Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Lumimyrskyä Alpeilla

Alkukausi Alpeilla on ollut todella huono. Vuodenvaihteen jälkeen tilanne alkoi kuitenkin muuttua radikaalisti. Pyysimme Huipun Keski-Euroopan vahvistuksilta Mika Merikannolta ja Päivi Litmaselta tuoreet kuulumiset tämän hetkisestä tilanteesta.

Zürichissä asuvalle Päivi Litmaselle ovat tuttuja Keski-Sveitsin keskukset. Niissä Päivi raportoi heikon alkukauden kääntyneen viimein kunnon talvikeleiksi.

Millaisia kelejä Keski-Sveitsissä on ollut viime aikoina Päivi?

Koko alkutalvi on ollut kuiva ja ennennäkemättömän lämmin. Marraskuussa tuli jonkin verran lunta, mikä jäi heikoksi kerrokseksi ylös. Odotetut suuremmat lumisateet alkoivat viimein tammikuun alussa lännestä/lounaasta, ja ne jatkuvat yhä voimakkaina, vaikka välillä on ollut lämmintäkin. Tällä viikolla tulee vihdoin myös kylmempää ilmaa. Olimme sunnuntaina Engelbergissä laskemassa. Engelbergissä oli varmastikin yksi Alppien parhaimmista pohjista kuivan jakson jälkeen. Lunta oli yllättävän paljon, ja se oli hyvää siellä mihin tuuli ei ollut osunut. Lauantaina oli sadellut sopivasti hyvää puuterilunta, mutta tuuli oli ollut myös tosi kova monin paikoin. Titliksen jäätikkö on vielä avoinna, ja paljon railoja oli näkyvillä.

Oliko vyöryjä havaittavissa?

Vyöryjä oli näkyvissä. Alle 2 000 m korkeudella oli wet loose -vyöryjä. Näimme myös loose dry -vyöryn Jochpassin puolella, noin 2 700 metrissä.

Sateiset kelit taitavat jatkua. Millaista keliä on vuoristoon lupailtu?

Tällä viikolla sateet jatkuvat koko viikon. Lumiraja tippuu alemmas. Zürichissä on satanut tänään koko päivän vettä, ja samaa luvattu koko viikolle. Vuorilla dumppaa, mutta myös edelleen luvattu kovaa tuulta.
Eniten lunta on sadellut Chamonixissa ja Itä-Ranskassa, sekä Sveitsin puolella Länsi-Wallisissa.
Sveitsin säätä tuleekin seurattua päivittäin.

Nyt on ollut vähän samanlainen tilanne kuin viime talven alussa, paitsi että tällä kertaa oli vielä pidempään lämpöisempää. Laaksot olivat tammikuun alkuun asti vihreät. Viime kesä oli myös äärettömän kuuma ja kuiva. Joulukuussa ei paljoa uutta lunta sadellut, mutta silti pääsi jonkin verran laskemaan.

Kuvat: Arno Lenzi

Les Marécottesissa piilopirttiä pitävä Mika ”Miku” Merikanto tavoitettiin maanantai-iltana saunan jälkeen. Miku kertoo myös kelin muuttuneen kertaheitolla, kun edellisenä viikonloppuna alkoi sataa reilusti lunta. Sade jatkui koko menneen viikon tasaisesti. Lopuksi keli lämpeni ja lumiraja nousi ylemmäs.

”Nyt sataa ihan helvetisti lunta ja nollaraja on noin 1 000 metriä. Keli kylmenee, ja koko tulevaksi viikoksi on luvattu Mont Blancin ympäristöön todella rajuja lumisateita. Tähän Les Marecottesiinkin tippuu ylös luultavasti ainakin 2 metriä uutta lunta tämän viikon aikana”, Miku kertoo.

Nämä kuvat Miku otti viime viikolla Les Marecottesissa, myrskyn alkupäivinä.

1

2

3

4

Tiistaina hissit eivät Marecottesissa auenneet, mutta Miku kävi kertaalleen skinnaamassa puurajan yläpuolelle. Uutta lunta oli tullut 80 cm ja metsä oli loistavalla lumella. Lumisade jatkuu edelleen kiivaana.

Tiistai_1

Tags: , , , , ,

Vastaa