Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Huippu 7/15

Pages from huippu_freeride_7_print_vedos
Huippu 7/15 on täällä! Kattauksessa hyvää hiihtoa ja parhaat kesälajit.

Luolamiehen arkipäivä

Timo Järvinen otti haltuun ”Caven” Portugalin Ericeirassa. Törkeän hienoissa kuvissa surffin 11-kertainen maailmanmestari Kelly Slater, jonka kivien läheisyys houkutti leikkimään tulella… Todisteena kaksikon lyömättömästä osaamisesta ja tyylitajusta myös Huipun 7/15 kansikuva.

”Seuraava kaksituntinen oli jotain, mitä en todennäköisesti unohda ikinä: aallot murtuivat niin täydellisinä, kuin se tässä spotissa olisi mahdollista. Aaltojen intervalli, koko ja suunta yhdistettynä kevyeen maatuuleen sai aikaan kombon, jota kyseinen spotti ei ole toistaiseksi tuottanut surffaajien läsnä ollessa – tai sitten siitä ei ole puhuttu”, sanoo Järvinen.

Maastopyöräilyä Teneriffalla

”Saaren etelänpuoleiset polut ovat pääasiassa kuivia ja kivikkoisia, kun taas saaren pohjoispuoli on selkeästi kosteampaa ja maa-aines multaisempaa.  Pohjoispuolen polut ovat myös teknisesti hieman haastavampia kuin eteläpuolella”, kertoo Jaakko Posti, joka lähestyi Playa De Las Americasta vähän tiukemmalla otteella.

Massaturismin tuolla puolen avautuvat silmiä hivelevät maisemat. Rantalomalaisista poiketen, maastopyöräilijöiden kannattaa pakata mukaan varusteet myös lähes nelitonniselle vuorelle. Adrenaliini virtaa, mutta lopuksi voi virkistäytyä lämpimässä meressä.

Islannin saagat

”Kahden seuraavan päivän aikana äärimmäinen lumipyry teki kulkemisesta niin vaikeaa, että lounaskävelymatka aitan ja majatalon välillä piti tehdä kontaten. Lumi peitti kaikki jalanjäljet ja polut viidessä minuutissa. Lumitöyräät tulivat, menivät pois ja tulivat takaisin tuulen piiskaamina. Ne kasvoivat nopeasti niin tyrmistyttäviin mittoihin, että kahlasimme pian päänkorkuisessa hangessa päästäksemme aitan ovelle, joka piti kaivaa esiin kerran tunnissa, pingisotteluiden välissä.”

Mattias Fredriksson kävi työryhmineen sekoilemassa Islannin myrkyissä. Häikäisevä reportaasi ehkä Pohjoismaiden kuumimmasta helihiihtokohteesta. Ja lunta riittää.

Roope Tonteri

Tuukka Tamsin hieno henkilökuva tämän hetken kovimmasta lumilautailijasta, ”epänormaalista suomalaisesta”, jonka tie on vienyt tuplaloukkaantumisesta tuplamaailmanmestaruuteen.

”Mitä lumilautailijan pitää saavuttaa, että hänestä tulee vuoden urheilija”, kysyy Tonteri – ja aiheesta!

Utah – USA

”Seuraavana aamuna parkkeerasimme auton hyvissä ajoin Desert Peakille johtavan hiekkatien alkuun, josta matkamme jatkui jalan kohti kaukana edessä siintävää huippua. Matkan varrella mittailimme tielle jääneitä puuman jälkiä, joiden koko herätti keskustelua. Matt kertoi tarinoita puumien lajityypillisestä käyttäytymisestä, mikä sai härmän pojat vilkuilemaan selkänsä taakse.”

Antte Lauhamaan ja Jaakko Postin road trip villiin länteen; kojoottien, biisoneiden ja mormonien sydänmaille. Chevy kehrää ja radiossa soi kantri. Luvassa Amerikan puuteria.

Jyrkänlaskija Mikko Heimonen

”Suurimmalla osalla jyrkänlaskijoista tekninen osaaminen on riittävä minkä tahansa laskemiseen. Fyysinen kunto taas tulee monilla vastaan, jolloin hajoavat sekä tekninen osaaminen että psyyke.”

