Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Petri Kovalainen juoksi Courmayeurista Chamonixiin

27812551-2
Kuvat: Flashsport

Suhtautuminen välikauteen edellyttää hiihdon ystäviltä paikoin suurta luovuutta. Siinä missä osa Huipun tekijöistä ja lukijoista koluaa tälläkin hetkellä (epätoivoisesti?) Lyngenin rakkakivikoissa ja mustikkamättäillä lunta etsimässä ja osa on siirtynyt harrastuksensa perässä Etelä-Amerikkaan, on ansioitunut valokuvaajamme Petri Kovalainen kenties ymmärtänyt kaiken olleellisen syksystä: silloin kannattaa juosta poluilla.

Petrikään ei silti tyytynyt juoksemaan pelkästään kotipihallaan, vaan lähti jylhempiin maisemiin Keski-Euroopaan, missä pari viikkoa sitten vedettiin massiivinen ultrajuoksutapahtuma Ultra-Trail du Mont Blanc eli UTMB.

Suutarin lapsilla ei välttämättä ole kenkiä: joudumme heti alkuun toteamaan, että tämän jutun kuvituksen kanssa oli suuria ongelmia. Petrillä ei ollut kameraa mukana, koska hän oli lomalla. Mutta maisemat olivat olleet huikeat jokaisella huipulla ja laaksoissa koko 119 kilometrin matkan varrella. Yöllä otsalampuin varustautuneet juoksijoiden rivistöt olivat kiemurrelleet vuorten rinteillä pitkinä helminauhoina. Petri oli ollut fiiliksissä.

Ultra-trail du Mont Blanc -kilpailuissa juostaan viisi eri pituista kisaa viikon aikana. Petrin matka oli toiseksi vaativin, Courmayeuristä Chamonixiin. Reitillä on 7 250 m vertikaalinousua, jossa pisin yhtämittainen nousu oli 2 kilometriä. ”Se olisi ollut hyvä matka laskea alas”, Petri toteaa jälkikäteen.

Mukaan pääsy edellytti osallistumista qualifier-kisoihin. Petri juoksi Suomessa Vaarojen ultra-maratonin (86 km) ja Mammutti-maratonin (130 km). Suorituksiin liittyvien todistusten lisäksi UTMB:n järjestäjille piti toimittaa asianmukainen lääkärintodistus osoituksena juoksukelpoisuudesta. Karsinnoista huolimatta matkan kivikkoisella kärrypolulla keskeytti noin 30 % osallistuneista.

Polkujuoksulla on Keski-Euroopassa vahvat perinteet, ja kisoissa näki jopa 75-vuotiaita lajin harrastajia. Osa 1 600:sta matkaan lähteneestä oli tasoltaan ammattilaisia. Varhain viime keväänä Petrin tavoitteena suoritukselleen oli 24 – 26 tunnin aika, mutta pohkeen repeämä ja pahentunut astma jarruttivat menoa. Tavoitteeksi tuli pitää hauskaa.

Kisapäivänä Mont Blancin alue nautti kovasta korkeapaineesta, joka teki pohjoisesta tulleiden olon tukalaksi: + 27 astetta varjossa ja tuulta 1 metri sekunnissa. Taival oli taittunut kankeasti maratonin puoleen väliin saakka, sitten helpotti. Petri sekoitti urheilujuoman joukkoon elektrolyyttitabletteja, mikä helpotti nesteen imeytymistä.

Matkan varrella oli 9 huoltopistettä, joissa tarjottiin ruokaa, juomaa ja ensiapua. Pimeän aikaan ne erottuivat jo kaukaa festari-tyyppisinä bilemestoina, joissa musiikki raikui. SPR:n teltoilla retkotti liuta juoksijoita lepoasennossa; nukkumassa ja paikkailtavina.

Loppumatkasta jalkoihin tulleet rakot alkoivat vaivata, ja Les Houchesin kohdalla Petri sanoo olleensa lähellä keskeyttämistä. Onneksi kunto kesti kuitenkin maaliin asti, sillä vastaanotto Chamonixissa oli hohdokas väkijoukon osoittaessa tienvierustoilla suosiotaan perille päässeille. Kaiken kaikkiaan 119 kilometrin matkaan kului Petriltä 31 tuntia, eikä hän saapunut maaliin viimeisenä.

