Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Huippu-hiihtoa lokakuussa

Kuvat: Mikko Lampinen

Edellisenä viikonloppuna iski kauden ensimmäinen talvimyräkkä Pohjois-Norjaan. Se toi Lyngeniin uutta lunta paikoin paksultikin. Lumet olivat alkuun herkässä, joten ajattelimme antaa tilanteen asettua rauhassa. Viime lauantaina 10. lokakuuta lähdimme viimein Antte Lauhamaan, Jarkko Pyykkösen ja Markus Juuson kanssa etsimään talvea ja suuntasimme Kjosenin alueelle, josta löytyi myös menneen talven lumia pohjiksi. Kuvat puhukoon puolestaan upean syyspäivän olosuhteista.

1
Aamun keli oli kaunis, ja lumiraja odotetun korkealla.

2
Lunta oli jonkin verran 600 metrin korkeudessa, mutta laskettavaksi asti sitä riitti vasta päästyämme vanhalle jäätikölle noin 700 metrin korkeuteen.

3

Alkukaudesta Kjosenilta löytyy myös jokunen railo. Perässämme nousi myös pari paikallista Lyngseidetistä kotoisin olevaa hiihtäjää.

4

Lähdimme Anten kanssa yrittämään suunnitelmamme mukaisesti Kjosenin alueen hienoimman hiihtovuoren Stora Kjostindenin (1488 m) valloittamista. Markus ja Jarkko suuntasivat Istindenin ja Stora Kjostindenin väliseen bowliin. Tässä kuvassa noustaan noin 1100 metrin korkeudessa, talvisissa olosuhteissa. Lumi on laadultaan hyvää, mutta varovaisena pitää olla.

5

Tarkkailtuamme lunta huolellisesti alakentällä ja kurussa, päätimme lähteä huipulle vievää kurua ylöspäin. Kurun toisella laidalla oli paikoin jäätä uuden lumen alla. Tässä vaiheessa mukaamme oli liittynyt myös toinen norjalaisista kaveruksista. Toinen heistä kääntyi takaisin alas kurun alkupäässä.

6

Antte valmistautuu topissa korkkaamaan mäkeä. Voi veljet – lokakuun 10. päivä ja tällainen linja alla… Mukaamme liittynyt Lyngseidetin kaveri vahvisti olettamuksemme siitä, että olimme kauden ensimmäiset hiihtäjät Stora Kjostindenin huipulla.

7

Antte pöllyttää hyvää puuteria aivan kurun alaosassa. Kurussa oli paikoin kiviä lumen alla, joten vauhti oli sovitettava sen mukaan.

8

Kurun alla olevalla kentällä sai päästellä vapautuneemmin erinomaisessa lumessa. Vauhdissa Antte Lauhamaa.

9

Mahtavan laskun jälkeen hymyilyttää. Tässä vaihdetaan monoja takaisin lenkkareihin noin 600 metrin korkeudessa.

10

What goes up must come down.

11

Antte melkein alhaalla. Kivikon laskeutuminen pisti etureidet huutamaan hoosiannaa, mutta hymy oli autolla herkässä. Pitkä ennuste lupaa alueelle yli viikon jatkuvaa lumisadetta, joten hiihtokausi 2015 – 2016 voidaan julistaa Huipun toimesta alkaneeksi.

Alla vielä Antte Lauhamaan videokooste päivästä.Laajempi reportaasi Lyngenin syyshiihdoista Huipun joulukuun numerossa. Welcome!

Tags: , , , , ,

Vastaa