Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Ape Majava: Paluu Patagoniasta


Teksti ja kuvat: Ape Majava

Kuukauden mittainen retkemme Patagoniaan on saatu hyvään päätökseen. Upeiden laskujen lisäksi taskuun jäi läjä hienoja kokemuksia upeasta luonnosta, ja onnellisten paikallisten luoma välittömän aito ja lämminhenkinen tunnelma.

Laskujen kannalta päällimmäisenä nousee esiin haasteet, joita tuli vastaan laskupaikkojen etsimisessä ja uusien alueiden scouttaamisessa. Informaation rippeet ongimme googlen kautta muiden alueella käyneiden pioneerien reissukuvista ja videoista. Ne sijoittuivat kaikki samoihin varmoihin paikkoihin, joihin Patagoniassa suhteellisen helposti pääsee. Me rajummin pioneerihenkeä omaavat härmäläiset päätimme etsiä Google earthin kautta uusia alueita, mikä osoittautuikin hyväksi tavaksi saada hahmotettua vähemmän tunnettuja paikkoja.

Valitsimme tietokoneelta sopivan näköiset alueet ja lähdimme ajelemaan norjalaiseen tyyliin, hiekkateitä pompotellen, ja katselimme potentiaalisia paikkoja. Sopivien löydyttyä karautimme lähimmälle talolle. Pihalla Toyota Hiluxista päästettiin valkea viikinki Juho Lukkari hämmentämään paikallisten ihmisten arkea erittäin kummallisilla kysymyksillä. Meidän touhujemme herättämä ihmetys oli käsin kosketeltavaa, kun Lukkari kyseli sujuvasti silmät kiiluen äksesiä ylös – samaan aikaan kun lokaali kaveri koirineen paimensi ratsun selässä lampaitaan 50 – 60 -luvun maaseutuidyllissä.

Nämä hetket olivat mieleen painuvia. Joskus käytiin sitten mäkikeikan tai yrityksen jälkeen piipahtamassa samassa talossa ja näytettiin, että joo – tuonne asti päästiin. Sitten naurettiin porukalla, kun näytettiin paikallisille lepikkovideoita, joissa otimme pataan jossain pusikossa.

Ehkä hienoimpana mieleen nousee keikka, jossa pyysimme David-nimistä lokaali jannua näyttämään meille tietä vuorille. Ajeltiin saakelin huonoa tietä kohti laakson suuta ja jalkauduttiin sitten metsäpolulle, jossa David sanoi, että jos haluatte nähdä enemmän, pitää kävellä tuota polkua jonkun verran. ”Selvä homma, lähetään kattoon”, sanoimme. David lähti painamaan täyttä hanaa lepikkoon niin, että pitkätukat joutuivat kipittämään puolijuoksulla hikisinä peesissä, lokaalin kiitäessä helpon näköisesti kohti laakson suuta.

Puolentoista tunnin juoksemisen jälkeen tuijottelemme yhtä hienoimmista laaksoista ja vuoriryhmistä, joita tällä reissulla näimme. Kyselimme Davidilta, oliko hän joskus ollut tuolla ylhäällä, kun ukon kiilto silmissä alkoi muistuttamaan meikäläisten meininkiä. David tuumasi välittömästi oikaisseensa joskus vuorten yli toisille lammas selkosille. Saatiin hyvät naurut kun tajuttiin, että onneksi jotkut näistä paikallisista keräävät rohkeutensa ja ovat sen verran uteliaita, että tohtivat kavuta kotivuorille katselemaan auringonlaskuja.

Loppukaneettina voin sanoa, että tulen varmasti Patagoniaan joskus uudestaan: paikan potentiaali on mieletön. Vaatii paljon aikaa saada homma näppeihin, mutta sitten käsillä on jotain todella ainut aatuista!

Lisää reissukuvia ja selitystä Etelä-Amerikan hiihto mahdollisuuksista livenä Vapaalaskuiltamissa 30.10. perjantaina. Toivon mukaan tulossa on myöhemmin myös liikkuvaa kuvaa jostain tuutista, sillä saimme niin saakelin hyvin dokumentoitua materiaalia tuolla reissulla.

Juho Lukkari Chilen itsenäisyyspäivän pöhinöissä.

Juho Lukkari Chilen itsenäisyyspäivän pöhinöissä.

Luonto avautuu usealta kantilta. Tässä ollaan aika lähellä rannikkoa, jossa metsä on niin tiheää että läpi ei pääse, vaikka vuoret ovat aivan käsin kosketeltavissa. Vuotuinen sademäärä tällä alueella on yli 10 m lumena.

Luonto avautuu usealta kantilta. Tässä ollaan aika lähellä rannikkoa, jossa metsä on niin tiheää että läpi ei pääse, vaikka vuoret ovat aivan käsin kosketeltavissa. Vuotuinen sademäärä tällä alueella on yli 10 m lumena.

Nettiyhteyksiä löytyi yllättävän hyvin ja saatiin tsekkailtua kelejä sekä uusia spotteja google earthin avulla. Perus kahvit olivat Nestcafen murukahvia ja sylettihän se allekirjoittanutta!

Nettiyhteyksiä löytyi yllättävän hyvin ja saatiin tsekkailtua kelejä sekä uusia spotteja google earthin avulla. Perus kahvit olivat Nestcafen murukahvia ja sylettihän se allekirjoittanutta!

Jossain kohdin tieltä pääsee lähtemään tosi hyvään maastoon.

Jossain kohdin tieltä pääsee lähtemään tosi hyvään maastoon.

Kunnes totuus iskee vasten kasvoja.

Kunnes totuus iskee vasten kasvoja.

Ihmiset elää todella yksinkertaista elämää. Sähkö tulee moneen asuntoon vielä generaattorin voimin ja kaikki tehdään käsin mitä osataan. Eva kilauttaa kohta pojalleen kaupunkiin. Poika opiskelee matkailua ehkä Lahden kokoisessa kaupungissa nimeltä Coyhaique.

Ihmiset elää todella yksinkertaista elämää. Sähkö tulee moneen asuntoon vielä generaattorin voimin ja kaikki tehdään käsin mitä osataan. Eva kilauttaa kohta pojalleen kaupunkiin. Poika opiskelee matkailua ehkä Lahden kokoisessa kaupungissa nimeltä Coyhaique.

Macheteman toppi 1500 m Muerta-joen pinnasta.

Macheteman toppi 1500 m Muerta-joen pinnasta.

Juho tiirailee Jeinemenin alueen linjoja. Edessä on Patagonian suurin järvi Laco Carrera.

Juho tiirailee Jeinemenin alueen linjoja. Edessä on Patagonian suurin järvi Laco Carrera.

Lumi oli loistavaa firniä.

Lumi oli loistavaa firniä.

David ja hänen kotiseutunsa mäet taustalla. Mies oli vilpittömän onnellinen meidän puolestamme. David on käynyt meidän laskemaamme mäkeä vastapäätä olevilla vuorilla, ja varmaan olisi käynyt kaikilla, jos vain aika olisi toinen. Ehkä tästäkin lähti uusi alpinismin aikakausi käyntiin näilläkin perillä!

David ja hänen kotiseutunsa mäet taustalla. Mies oli vilpittömän onnellinen meidän puolestamme. David on käynyt meidän laskemaamme mäkeä vastapäätä olevilla vuorilla, ja varmaan olisi käynyt kaikilla, jos vain aika olisi toinen. Ehkä tästäkin lähti uusi alpinismin aikakausi käyntiin näilläkin perillä!

Tags: ,

Vastaa