Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Huippu 8/15

Huippu kansi_LOW RES

Huippu 8/15 on täällä! Tässä numerossa mm. erinomaista hiihtoa, lumilautailua ja hiihtokuvausta, polkujuoksua unohtamatta.

Hjørundfjord rundt

”Huippuharjanteella kuuntelimme ympäröivien vuorten etelärinteiden jylinää, kun edellisten päivien lumi vyöryi auringonpaisteen lämmittämänä kohti laaksoa. Slogenin seinä oli kuitenkin varjossa, ja sinne oli säästynyt kuivana pysynyttä lunta. Slogenin huippu on kapea tolppa, jonka eteläpuolella on kunnioitusta herättävä pudotus laaksoon. Huipulla pilviverho nousi itäistä seinää ylöspäin ja auringonkajo pilkisteli välistä. Laittelimme laskukamoja valmiiksi ja ihastelimme maisemaa. Allamme odotti reilu 700 metriä upeaa laskua takaisin Patchellhyttalle.”

Mikko Lampinen, Antte Lauhamaa ja Juha Tolvanen kiersivät 35 km pitkän vuonon hiihtäjien paratiisissa. Aurinko tuli esiin ja majoituspaikoista löytyi viitteitä monarkian loistoajoilta. Mikko Lampisen tyrmäävät kuvat, teksti Antte Lauhamaa.

Hjørundfjord rundt – reittiopas

”Päivä 3.
Slogen
(Urke – Villa Norangdal)
Korkeusero: 1 550 m
Etäisyys: noin 10 km + autokyyti Villa Norangdaliin
Oma etenemisemme: Olimme reitillä tavallaan päivän edellä, joten käytimme tämän päivän alkuperäisen suunnitelmamme mukaisesti laskemiseen Patchellhyttan lähimaastossa. Laskupäivän jälkeen laskeuduimme alas Skylstadiin ja ajoimme taksilla yöpaikkaamme Villa Norangdaliin.
Yöpyminen: Villa Norangdal
Hiukan hintava yösija, mutta todella tyylikäs menneen ajan Sherlock Holmes -tunnelma paikkaa menetyksen. Vaihtoehtoinen yösija tällä etapilla on oma teltta, joten kannattaa kaivaa kuvetta ja palautua hotellin paljussa sekä nauttia paikan tarjoamasta fantastisesta illallisesta. ”

Retkikunnan omakohtaisesti koetellut neuvot päivä päivältä Norjan hienoimman hiihtoreitin valloittamiseen. Teksti ja kuvat: Mikko Lampinen

Kettu ja Keltanokka

”Eka päivä oli aika jännä, kun en osannut yhtään sanoa miten lumi käyttäytyy mäessä, miten sitä pitäisi laskea tai kuinka jyrkkä se oikeasti on. Alussa mulla ei ollut mitään hajua mitä olin tekemässä. Meinasi siinä välillä iskeä pieni epätoivo, kun tuntui, että ei oikein osaa ja että on niin paljon vielä oppimista noiden vuori- ja putikkajuttujen kanssa. Olihan se välillä tosi haastavaa. Toisaalta oli siistiä tajuta, kuinka paljon opittavaa on vielä lumilautailussa sekä omassa laskemisessa – nimenomaan muutakin opittavaa kuin se, että pyörii enemmän jostain hyndästä ja heittää monta volttia.”

Ja niin lumilautailun olympiamitalisti Enni Rukajärvestä tuli vapaalaskija! Uudessa-Seelannissa lajin saloihin opastamassa kokenut kettu Antti Autti. Rami Hanafin häikäisevät kuvat, haastattelijana Tuukka Tams.

