Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Länsi-Norjan maastopyöräilykesä: hienoja maisemia mutarenkailla

Kuvat: Juha Tolvanen

Huipun Länsi-Norjan kirjeenvaihtaja Juha Tolvanen kertoo, että kesä on tähän mennessä ollut ennätyksellisen kylmä ja sateinen – koko lailla samanlainen siis kuin Suomessakin. Maastopyöräilyssä kovinta valuuttaa ovat olleet harvanappiset mutarenkaat, mutta ne eivät ole ainakaan Tolvasen vauhtia hidastaneet. Kilometrejä on kertynyt mm. Ålesundissa, Sjøholtissa, Valldalissa ja Fjøråssa.

Mikä on siellä päin ajellessa on fiilismielessä hienointa Juha?

Ehdottomasti esteettisyys, polkujen vaihtelevuus ja paikkojen idyllisyys. Vuonot, avomeri ja vuoret on aina spesiaali juttu. Ja ruuhkia ei ole. Maaston vaihteluvuus on tosiaan hienoa. Pääsee ajamaan täydellistä singletrackiä metsässä ja puurajan yläpuolella avaraa, useasti teknisempää maastoa.

Mihin asti paras pyöräilykausi yleensä jatkuu?

Pyöräillä voi pitkälle syksyyn tai jopa marraskuulle puurajan alapuolella.

Asuit pitkään Tromssan alueella Pohjois-Norjassa. Miten Länsi-Norjan alue eroaa tästä pyöräilymielessä?

Tromsøstä tämä erottuu sillä tavalla että täällä on enemmän metsää. Täällä on myös parempaa singletrackiä ja jonkun verran pitempää pätkää kuin pohjoisessa, vehreydestä johtuen. Profiilit ovat minusta aika samaa luokkaa kuin pohjoisessa. Eli singletrackia voi olla koko 1 000 verttiä, kun yleensä pohjoisessa ylemmät osat ovat polutonta kivikkoa.

Lisäksi täällä on joka paikassa karjamajoja (seter, støl, støyl) jotka sijaitsevat suunnilleen jossain 400 – 700 korkeudessa. Niiden takia täällä on myös enemmän teitä ja polkuja vuorille. Tätä kulttuuria ei juurikaan ole pohjoisessa.

Mikä on vaikeustaso siellä?

Vaikeustasoja löytyy kyllä ihan joka lähtöön. Ei tarvitse olla mikään proo, että täällä pärjää.

Mikä on suosikkireittisi?

Suosikkireittiä on vaikea sanoa, mutta kyllä Liabygda 961 m (760 – 900 vertikaalia) ja Mefjellet 1 160 m (1 160 vertikaalia) on aika kovia mäkiä, ja niistä saa vielä vähän eri variantteja. Mefjelletiltä löytyy ainakin neljä erilaista reittiä alas puurajalta. Valinnan mukaan voi sitten valita polkuja, haluaako teknistä vai sileämpää singleträkkiä.

Mefjelletin toppi 1 160 m on yksi Juhan suosikeista. Paikka on Fjørå.

Mefjelletin toppi 1 160 m on yksi Juhan suosikeista. Paikka on Fjørå.

Mikä on mielestäsi suositeltava kohde, jos haluaa tutustua alueen pyöräilymaastoihin?

Fjørå on kyllä sellainen mesta, että siellä kyllä viihtyy. Tosi rauhallista, kaikki näyttää ihan postikortilta ja polut on kohdillaan. Löytty cruisailua ja teknistä maastoa.

Mefjelletin maisemia, paikka Fjørå.

Mefjelletin maisemia, paikka Fjørå.

Fjørån rantoja

Fjørån rantoja

Lisätietoa reittivaihtoehdoista: www.trailguide.no

Tags: , , ,

Vastaa