Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Huippu 9/16

huippu9_16kansi
Huippu numero 9 on täällä! Tällä kertaa etenemme maailmanluokan maisemissa suksien, lumilautojen ja leijalautojen lisäksi eksoottisesti kaksitahtimoottorilla!

Köyhän miehen helihiihtoa Alaskassa

”Kello 14.00 kaikki oli kohdallaan. Christophella oli 40 kiloa moottoreita ja polttoainetta selkäänsä kiinnitettynä ja edessään 60-kiloinen sveitsiläinen vapaalaskija. Koska kaikki olivat hyvin kiireisiä, otin itselleni lentoavustajan tehtävän. Kun varjon nyörit oli aseteltu huolellisesti, Christophe antoi merkin, jolloin vedin narusta moottorin käyntiin. Sitten tartuin varjon edessä olevaan tankoon ja lähdin juoksemaan pitkin kiitorataa. Tämä oli kriittinen hetki, sillä varjon tulee saada ilmaa alleen ja nousta lentäjän yläpuolelle, ennen kuin tämä voi kaasuttaa moottorista tehoja. Varjo nousi ylös, ja vilkaistuani nopeasti taakse näin Christophen iskevän kaasun pohjaan. Pian he olivat poissa.”

Vallankumouksellinen lähestymistapa Hainesiin: Xavier De Le Rue seurueineen valloitti Rainbow-jäätikköä ympäröivät vuoret paramoottorilla. Teksti: Ed Leigh, käsittämättömän hienot kuvat: Tero Repo.

Riksgränsen

”Koska sääolot ovat monesti haastavat, asettuu heliski Riksgränsenin lähimaastoissa johonkin Brittiläisen Columbian huippuorganisoitujen ja Alaskan cowboy-tyylisten operaattoreiden välimaastoon. Samoin kuin niissä, vaatii myös touhu Riksgränsenissä monesti odottelua ja kärsivällisyyttä. Hotellin aulan sohvilla ja nojatuoleissa näkee usein laskijoita odottamassa pääsyä ilmaan ja laskemaan lähimaaston 450 miljoonaa vuotta vanhoille vuorille. Kun keli on hyvä, käytettävissä olevalta yli 5 000 km2 alueelta löytyy huikea määrä erilaisia mäkiä laskettavaksi.”

Mattias Fredriksson ja Leslie Anthony Lapin porteilla. Amerikan puuteria ei ollut tarjolla, mutta meininkiä ja avaria maisemia sitäkin enemmän.

St. Moritz – hiihtopummeina luksuskylässä

”Suuri kabiinihissi vie meidät ylös Corvatschin vuoriasemalle, 3 303 metriin merenpinnan yläpuolelle. Kabiinin hyvin kiillotetusta ikkunasta näemme jyrkän, kallioisen ja valtavan kokoisen freeride-seinän. Ennen ensimmäistäkään käännöstä tuntuu siltä, kuin olisimme löytäneet Sveitsin parhaille off-pisteille, huippukorkealle, jyrkkien vuorenseinämien ja hauskojen maastojen keskelle. Alapuolellamme sijaitseva Corvatschin pohjoispuoli on hieman liian muhkurainen mielekästä ensilaskuamme ajatellen. Sen sijaan ujellamme tammikuisen tuulen saattelemina alas punaiselle jäätikkörinteelle, joka kaareutuu Mandran hissille noin seitsemänsataa korkeuserometriä alempana.”

Raha ei todellakaan ratkaise, vakuuttavat Huipun ruotsalaisvahvistukset Anders Wingqvist ja Fredrik Schenholm Engadinin laaksosta. Yli kolmetonnisia vuoria, kolme isoa hiihtoaluetta, upeita takamaastoja ja käsittämättömän vähän niissä viihtyviä laskijoita – tämä riittänee myyntipuheeksi. Pizzasiivu 15–20 CHF, hissilippu kannattaa hankkia hotellin kautta. Mukana Engandinsnow-kisalaskija Lucas Swieykowskin reittivinkit.