Kamchatka – tulen ja jään maa

”Kamchatkalla voit samana päivänä laskea sisämaan nelitonniselta tulivuorelta metristä superkevyttä putskua, rippailla hauskaa, harvaa metsää josta löytyy kuruja ja muotoja, tipauttaa pari nättiä feissiä puurajan yläpuolella, siirtyä Tyynen valtameren rannalle upeille vuonoille ja rantavuorille, ja lopuksi pulahtaa vulkaaniseen kuumaan lähteeseen katselemaan geysirejä, joita löytyy useita pitkin laaksojen pohjia.”

Big mama vei Ode Siivosen tulivuorille – loistava reportaasi Siperiasta itään. Puuteria, shamppanjaa ja kuumia yökerhoja. Helihiihtoalueen koko 45 000 kilometriä. Kuvat: Jaka Skorjanc

Mürren

”Schilthornin huipulle pääsee kabiinilla, joka nousee ylös vuoren eteläpuolelta. Huipulta alas lähtee vain yksi hoidettu rinne, joten off-pistehiihtomahdollisuuksia on valtava määrä joka ilmansuuntaan. Etuseinältä lähtee hieno, laakson pohjalle asti menevä lasku, joka on saavutettavissa ilman haikkausta. Saavutettava korkeusero on noin 1 800 metriä. Pienellä haikkauksella tavoitettavia reittejä on lukuisia, mutta useimmissa takaisin hiihtoalueelle pääse vain skinnaamalla. Maaston hyvin tunteville tarjolla on myös useita upeita jyrkkiä laskureittejä.”

Kenties parasta vastinetta Sveitsin frangeille juuri nyt. Informatiivinen paketti yhdestä maailman kauneimmista hiihtoalueista. Kuvaajana Bernin kantonissa Huipun salainen agentti Mika Merikanto.

Täydellistä hiihtokuvaa metsästämässä

”Kulttuuriin kuuluu olennaisena osana automatkat keskuksiin, eväiden syöminen kesken laskupäivän, kaikenlainen päivittely ja vanhemmalla iällä parisuhdeasioiden puiminen, after-ski sekä tietenkin laskusuoritusten spekulointi. Lajimme koostuu kaikesta tästä, eikä pelkästään täydellisistä kuvista tai videoista. Sen todellinen sielu lepää noissa pienissä hetkissä, joita oppii arvostamaan vasta myöhemmin. Siksi onkin tärkeää kuvata myös näitä asioita, sillä ne ovat universaaleja – asioita joihin ihmiset voivat samaistua. Lajimme näyttämönä toimivat hiihtokeskukset, vuoret ja kaupungit. Ne kaikki ovat erilaisia, mutta tunne laskijan sisällä on sama, kun hän iskee mononsa siteeseen kiinni laskupäivän aluksi. Se tunne on paljon muutakin kuin vauhtia ja vaarallisia tilanteita.”

Lahjakkaan kuvajournalistin uraauurtava analyysi maailman hienoimmasta marginaalilajista. Teksti ja kuvat: Ville-Petteri Määttä.

Erään kuvan tarina

”Outoa tässä valokuvaajan bisneksessä on se, että saatan jollain reissulla olla ensimmäistä kertaa tekemisissä jonkun laskijan kanssa, usein uusilla tuntemattomilla vuorilla. Lisäksi on hyvin mahdollista, että polkumme eivät tulevaisuudessa koskaan enää kohtaa. Silti se aika, ne pienet hetket jotka jaamme näillä vuorilla, ovat korvaamattomia.”

Juha Laine, Tero Repo, Mikko Lampinen ja Rami Hanafi paljastavat suosikkikuvansa ja tarinat niiden takaa.

Linssin takaa Mika Merikanto

”Haastavinta on luontoäidin oikut yhdistettynä hiihtäjien kanssa kommunikointiin. Varsinkin kun itsekin laskee, on tärkeintä olla aina valmiina ottamaan kuva.”

Keski-Eurooppaan juurtunut Huipun erityisavustaja, kansainvälisesti tunnettu jyrkkien mäkien erikoismies ja kuvaajalahjakkuus Mika Merikanto kävi viime keväänä Storfjordilla ja toi mukanaan hienoimmat mahdolliset tuliaiset.

