Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Pallas Kiteweek  15 – 21.2.2016

_T1A3401
teksti ja kuvat: Tomi Tähti

Kuvausreissu Pallakselle hiihtoloman alusviikolla on jo muodostunut perinteeksi, ja mikäs siinä. On aina yhtä mukavaa jättää taakseen etelän harmaus ja turha hälinä, ja lähteä nauttimaan valkoisesta kullasta rauhoittaviin tunturimaisemiin.

Tänä vuonna Pallakselle oli saapunut viitisenkymmentä snowkiten ystävää vasta-alkajista leijalautailun Suomen mestariin. Toisin sanoen, koossa oli  mukavan sekava sakki, joka varmasti nostaa toistensa tasoa ylöspäin harrastuksessaan.

Kelit vaihtelivat viime vuotta enemmän, eikä näkyvyys ollut ihan ykkösluokkaa. Mukavia harrastuspäiviä saatiin silti niin tunturissa kuin järvelläkin. Tiistai oli ollut viikon paras päivä aurinkoineen kaikkineen. Itse en valitettavasti ehtinyt vielä siihen mukaan, vaan vasta keskiviikkoaamuksi.

_T1A4198

Loppuviikkon rytmin määrittelivät melko alhaalla liikkuneet pilvet, joiden takia tunturissa oli näkyvyys ajoittain erittäin heikko. Onneksi silti Jerisjärven pinta oli erittäin hyvä, ja torstai meni kiteweekin osanottajilta järven tarjoamasta puolen metrin syvyisestä, pehmeästä lumipinnasta nauttiessa. Ei paha, varsinkin kun tuuli oli suuren osan päivästä hyvä.

Perjantai tarjosi yllätyksen, johon pääsivät tarttumaan ne, jotka jaksoivat notkua hotellilla vielä kahden aikaan.

Aamun sankkaakin sankempi sumu ja alijäähtynyt vesisade väistyivät, ja tunturissa päästiin harrastamaan hyvissä olosuhteissa aina auringonlaskuun asti.

Tunturissa olosuhteet vaihtelevat erittäin nopeasti. Varsinkin pilvisenä päivänä yllätyksiä on aina luvassa. Kun näkee pilvimassan lähestyvän, kannattaa varautua tuulen äkilliseen nousuun, ja jos on isolla kalustolla liikkeellä, jopa ottaa leija suosiolla alas ja odottaa tilanteen kehittymistä muutaman minuutin ajan.

Toisaalta, pilvien väistyttyä voivat olosuhteet muuttua kymmenessä minuutissa heikoista erittäin asiallisiksi.

_T1A3942

_T1A3708

_T1A3689

_T1A3241

Lauantaina olikin sitten erikoisin tunturikitepäivä. Näkyvyys oli noin 30 metriä ja pinnanmuodot erotti noin 10 metrin päähän, kun tarkasti katsoi, mutta koska järvellä tuuli ei oikein toiminut, jäi sumuinen tunturi ainoaksi vaihtoehdoksi. Päivän päätteeksi kaikki kuitenkin löysivät takaisin hotellille, eikä kukaan loukkaantunut, niin, joten saldoksi tuli oyksi vähän erikoisempi kitepäivä hyvin rajallisessa näkyvyydessä. Joskus on tärkeintä nauttia ulkoilmasta, ja ajella rauhassa kelit pois. Hyppyä noissa keleissä on haastavaa tarjota.

Jos eivät olosuhteet olleet tällä kertaa ihan täysi kymppi, niin tunnelma oli silti sitä, ja aina yhtä hyv Hotelli Pallaksen illallispöytä kruunasi päivät mukavasti.

Kyllä valkoinen talvi helposti aina etelän vetelän kelin voittaa, ja saihan sitä muutaman ruudunkin muistoksi reissusta.

Näitä lisää toivottavasti jo ihan hetken päästä!

_T1A3129

_T1A3321_T1A3693

_T1A3972

_T1A4609

Tags: ,

Vastaa