Euroopan taitavimpiin kuuluva jyrkänlaskija Mikko Heimonen tietää mistä puhuu: miehen tikkilistaan kuuluvat pian kaikki vaativat reitit Mont Blancin massiivilla. Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun on saavuttanut lajissaan kaiken? Etsii ehkä jotain muuta tekemistä, sanoo Heimonen. Ainutlaatuinen näkökulma jyrkänlaskijan elämään ja lajin filosofiaan. Kuvat: Miku Merikanto

Keskiyön aallot – surffireissu unettomille

”Näky oli kaikkea muuta kuin kylmä tai karu: ilma oli aurinkoinen ja lämmin, vesi kristallinkirkasta ja kutsuvaa. Shortseissa hengailevat surffarit, valkoinen hiekka, sinivihreä meri ja 68. leveyspiiri eivät tuntuneet sopivan samaan mielikuvaan.”

Miikka Hast kävi tutustumassa yöttömän yön aaltoihin Lofooteilla. Vain paksut märkäpuvut ja palmujen ja auringonlaskujen puute erottivat tunnelman tropiikista. Kansainvälinen spotti Unstadin lahdessa.

Vapaalaskijan jäätikkötaidot

”Keväällä lumisillat ovatkin sitten jo niin paksuja, että laskuvälineen päällä seistessä todennäköisyys lumisillan romahtamiseen on jo hyvin pieni. Tämän takia varsinkin pienillä jäätiköillä, joita Pohjois-Norjassa on paljon, ei jokaiselle ryhmälle ole muodostettu köysistöjä. Ilman köyttä liikkuessa tulee kuitenkin olla tietoinen siitä, missä köysistö on taas järkevä muodostaa”, sanoo UIAGM-vuoristo-opas Jussi Muittari.

Jäätikön anatomia, liikkeet, lumisiltojen elinkaari, vaaranpaikat ja gear.

Kjostindane – Hammaskuru

Kjostindane on yksi Lyngenin suosituimmista randohiihtoalueista – eikä suotta, sanoo Mikko Lampinen. Jäätikköpohjan ansiosta hiihtokausi on pitkä, ja etenkin suojaisa Hammaskuru kerää paljon lunta.

”Näkyviä railoja on reitillä harvassa, mutta kurun alkupäässä on lumioloista riippuen havaittavissa pieni reunarailo, jonka yli kannattaa mennä skinnaamalla. Tämän jälkeen voi laittaa laskuvälineet selkään ja raudat jalkaan ja nousta suoraviivaisesti ylös noin 300 vertikaali-metriä. Rännin päällä on runsaasti tilaa vaihtaa varusteita ja ihastella maisemia.”

Hyvä lähtöpaikka löytyy Lyngseidetista Svensbyhyn vievän tien varrelta.


Yhteysmies

6.5. 2012

Keskustelin juuri satelliitin kautta Huippuvuorilla olevien tutkimusmatkailijaystäviemme kanssa. Tunnelma leirissä oli hyvä, etten sanoisi jopa riehakas. Ovathan seikkailijamme päässeet kartoittamaan seutuja, joilla eivät konsaan ole pujottelukengät astelleet. Säät ovat suosineet ja suosivat ennusteiden mukaan jatkossakin. Ryhmällä olivat asiat hyvin ja mieliala oli valoisan toiveikas.

 9.5.2012

 Huomenta. Sain eilisiltana soiton jäätiköllä tilaipäisasunnoissa majoittuvilta hiihtäjiltämme, tarkalleen ottaen puhelimessa oli Timo. Maanantai-illan raportti jäi välistä, koska sää oli vaikuttanut seesteiseltä ja sen vuoksi päivän reissu oli venähtänyt sovitun soittoajan yli. Yötön yö on alkanut Longyearbyenissä 20.4. joten aurinko ei laske ennen elokuun loppua Atomfjellan alueellakaan. Ilmeisesti säät ovat menneet alkupäivien aikaan niin, että öisin on ollut selkeää ja päivisin enemmän pilvistä. Sen vuoksi retkikunta todennäköisesti kääntää vuorokausirytmin nurinperinpäin ja alkaa pujotella yöaikaan. Oletettavasti tänä iltana soittoa ei tule vaan miehemme ovat mäjellä. Puhelinyhteys pätki aika pahasti, joten sen enempää emme vaihtaneet kuulumisia. Retkikunnalla asiat olivat hyvin ja he lähettivät terveisiä kotiin.

