettu hiihtäjien käyttöön, täällä hiihtäjien on sopeuduttava vuoriin. Maailmassa on jo tarpeeksi betonisia hiihtokeskuksia, bunkkereita ja huoneistohotellilähiöitä. Toivon ja rukoilen, että La Grave säilyttää ainutlaatuisen ilmapiirinsä!” Mukana yliluonnollisia kokemuksia.

Laskijan vuoret

”Tykkään siitä tunteesta, että siellä on vähän niin kuin yksin omassa rauhassa tekemässä omaa juttuaan, eikä tarvitse välittää mistään muusta kuin niistä ihmisistä, joiden kanssa on siellä.”

Rami Hanafin ainutlaatuinen kuva- ja tekstikollaasi vuorilta. Mukana Enni Rukajärvi, Hans Kestilä, Ode Siivonen, Miikka Hast ja Teemu Lahtinen.

Sofiatinden – reittiopas

”Puurajan jäätyä taakse on noustu vuoristolaaksoon, jota pitkin matka jatkuu Sofiatindenin ja Sultindenin välissä kohti koillista, kunnes lähdetään kapuamaan jyrkemmälle osalle kohti huippua. Turvallisin ja normaali nousureitti ylös menee seinämän alhaalta katsoen oikealla laidalla olevan harjanteen läheisyydessä. Sofiatindenin laajalla eteläseinämällä on laskemista ajatellen useita leveitä ja kurumaisia linjoja, joten turvallisissa olosuhteissa on mahdollista kiivetä kohti huippua myös suoraan haluamaansa väylää.”

Helppo lähestyminen ja upeat maisemat Kjosen ja Sørfjorden vuonoille. Suositeltu ajankohta lähestymiselle: nyt!

Pages from Huippu_10_Final_Print-7

Putouksessa – Jääkiipeilyä

”Joku vertasi joskus jääkiipeilyä seinäkiipeilyyn siten, että seinäkiipeilyssä onnistuminen oli 80% fyysistä ja 20% henkistä. Jääkiipeilyssä lukemat taas olivat toisinpäin. Voin kyllä aika pitkälti allekirjoittaa tämän, tosin päivistä tulee monesti fyysisestikin raskaita esimerkiksi lähestymisien tai vallitsevien olosuhteiden takia.”

Rovaniemen Vuoristoklubin puheenjohtajan ja drytoolauksen hallitsevan Suomen mestarin Tapio Alhonsuon asiantunteva johdanto lajiin, joka tarjoaa kylmiä, karuja ja koukuttavia kokemuksia vuorilla ja putouksissa. Riku Lavian häikäisevät kuvat.

Pages from Huippu_10_Final_Print-8

Läskipyöräilyä

”Läskipyörän etuja normaaliin maastoyörään verrattuna on hyvän kantavuuden lisäksi isomman rengas pinta-alan mahdollistama pito. Itse olen myös kokenut, että leveärenkaisella pyörällä on todella helppo ajaa kapealla polulla, koska pyörä on paljon vakaampi ajettava kuin normaalilla renkaalla varustettu maastopyörä. Talvella ajettaessa pyörän vakaus ja pito vain korostuvat, kun ei tarvitse koko ajan jännittää, puskeeko eturengas ulos polulta tai menevätkö pyörän renkaat menevät saman tien lukkoon, kun käyttää jarrua. Leveistä renkaista on hyötyä myös kesällä, kun ajaa polkua, jossa on paljon suota ja pitkospuita. Rengas kantaa hyvin pehmeällä, ja pitkospuilla pysyminen on helppoa, kun ei tarvitse jännittää, tippuuko rengas pitkospuiden väliin.”

Jaakko Postin ansiokas opastus tämän hetken kuumimpaan urheiluvälineeseen ja lajiin.

Pages from Huippu_10_Final_Print

Lisäksi: Inka Salmirinteen raportti Rukan alppikoulusta, ACMG Ski Guide Eeva Mäkelä opas vapaalaskijoiden turvallisuuteen ja käsittämättömän hienoja Huippukuvia. Kysy Apelta -palstalla ihmetellään jäätyneitä varpaita. Kolumnistina Kalle Leinonen.

Pages from Huippu10_vedos_14_03

Huipun voit tilata kätevästi verkkokaupastamme, tilaajapalvelusta tai sähköpostilla hintaan 40 €. Kestotilaajia lahjotaan Huipun oheistuotteilla. Irtonumeroita myyvät verkkokauppamme lisäksi mm. Akateeminen Kirjakauppa, Kalevan Prisma Tampereella (urheiluosasto), Levi Market Levillä, Hello Cafe Kittilässä (Airport), Jounin kauppa Äkäslompolossa, Eight Seasons Cafe Kolarissa (rautatieasema), Oulun Kiipeilykeskus ja Camu Helsingissä, hintaan 10,00 € kappale. Verkkokaupassa irtonumerotilauksiin lisätään postituskulut 2,50 €. Tilaajapalvelumme palvelee sähköpostiosoitteissa tilaukset@huippufreeride.fi ja huippu@kustantajapalvelut.fi, sekä puhelimessa 03 – 424 65 340.
Welcome!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vastaa