Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Huikeaa puuterilaskua ja lumiraportti Lyngenistä

Teksti & kuvat: Mikko Lampinen
Video: Juha Tolvanen

Pitkän kuivan jakson jälkeen Pohjois-Norjaan on osunut viimeaikoina isoja lumisadealueita. Suurin lumimyräkkä tuli kovan tuulen kera ja teki olosuhteista kyseenalaisia, sillä uuden lumimassan alla on pitkäaikainen heikko lumikerros, joka muodostui joulun aikoihin esiintyneen lämpimän jakson aikana. Tuolloin vallinnut suojasää teki jäisen lumikannen, jonka alla oleva kerros on heikko. Tämä heikko lumikerros on sitkeä ja vaatii alueella laskevilta pitkäaikaista huomiointia, sillä se voi esiintyä kauden mittaan useilla eri ilmansuunnilla ja eri korkeuksilla.

Kovalla tuulella iskeneen ison myräkän jälkeen oli pari sateetonta päivää, jonka jälkeen satoi ilman tuulta 10 – 20 cm uutta lunta. Olosuhteet olivat lumen laadun suhteen houkuttelevat, ja torstaina 4. helmikuuta oli mahdollisuus tarkastella vaihtoehtoja ja olosuhteita. Vyöryvaara oli varsom.no -vyöryennusteen mukaan kaikesta huolimatta tasolla 2. Lisäksi Lyngenissä asustava ambulanssin kuljettaja Juha Tolvanen oli hyvin perillä olosuhteista. Heikko kerros oli kuulemma vaarallisimmillaan Lyngenin itäpuoliskolla. Alueella teiden turvallisuudesta huolehtiva taho kertoi Juhalle tehneensä vyörypommituksia Lyngenin länsipuolella, Lakselvbukt – Jøvik -välisen tieosuuden vyöryvaarallisilla kohdilla. Latingit eivät kuitenkaan onnistuneet irrottamaan vyöryjä. Heikon kerroksen päällä oleva lumikansi oli ainakin niillä kohdilla niin vahva, että lumet pysyivät vakaasti aloillaan.

Tilanne on tietysti paikallinen, ja voi muuttua olosuhteiden myötä, joten silmät kannattaa pitää tarkasti auki kauden edetessä. Nämä asiat sisäistäneenä lähdin torstaina Juhan, Antte Lauhamaan ja Saara Koiviston kanssa yrittämään Svensbyn lähellä sijaitsevan hienon Sofiatindenin laskua. Seurue oli randonnut alueella pari päivää aiemmin, joten pohjatietoa olosuhteista oli olemassa jo sitäkin kautta. Sääennuste lupasi kelin aukeavan puoleenpäivään mennessä, joten lähdimme liikkeelle, vaikka heräsimmekin aamulla sankkaan lumisateeseen. Päätimme pitää upeista lumista huolimatta pään kylmänä. Kuten Juha osuvasti totesi: ”Pitää ihmetellä siellä ylhäällä ja kaivella kuoppia, sekä olla tarkkana ja epäilevänä.”

1
Alakentän tarkkaa lumianalyysiä Juha Tolvasen ja Antte Lauhamaan toimesta.

2
Nousimme mahdollisimman suojaisasti harjannetta pitkin. Maisema oli upea etenkin auringon tultua esiin.

3
Sofiatindenin 1 222 m huippu. Lumi oli käsittämättömän hyvää. Olosuhteet ja riskit oli tarkkaan punnittu.

4
Saara Koivisto puuterissa. Taustalla näkyy nousujälkemme harjanteella.

Juhan laskuvideo huipulta likipitäen täydellisissä lumiolosuhteissa. Enjoy!

Tags: , , ,

Vastaa