 
10.5.2012

Pojat laskevat nyt useampia mäkiä päivässä sillä sääennusteet näyttivät vielä toissailtana kun puhuimme ja eilen heikkenevää. Nyt vuorokauden ennuste on parantunut ja näyttää että huonompi, pilvinen sää siirtyy vuorokaudella. Leirissä kaikki olivat kunnossa. Jääkarhuhavainnoista ei ole kerrottu ja Suomen jääkiekkojoukkueen menestys MM-kisoissa piristi retkikunnan mielialaa entisestään. Huono se ei ole ollutkaan, Rikun mukaan jäätiköllä on IHANAA! Täältä tähän.

 11.5.2012

Huomenta. Saamani tiedon mukaan elämä jäätiköllä on hyvän ruoan juhlaa!

 janne

Pitkällä randolla tai retkikunta-tyyppisellä vaelluksella vuorten keskellä tarvitaan yhteysmiestä. Mitkä ovat yhteysmiehen tehtävät ja miltä yhteysmiehenä toimiminen ja yhteysmiehen varassa eläminen tuntuu? Asiaa selvittävät Mikko Lampinen, Janne Mukkala ja Laura Tick.

Vapaalaskijan kesäaktiviteetit

Okko Raitanen ja Petri Kovalainen näyttävät, miten ”luppoajan” voi käyttää mukavasti ja kunto kohoaa. Porrasjuoksua, maastojuoksua, pyöräilyä, street workouttia, skeittausta…

”Tarkoituksena ei ole tehdä kesästä Navy Seal –treenileiriä, vaan ottaa järki käteen”, sanoo Raitanen.


Kylmä kylpy

”Yhä useampi Kemijärvellä vieraillut kehui hyppyriä Suomen parhaaksi, ja erityisesti Snowflex-maton ansiosta sen maine kiiri kaikkialle, missä suksilla hyppäämistä maassamme harrastettiin. Hyppyrin vakiokävijöihin ovat kuuluneet erityisesti Rukan alppikoulu ja freestylemaajoukkue, joiden temppurepertuaaria luonnollisen kääntämisen mahdollistava pintamateriaali on silminnähden rikastuttanut.”

Kalle Leinonen teki selvää Kemijärven vesihyppyristä, jossa harrastus elää ja voi hyvin pohjoisesta sijainnista huolimatta. Tuplavoltteja vetävät Mikko Kellokumpu ja Pasi Vierelä. Kausi jatkuu melkein lokakuun loppuun. kuvat: Uula Kuvaja ja Aku Kallunki

Lisäksi mm. Kysy Apelta, Huippukuvat, Boulderoinnin parhaat ja Setämiehet, joille ylihintaiseksi noussut Verbier käänsi supiturkkisen selkänsä. Kolumnisteina Kalle Leinonen ja Sanna Laurén.


Huipun voit tilata kätevästi
 verkkokaupastamme, hintaan 40 €. Kestotilaajia lahjotaan Huipun oheistuotteilla.

Irtonumeroita myyvät verkkokauppamme lisäksi mm. Akateeminen Kirjakauppa, Kalevan Prisma Tampereella (urheiluosasto), Kahvila Kauppayhtiö Rovaniemellä, Levi Market Levillä, Hello Cafe Kittilässä (Airport), Jounin kauppa Äkäslompolossa, Eight Seasons Cafe Kolarissa (rautatieasema), Oulun Kiipeilykeskus, Rukan Hankibaari ja Camu Helsingissä, hintaan 10,00 € kappale. Verkkokaupassa irtonumerotilauksiin lisätään postituskulut 2,50 €.

Tilaajapalvelumme palvelee sähköpostiosoitteessa tilaukset@huippufreeride.fi tai puhelimessa 03 – 424 65 340. Huipun tilaussivulle pääset tästä.

Welcome!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Vastaa