Mystinen luisto

”On muutamia huoltajia joista tiedetään, että aina on nopee kapula, vaikka urheilijat vaihtuu.” Salatiedettä? Tavallaan. Kalle Leinonen selvitti, mistä liukkaat sukset on tehty. Syväkurkkuna Tanja Poutiaisen voiteluvastaava Jan Tuupainen. Kuvat: V-P Määttä

Polkujuoksua

”Lajin haasteet muodostuvat polkujen teknisyydestä ja maaston korkeuseroista. Suomessa polut ovat juostavuudeltaan hyvin vaihtelevia. Kangasmetsien neulaspolut tarjoavat juoksijalle vauhdin hurmaa kun taas toisessa ääripäässä kivirakat ja juurakot vaativat tarkkaa askelta, hyvää koordinaatiokykyä ja jopa hieman uskallusta. Korkeuserot tuovat vaihtelua rytmiin ja toisin kuin tavallisessa juoksussa, tasaisen vauhdin pitäminen maastossa ei ole helppoa, eikä välttämättä tarpeellistakaan. Jyrkissä ja pitkissä ylämäissä voi laittaa huoletta kävelyksi.”

Outdoor-lajien kuuma ykkönen. Harrastuksen saloihin johdattavat Joonas Kortelainen (teksti) ja Jaakko Posti (kuvat).

Narun jatkeena

”Harrastusalueen pituus on kaksitolppaisessa kaapelissa yleensä noin 100 – 150 metriä ja Ukkohallan nelitolppaisessa kaapelissa 900 metriä.

Kaapelirata on sähkömoottorin ansiosta lähes äänetön. Sähkönkulutus on kaksitolppaisessa radassa saunan kiukaan suuruusluokkaa eli tässä yhteydessä voidaan puhua myös erittäin vihreästä harrastusmuodosta.”

Vastikään X Gameseihin noussut cable wakeboarding on yksi maailmalla nopeimmin kasvavista urheilulajeista. Teksti ja kuvat: Tomi Tähti.

Setämiehet: Senssin tuhinaa – enemmän tunnetta ja tosirakkautta

Ootko kätevä käsistäsi? Pysyykö puukko ja vasara kädessä? Voitko teurastaa meidän porot? Ethän ole absolutisti ja tai poliisi?

Tuu emännäksi mulle tänne pohjoseen. Ajetaan kelekalla ja nautitaan toisistamme.

Nimimerkki: Palomies Mononen

Lisäksi mm.: Ape Majavan skini-askartelua, uutisia lumiturvallisuuden koulutusjärjestelmästä, slopestyle-maajoukkueen terveiset Saas Feestä, huippukuvia ja hiihtokuvausvinkkejä. Kolumnisteina Skimbaaja-veteraani Ari Heinilä ja monipuolinen vapaahiihtäjä Kalle Leinonen. Welcome!

Huipun voit tilata verkkokaupastamme, tilaajapalvelusta tai sähköpostitse hintaan 40 €. Kestotilaajia lahjotaan Huipun oheistuotteilla. Irtonumeroita myyvät mm. Akateeminen Kirjakauppa, Kalevan Prisma Tampereella (urheiluosasto), Kahvila Kauppayhtiö Rovaniemellä, Levi Market Levillä, Hello Cafe Kittilässä (Airport), Jounin kauppa Äkäslompolossa, Eight Seasons Cafe Kolarissa (rautatieasema), Oulun Kiipeilykeskus, Rukan Hankibaari ja Camu Helsingissä, hintaan 10 € kappale.

Tilaajapalvelumme palvelee puhelinnumerossa 03 – 424 65 340 ja sähköpostissa tilaukset@huippufreeride.fi SEKÄ huippu@kustantajapalvelut.fi.

Tervetuloa!

Vastaa