Dolomyytti

”Italian Dolomiitit ovat osa Alppien itäistä vuorijonoa. Ne on luokiteltu UNESCON maailmanperintökohteeksi, mikä tuntuu ilmiselvältä, kun saa tutustua niiden kauneuteen. Le Corbusier, yksi viime vuosisadan kuuluisimmista arkkitehdeista, on sanonut näiden vuorten olevan kaunein arkkitehtuurinen taideteos maailmassa. Olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä.

Missä ja milloin tahansa nostaa katseensa ylös, on panoraama upea. Silmä lepää kalliotorneilla ja huipuissa. On jäätiköitä, karstimaalle ominaisia eroosioalueita ja niitä kuuluisia, lähes pystysuoria kallioseiniä ja kuluaareja, jotka peittyvät talvella lumesta ja muuttuvat jyrkänlaskijan unelmaksi.”

Minna Riihimäen omakohtainen reportaasi Monti Pallidin punaisesta hehkusta. Kuvat: Ross Hewitt.

Reittiopas – Tyterbaertinden – Eteläinen kuruseinämä

”Kjosenin vuonon ympäristö on Lyngenin suosituimpia alueita randohiihtoa ajatellen, eikä syyttä, sillä lähestyminen on helppoa ja maisemat upeat. Vuonon läheisyydessä tunnetuimmat reitit nousevat Store Kjostindenille (1 488 m), Istindenille (1 495 m) ja Sofiatindenille (1 222 m). Vuonon viertä kulkevan tien varrelta löytyy myös muita harvemmin laskettuja vaihtoehtoja, kuten Tyterbaertinden, jonka eteläseinä on upea paikka kuruhiihtoon. Reittejä on useita ja ne lähtevät suoraan autolta.”

Arto Majava opastaa meidät massiiviselta harjanteelta kapeaan ränniin.

Syystrilogia Pohjois-Norjassa

”Lähdimme nousemaan varsin hyvän sään vallitessa jo tutuksi tullutta kivistä moreenikenttää. Lumiraja oli lähestulkoon yhtä korkealla kuin lokakuussa, mutta lumirajan yläpuolella lunta oli huomattavasti enemmän. Edellisen päivän myrskytuuli oli kuitenkin vienyt puuterit mennessään etenkin avoimelta kentältä. Skinnasimme kohti kurua, ja pian marraskuun myöhäinen auringon nousu punasi lumikentät ja huiput upeasti. Kurun alaosaa noustessamme valo oli mahtava ja näytti siltä, että pääsisimme laskemaan mäen punertavassa auringon valossa.”

Mikko Lampisen visuaalinen päiväkirja Lyngenistä. Syksy vaihtui talveksi lumirajan ja auringon laskiessa, alkusyksyn keväisistä olosuhteista sydäntalveen.

Vuoristomajat – tuhansien tähtien yösijat

”Keskitalvella majoilla ei ole juurikaan ruuhkaa, lukuun ottamatta kuuluisia keskusten lähellä olevia majoja kuten Argentièren maja Chamonixin lähellä. Sveitsissä myös vuoristohotellimaiset majat kuten Monte Rosa ovat läpi talven melko ruuhkaisia. Yleensä majoilta löytyy kulkijalle kuitenkin aina nukkumapaikka, mutta Huipun erikoisavustaja Mika Merikanto muistaa nähneensä Argentièren majalla pari kertaa episodin, jossa majan isäntä lähettää ilman varausta saapuneet hiihtelijät takaisin laaksoon.”

Mikko Lampisen ja Mika Merikannon näyttävä johdanto Euroopan vuoristomajoihin ja majoituskulttuuriin vaativissa olosuhteissa.

Solid Powder

”Kaiken kaikkiaan meidän plan oli hyvä, mutta toteutus oli tosi vaikeaa Suomesta käsin. Tilanne olisi ollut täysin eri, jos olisimme toimineet Amerikassa, missä kaikki sponsoriraha liikkuu.”