Petri kertoo kärsineensä jalkojen turvotuksesta joitakin päiviä juoksun jälkeen, mutta nyttemmin hän on toipunut suorituksestaan täysin. Hän sanoo UTMB:n sopivan hyvin kaikille rando-hiihtäjille, joilla on ennestään osaamista energian ja nesteen kulutuksen optimoinnissa.

Jos Petri olisi jälkikäteen ajatellen tehnyt jotain toisin, hän olisi käyttänyt enemmän aikaa ilmanalaan sopeutumiseen ja olisi tullut pelipaikalle aiemmin. Nyt ero paikallisiin juoksijoihin oli väkisinkin suuri.

Suorituksensa ansiosta hänellä on nyt kasassa tarvittavat 9 pistettä Ultra-Trail du Mont Blancin päämatkalle. Sen pituus on 170 km. Päämatkalle on halukkaita niin paljon, että osallistujat arvotaan.

Lopuksi on pakko palata valokuviin. Saimme lopulta Huipun toimitukseen pari maratonin järjestäjän ottamaa kuvaa, johon oli saatu vangittua numerolla 6401 kilpaillut suomalainen. Mielikuva Valentin Kononen -tyyppisestä henkihieverissä vetämisestä kokee kolauksen. Petri Kovalaisella on riittänyt energiaa kollegoidensa huomioimiseen kesken kisamatkankin.

“Aina kun näin staffikuvaajia puskissa, pelleilin jotain…”

27792932-2

HUOMIO! Tässä yhteydessä muistutamme myös meneillään olevasta Huipun kuvakisasta, jossa on tällä kertaa aiheena kesälajit. Pääpalkintona kaikille polkujuoksijoillekin sopivat La Sportivan Bushido -maastojuoksukengät. Welcome!

Ultra-Trail du Mont Blanc – TDS -varustelista

mobile phone with option enabling its use in the three countries
(put in one’s repertoire the security numbers of the organisation, keep it switched on, do not hide one’s number and do not forget to set off with recharged batteries)
personal cup or tumbler 15cl minimum (water bottle not acceptable)
stock of water minimum 1 litre
two torches in good working condition with replacement batteries
survival blanket 1.40m x 2m minimum
Whistle
adhesive elastic band enable making a bandage or a strapping (mini 100cm x 6 cm)
food reserve
Jacket, with a hood, capable of withstanding the bad mountain weather and made with a waterproof (minimum recommended: 10 000 Schmerber) and breathable (RET recommended less than 13) membrane (Gore-Tex or similar) *
long running trousers or leggings or a combination of leggings and long socks which cover the legs completely
Additional warm midlayer top: One single midlayer long sleeve top for warmth (cotton excluded) with a minimum weight of 180g (Men, size M)
OR a two piece clothing combination of a long sleeve baselayer/midlayer for warmth (cotton excluded) with a minimum weight of 110g (Men, size M) and a windproof jacket** with DWR (Durable Water Repellent) protection
cap or bandana or Buff®
warm hat
warm and waterproof gloves
waterproof over-trousers

* – the jacket must, imperatively, have an integral hood or one which is attachable by a system made for that effect by the manufacturer.
- all seams must be taped/sealed.
- the jacket must not have sections composed of fabric which is not waterproof, but the air vents (under the arm, across the back), which do not appear to affect the waterproof-ness of the garment are accepted.
It is the runner’s responsibility, according to these criteria, whether their jacket fits the regulations and therefore bad weather in the mountains, but, when controlled, the judgement will be made by the person responsible for the control or the race steward.
* The windproof jacket does not replace the mandatory waterproof jacket with hood
Required by the frontier police forces :
• identity papers
Very strongly recommended :
• Knife or scissors with which to cut the self-adhesive elasticised bandage
• walking poles for security on slippery ground in case of rain or snow
• a change of warm clothes indispensable in the case of cold weather, rain or injury
• the sum of 20 € minimum (in order to cover the unexpected….)
Advised (list not definitive) :
Telescopic sticks, change of clothing, compass, knife, string, sun cream, Vaseline or anti-chaffing cream, needle and thread,…

All clothing must be the runner’s size and without alteration since leaving the factory.
You will carry this material in a pack which must be tagged at the race-bib distribution and is not exchangeable during the race.

If you decide to use poles, you must keep them throughout the whole of the race… It is forbidden to start without sticks and recover them up along the way.
No poles will be allowed in the spare’s bags.

Petrin suoritusta saattoi seurata Live-Trail -palvelun kautta.

Petrin suoritusta saattoi seurata Live-Trail -palvelun kautta.

Tags: , ,

Vastaa