Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Lumivyöry-raportti Ylläkseltä

Teksti & kuvat: Mikko Lampinen

Viime päivinä on tullut todella rankasti lunta niin Alpeille kuin myös Suomen Lappiin. Viime perjantaina kova lumimyräkäkkä tuli Lapissa rajun tuulen kanssa. Keli oli harvinaisen huono, ja pohjoinen tuuli kasvatti isoja kinoksia. Ilmatieteenlaitos antoikin perjantaina Suomen oloissa harvinaisen kovan ennusteen nostamalla vyöryvaaran kategoriaan 4. Näin kovia varoituksia ei todellakaan joka vuosi Suomessa anneta.

Jo perjantain myrskyn aikana Huipun erityisavustaja Antte Lauhamaa kävi katselemassa olosuhteita Ylläksen lähellä Kesänkitunturilla. Tuolloin Antte kävi tsekkaamassa herkän paikan, joka vyöryy joka vuosi joskus useitakin kertoja. Paikka oli vyörynyt itsestään myös tämänkertaisen myrskyn, ja Antte saapui leikkauslinjan päälle oman arvionsa mukaan vain noin tunti vyöryn jälkeen, koska liukupinnalle ei ollut kerääntyä paljoakaan lunta. Antte raportoi perjantain tapahtuneesta näin: ”Vyöryn oli noin 60 m leveä, 200 m pitkä, kruunu 50 – 70 cm. Tullut päivän aikana alas itsekseen.”

Eilen lauantaina kuulin huhua, että myös Kesänkitunturin leveä, aukea ja iso lounaisrinne olisi vyörynyt lauantaina alas. Tuon ”seinämän” vyöryminen” on erittäin harvinaista, tyyliin kerran vuosikymmenessä tapahtuva asia. Tilanne piti siis lähteä sunnuntaina tarkistamaan.

Havaintoja saatiin jo aika alhaalla metsässä lähestymisen aikana. Avoimelta yläosalta lähtenyt vyöry oli jatkanut matkaansa metsäkurua pitkin niinkin kovalla voimalla, että puita oli katkeillut ja tullut mukana. Kuvat vyörykohdalta ylä- ja alasuuntaan.

Vyöryhavainnoista johtuen jatkoimme Pasi Laukkasen kanssa loivalla osalla metsärajan alapuolella eteenpäin, ja lähdimme nousemaan peremmällä vyörykertymän seassa rinteen loiventuessa. Vyöry oli irronnut leveälti, mutta repeämiskohtaa emme sumussa nähneet, emmekä käyneet sitä tarkistamassa. Jyrkähkön seinämän keskikohta näytti olevan vielä pääosin kiinni, joten siihen ei ollut asiaa lähteä kekkuloimaan. Jatkoimme eteenpäin, jotta saisimme tutkimusmatkalle myös jotain laskettavaa, koska lumi oli suojaisilla kohtaa todella hyvää.

5
Tasan kaksi viikkoa sitten otettu havainnollistava kuva alueesta. Merkintä 1 on Anten perjantain havaintoalue ja 2 todennäköisesti perjantain ja lauantain välisenä yönä vyörynyt leveä alue. Lisäksi sunnuntaina tekemäni testipaikka 3.


Ajattelimme laskea vyöryalueiden välissä olevan suojaisan osan, jossa lumi vaikutti olevan alempana hyvää laskettavaksi. Mielenkiinnosta tein pienen testin. Testi on hiukan eri ilmansuuntaan, lännempään, ja oli säilynyt pahimmalta tuulen kertymältä. Porkka on 125 cm pitkä, joten lumipakka on pohjaan asti sen verran syvää testikohdalla. Maa ei ollut jäässä, ja maata vasten oleva lumi oli sokerilunta. Pinnasta noin 20 -30 cm on todella heikko kerros. Heikon kerroksen päällä oleva lumi irtosi lapiolla kevyesti napauttamalla.

9

Suksilla leikatun alueen päälle menemällä laatta ei irronnut kevyellä hypähtelyllä, mutta voimakkaan pompun jälkeen heikko kerros petti ja laatta romahti.

10
Jotta homma ei olisi mennyt pelkäksi tonkimiseksi, otimme hyvästä lumesta ilon irti, sillä puurajan alapuolella lumi oli tällä kohtaa juuri niin hyvää kun kuvittelimmekin. Pasi Laukkanen pöllyttää.

Huippu toivottaa kaikille hyvää ystävän päivää, ja kuten Hill Street Blues -sarjan käskynjaoissa aikoinaan todettiin ”Be careful out there”, jotta hiihdonystäviä näkee ensi vuonnakin!

Tags: , , , ,

Vastaa