Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Vain muutaman käännöksen tähden

Kuvat: Mikko Lampinen ja Antte Lauhamaa

Kesä oli pohjoisessa kylmä. Norjassa säilyi menneen talven lumia poikkeuksellisen paljon aina elokuulle asti, kunnes lyhyt helleaalto sulatti lumia tehokkaasti. Sääennusteen luvattua ylös vuorille uutta lunta, päätimme lähteä Antte Lauhamaan kanssa Lyngeniin retkelle ja katsoa, josko samalla löydettäisiin vanhoja lumia laskettavaksi muutamasta potentiaalisesta paikasta. Ohessa kuvaraportti katsontakannan mukaan joko kesän viimeisestä tai tulevan kauden ensimmäisestä hiihtoreissusta.

1

Iltatulilla hierottiin tulevan päivän suunnitelmia. Sääennuste ei ollut kovinkaan hyvä, joten päätimme valita kohteen lopullisesti aamulla vallitsevan kelin mukaan.

2

Päivä valkeni pilvisenä ja väliin sateisena, joten hylkäsimme avoimille kentille ja jäätikölle ajatellut vaihtoehdot. Tromssan tien lähellä sijaitsevan Andersdaltindenin takana olevissa kuruissa näytti olevan kaukaa tieltä katsoen mukavasti lunta. Kuruista löytyisi myös kontrastia, mikäli keli iskisi päälle.

3

Lähestyminen mäelle oli varsin helppo leppoisan ja pehmeän maaston ansiosta. Koska olimme leppoisalla retkellä ilman kummempia tulostavoitetta, pysähdyimme muutaman kerran syömään mustikoita, joita löytyi runsaasti poimittavaksi.

4

Antte nousee mäkeä kauniissa maisemissa. Tromssan tie menee kauempana näkyvässä laaksossa.

5

Täältä löytyy komeaa luonnonpaippia laskettavaksi hiukan paremman lumen aikaan.

6

Matkalla Mordoriin.

7

Ennen rakkakivikkoon ryhtymistä keitimme sopat tässä lammen rannalla.

8

Ensimmäinen haaste tuli vastaan varsin nopeasti. Tässä kruksi nro 1:ssä oli erittäin jyrkkä kohta sulanut teräväksi harjanteeksi. Luiskahtaminen alas kivionkaloon tai liukumaan kurun alaosassa ei houkuttanut, joten etenimme kieli keskellä suuta. Lumi oli yllättävän kovaa, eikä edes hakun varsi uponnut siihen paria senttiä enempää. Kuva: Antte Lauhamaa

9

Ylempänä vastaan tuli kruksi nro. 2, joka asetti isomman haasteen. Kuru oli poikki ja kynnys pisti ukot pohtimaan. Olen laskenut tämän kurun yhtenä keväänä, jolloin kynnystä ei ollut. Tällä kertaa näki konkreettisesti, miltä mäki näyttää huonon lumen aikaan. Kuva: Antte Lauhamaa

10

Antte meni edeltä tarkastelemaan reittiä. Totesimme, että pääsisimme hyvin ylös, mutta alastulo ilman köysiä jyrkältä ja kovalta lumiosuudelta sisältäisi vakavia riskejä, jotka eivät varsinkaan kauden tässä vaiheessa houkutelleet perheellisiä äijiä eteenpäin. Kova jätkä droppaisi mestan ylhäältä tullessa ja jatkaisi kylmän viileästi mäenlaskua, mutta me emme nähneet sitä edes vaihtoehto Ö:nä.

11

Tovin asiaa pöljäiltyämme päätimme vaihtaa alasmenomoodiin ja suorittaa kauden ensimmäiset käännökset. Törmä oli jyrkkä ja kova, joten ensimmäiset käännökset tehtiin vähemmän leppoisasti hakku kourassa. Kuvassa Antte suorittaa mallikelpoista hyppykäännöstä.

12

Alempana odottanut kruksi nro 1. oli odotetusti jännittävämpi tulla alas- kuin ylöspäin. Kuva: Antte Lauhamaa

13

Onko järkee vai ei -kysymys saattaa jollakulla herätä, mutta joka tapauksessa retkeilijät olivat reissuun tyytyväisiä, vaikkei ylös maaliin asti päästykään. Ensimmäiset käännökset tuli tehtyä ja polte päivä päivältä lähestyvää talvea varten lähti nousuun.

Tags: , , ,

Vastaa