Kansainvälisen miljoonayleisön saavuttanut Solid Powder oli maailman ensimmäinen ilmainen lumilautailu- ja lasketteluelokuva internetissä. Elokuva-trilogia koki uuden tulemisensa tänä syksynä, kun se julkaistiin kokonaisuudessaan YouTubessa. Huippu antoi puheenvuoron neljälle projektin vaikuttajalle viidentoista vuoden takaa. Millaista se oli ja mitä siitä jäi käteen: Jani Johansén, Tuukka Terva-aho, Ari Kananen ja Henri Salokangas vastaavat.

”Kaikkein mieleen painuvin pätkä on minulle ollut varmaan se, kun Tuukka Terva-aho teki feikki-tupla-back-flipin Ausseissa, ensimmäisenä maailmassa. Se ja Terva-ahon ja Perendin reilit. Solid Powderissa olen iloinen siitä, että sitä tehtiin kovien lautailijoiden ja suksipuolen tyyppien kanssa”, sanoo Johansén.

Leijalautailua

”Snowkite sopii hyvin niin hypyistä ja uusien temppujen oppimisesta pitävälle kuin myös sunnuntaipurjehtijalle. Hyvänä talvena retkeily merenjäällä on antoisaa, ja kun leija
keventää mukavasti raskasta ahkiota, päivämatkat voivat olla erittäin pitkiäkin. Leijoja käytettäänkin monesti apuvälineinä pitkillä hiihtovaelluksilla, jolloin päivämatkat voivat olla huomattavan paljon pidempiä kuin ilman niitä. Tunturissa leija mahdollistaa sujuvan nousun laelle ja laskun alas normaalisti suksilla tai laudalla, ilman leijaa. Tässä tarkoituksessa avoin patja on parhaimmillaan.”

Tomi Tähden ansiokas opastus kiteboardingin saloihin.

Setämiehet – Pientä pinnallisuusremonttia

”Filmillä tulisi olla tunnistettava tyylilaji. Käytetyin genre näihin päiviin asti on ollut päihdevalistusmateriaalia muistuttava roadtrip-goes-viipyilevä luontodokumentti. Tällä tyylillä ei ole tulevaisuutta. Pariskunnille sopiva, juonellinen hiihtoporno voisi olla se tämän kauden iso juttu, aina muodissa olevan Midillä fiilistelyn lisäksi. Päälle toppatakki oluet. Huumori toimii hienosti tehokeinona ja vitsiä voi vääntää monesta teemasta hiihtohommissa. Animaatiokuvaa puhuvasta kuhasta monossa tai takuuvarma tajuttomaksi naurattaja: sukat kuivumassa asuntoautossa. Komiikan kanssa pelleiltäessä on syytä muistaa vanha viisaus Etelä-Helsingistä: Sinun on opittava ensin nauramaan muille, ennen kun voit nauraa itsellesi.”

Lisäksi: Huippukuvia, Kysy Apelta ja parkkien parhaat. Kolumnistina Kalle Leinonen.

Huipun voit tilata kätevästi verkkokaupastamme, tilaajapalvelusta tai sähköpostilla hintaan 40 €. Kestotilaajia lahjotaan Huipun oheistuotteilla. Irtonumeroita myyvät verkkokauppamme lisäksi mm. Akateeminen Kirjakauppa, Kalevan Prisma Tampereella (urheiluosasto), Levi Market Levillä, Hello Cafe Kittilässä (Airport), Jounin kauppa Äkäslompolossa, Eight Seasons Cafe Kolarissa (rautatieasema), Oulun Kiipeilykeskus ja Camu Helsingissä, hintaan 10,00 € kappale. Verkkokaupassa irtonumerotilauksiin lisätään postituskulut 2,50 €.

Tilaajapalvelumme palvelee sähköpostiosoitteissa tilaukset@huippufreeride.fi ja huippu@kustantajapalvelut.fi, sekä puhelimessa 03 – 424 65 340.

Welcome!

Vastaa