Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Kotimaisen ski mountaineeringin huipulla: Joonas Kortelainen

Jaakko_Posti_Yllas_Rando-19
Kuvat: Jaakko Posti

Ski mountaineering -erikoismies, hiihtoalpinisti Joonas Kortelainen kävi viime lauantaina voittamassa Ylläs Randon kisasarjan ajalla 1:33.  Kisareitin pituus oli 13,7 km, josta nousua ja laskua oli 1 630 m.

Joonas oli sarjassaan omaa luokkaansa, sillä eroa toiseksi tulleeseen kertyi miltei puoli tuntia. Tälle miehelle on ilmeisesti vaikea laittaa hanttiin.

Joonas sanoo kisasuorituksensa olleen jokseenkin tavoitteiden mukainen. Olosuhteet olivat kovaa tuulta lukuun ottamatta mainiot, pakkasta 7 astetta ja aurinkoista.

”Aika oli ihan kohtuullinen reittiin nähden. Arvelin 1,5 h olevan hyvä tavoite, pikkuisen jäi siitä.”

”Kovaa paukusta ensimmäinen mäki ja loput reitistä vähän rennommin, menosta nauttien. Suurin haaste oli muistaa leimata rastikortti jokaisella vaihdolla, ja kerran se unohtuikin, jouduin palaamaan takaisin. Kova tuuli viilensi välillä miestä ja aiheutti juoman jäätymisen. Muuten suksi kulki mukavasti ja laskut oli helpossa kunnossa.”

”Lumi oli kauttaaltaan kovaa muutamia irtolumitaskuja lukuun ottamatta. Se oli kuitenkin helposti laskettavaa ja kohtuullisen tasalaatuista. Paikoitellen jääkansi aiheutti nousukarvan lipsumista.”

”Nousut oli enimmäkseen suoraviivaisia, switchbackeja ei ollut kuin muutamassa kohtaa. Reitti kiersi Yllästunturin usealta eri suunnalta ja kävi myös Keskisenlaen takana. Kellostapulille ei päästy tällä kertaa epäilyttävän lumipakan ansiosta.”

Kisakumppaneitaan Joonas kuvaa rohkeiksi ja iloisiksi hiihtäjiksi, joista osa oli lentänyt paikan päälle Etelä-Suomesta asti.

Jaakko_Posti_Yllas_Rando-3

Jaakko_Posti_Yllas_Rando-35

Jaakko_Posti_Yllas_Rando-6

Joonaksen omaan kauteen on kuulunut viiden viikon leiri Ranskan Alpeilla ja monipuolista treenaamista kotipuolessa.

”Messilän rinteenreunat ovat tulleet tutuksi. Salpausselän maastohiihtoladut tarjoavat myös reippaasti korkeuseroa.”

Kisojen suhteen tämä talvi on hänen mukaansa ollut välimallia. Ranskassa oli pari kilpailua tammikuussa, Lapissa vielä kaksi kilpailua tulossa.

”Olen keskittynyt enemmän laadukkaaseen harjoitteluun ja tarkoitus on satsata kisojen osalta enemmän ensi kauteen.”

Joonaksen suunta lajissa on kuitenkin ollut koko ajan nousujohteinen. Maailmantasolla kärki on lähimpänä vertikaalikisoissa, noin 10 – 15 % päässä ajallisesti, hän arvelee.

”Tekeminen on tällä hetkellä hyvällä kansallisella tasolla. Kisoissa joissa on sekä ylä- että alamäkiä eroa voi tulla kuitenkin 20 – 30% etenkin jos on vaikeat olosuhteet. 2 – 3 vuoden päästä voi tuloksia kuitenkin alkaa tulemaan, jos kehitys jatkuu samaan malliin.”

”Kehitettäviä asioita on vielä kuitenkin reippaasti, mutta pikkuhiljaa potentiaali alkaa tulla esiin. Ylämäet alkavat olla hyvällä tasolla ja ne ovatkin selvästi vahvin osa-alueeni, etenkin kun mennään lähellä maksimia. Laskemisessa on tullut paljon kehitystä, siitä liene kiittäminen viime kaudesta La Gravessa. Siitä huolimatta vaikeissa olosuhteissa tulee vielä suhteettoman paljon takkiin laskuissa. Taktiikassa ja kilpailukokemuksessa on vielä petrattavaa myös.”

Mutta miksi nimenomaan alamäet ovat vaativia ski mountaineerigissa? Eikö siinä voisi jopa nautiskella vähän, jos tarjolla on vaikka hyvää lunta? Pari ylimääräistä käännöstä, puuteri pöllyää…

”Laskemista vaikeuttaa ylämäessä kertynyt kuormitus. Maitohapoilla ja väsyneenä tekniset laskut ovat huomattavasti vaikeampia vetää hyvin läpi. Huono näkyvyys tuo haastetta lisää. Jos haluaa pärjätä kovatasoisessa kisassa, on uskallettava laskea riskillä. Kisalaskeminen eroaa tavallisesta laskusta usein siinä, että alamäki pyritään menemään mahdollisimman kovaa, mutta samalla kuitenkin taloudellisesti, mikä tarkoittaa isoja käännöksiä ja  suoria linjoja. Kameramiehille harvoin tehdään ylimääräisiä käännöksiä.”

”Kokonaisuutta on myös ajateltava, jos vetää ylämäessä reidet hapoille on alla odottava kumpareikko kurja laskea. Alamäessä on myös syytä yrittää palautua hieman seuraavaa nousua varten, rentous ja hyvä tekniikka auttavat tässä paljon.”

Jaakko_Posti_Yllas_Rando-21

Joonaksen henkilökohtaisena tavoitteena on jatkaa kehittymistä ja päästä jonain päivänä maailmancupin pisteille. Lisäksi tulevaisuuden tavoitteena on lajin kehittäminen Suomessa.

”Toivon lisää harrastajia lajin pariin. Tavoitteena on myös saada lajiliitto perustettua, joka mahdollistaisi kansainvälisten lisenssien hankkimisen ja sitä kautta kilpailemisen arvokisoissa.”

”Laji sopii kaikille jotka nauttivat vapaalaskusta ja hiihtovaelluksesta. Kilpailut ovat usein matalan kynnyksen tapahtumia joissa on myös paljon ihan tavallisia kuntoilijoita vapaalaskusuksineen. Lajin kautta oppii kevyeen, sujuvaan ja turvalliseen liikkumiseen vuoristossa. Hiihtoalpinismi yhdistää kaksi erilaista suksilajia luonnolliseksi kokonaisuudeksi. Ylämäet vaativat hyvää kestävyyttä, kun taas alamäet kysyvät rohkeutta ja hyvää laskutekniikkaa. Lajissa on jokaiselle jotakin.”

Jaakko_Posti_Yllas_Rando-15

Jaakko_Posti_Yllas_Rando-78
Ylläs Rando 2016, kisasarjan voittajat vasemmalta oikealle: 2. sija Terho Lahtinen, 1. sija Joonas Kortelainen ja 3. sija Antte Lauhamaa.

Tags: , , ,

Vastaa