Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Luminen road trip Hokkaidolla

IMG_1905
Kuvat: Juha Tolvanen

Tätä nykyä Pohjois-Norjassa kotiaan pitävä lumilautailija Juha Tolvanen vietti tammikuun puolivälissä pari viikkoa road tripillä Japanissa, Hokkaidon saarella. Alueen lähestyminen autolla mahdollisti vierailut useisiin legendaarisiin hiihtoalueisiin samalla reissulla. Paikallisten mukaan lunta oli jopa pari metriä normaalia vähemmän, mutta Juha olisi toivonut pikemminkin taukoa jatkuvasta lumisateesta…

Olitte vuokra-autolla liikkeellä Juha. Vaatiiko auton vuokraaminen Japanissa jotain erityistä?

Me otettiin vuokra-auto Sapporosta. Kansainvälinen ajokortti piti olla molemmilla vuokraajilla. Viimevuotinen kansainvälinen ajokortti Kanadaan ei kelvannut. Homma toimi Japanissa mutkattomasti, vaikka vähän hitaasti. Auton palautus ja haku oli nopeaa, ja tapahtui ilman mitään huijausyrityksiä. Ylenpalttinen ystävällisyys teki härmäläisen jopa vaivautuneeksi.

Miten ajaminen sujui?

Japanissa on vasemmanpuoleinen liikenne. Vaan kaksi kertaa ajettiin väärää kaistaa eikä kuoltu, joten hyvinhän se meni. Paikalliset käyttää jokakelinrenkaita kesät talvet, eli nastoja ei ole, ja ajavat kiltisti 40-50 km tunnissa koko ajan. Tämän takia siellä oli aika helppo ajella. Vuokra-autona meillä oli HiAcen 4X4 paku, johon mahtui hyvin laskukamppeet sisään. Neliveto tuntuu olevan vakio Hokkaidon saaren olosuhteissa, eikä niillä renkailla kyllä ilman nelivetoa pääsisi mihinkään.

Millaiset olivat kelit ja lumet yleisesti ottaen?

Paikalliset sanoivat, että lunta oli 1,5 – 2 metriä normaalia vähemmän, ja että kaikki puskat on normaalisti tähän aikaan peitossa. Nyt joitakin puskia oli vielä näkyvissä, mutta kun kevyttä puuteria on vyötäröön ja jopa kaulaan asti, niin ainakin meikäläiselle lunta oli ihan riittävästi. Lunta satoi joka päivä lisää about 10 -15 senttiä, joten lunta oli riittävästi takamaastoissa. Hissin läheiset alueet on kohtalaisen nopeasti laskettu puhki.

Oliko teillä yöpaikat varattu etukäteen vai otitteko ne paikan päältä?

Meillä oli ensimmäiselle reissuviikolle yöpaikat varattuna. Sen jälkeen varailtiin hotellit ja majapaikat lumien ja sijaintien mukaan.

Missä keskuksissa kävitte?

Kävimme Nisekossa, Asahidakessa ja Furanon keskuksissa. Muuten me haikattiin takamaastoja ja toivottiin bluebirdiä. No ei tullut bluebirdiä tällä kerralla, joten randot oli pääosin metsissä. Pari kertaa tuli aukkoa taivaaseen, ja pääsimme laskemaan vähän avoimempaa paikkaa hyvällä näkyvyydellä. Nisekon läheisyydessä sijaitseva Mt. Yotei olisi ollut varmasti hieno lasku, mutta yllätys-yllätys, pilvessähän se oli koko ajan. Eli keskusten lähellä olevat hienot metsiköt olivat pääosin meidän haikki-kohteita.

Mikä oli hintataso Hokkaidolla?

Hissiliput oli Suomen tai Norjan hinnoissa. Maa ei ole mikään halpamaa, mutta ei mikään mahdottoman kalliskaan, varsinkin jos ruuat tekisi itse. Me ei tehty, joten jotkut ravintolalaskut oli aika huikeita. Kerrankos sitä…

Mitä mieltä olit Japanista hiihtopaikkana?

Japanista jäi mieleen ystävälliset ihmiset, outo kulttuuri, kielitaidottomuus ja kielimuuri, lumen paljous ja Hokkaidon aika flätti maasto. Hokkaido oli minun makuuni vähän liiankin flätti, ja lunta vaikuttaisi satavan jopa liian paljon. Kirkasta keliä saisi olla enemmän, niin voisi nousta ja laskea alueen isompiakin vuoria. Metsälaskut häviää mielestäni Kanadan metsälaskuille, ja pitkiä randoja on vaikea tehdä, kun lunta sataa koko ajan. Mutta pitää ottaa huomioon se, että olin maassa vain kaksi ja puoliviikkoa, ja sen perusteella on vaikea arvostella kokonaisuutta. Hieno reissu ja hieno kokemus se oli kaiken kaikkiaan, mutta minulle riitti lyhyiden metsälaskujen sahaaminen viikon jälkeen. Kun pääsin kotiin Lyngeniin, niin ensimmäinen randopäivä oli todella terapeuttinen. Aivan kun olisi kahleet irrotettu. Pääsi hiihtelemään pidempää pätkää ilman jatkuvaa lumisadetta.

IMG_1890

P1000505

P1000504

IMG_1930

IMG_1851

Tags: , , , ,

Vastaa