Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Lyngenin randokausi jatkuu kuumana

26
kuvat: Miikka Laakso
Miikka Laakso retkikuntineen on pitänyt leiriä Lyngenin lähellä, Storfjordenin vuonon rannassa, pääsiäisestä lähtien. Huippu kyseli Miikalta, millainen on ollut vapaalaskijoiden high season alueella ja millaisissa olosuhteissa randokautta jatketaan kovien tuulten ja lumisateiden jälkeen.

Oliko pääsiäisen aikaan paljon porukkaa törmällä Miikka?

Olemme pyörineet Pohjois-Norjassa aika monena pääsiäisenä, ja kyllä tänä pääsiäisenä oli paljon porukkaa törmillä ja vuonojen rannoilla. Voisi sanoa, että selkeää kasvua vapaalaskuun hurahtaneiden määrässä on havaittavissa. Meidän base camp on Lyngeniin johtavan valtatien varrella, ja tuosta ikkunan alta meni paljon suomalaisia autoja
suksia, lautoja ja boxeja katolla kohti Lyngeniä. Pyhien aikana FIN-kilpisiä autoja tuntui olevan jokaisella parkkipaikalla etenkin Lakselvdalenin ja Tamokdalenin teiden varrella. Norjalaisia oli myös liikkeellä melko paljon.

Ape Majava pöllyttää puuteria

Ape Majava pöllyttää puuteria

Missä päin olette liikkuneet?

Olemme ehkä hieman valtavirrasta poiketen laskeneet ja liikkuneet hieman eri törmillä. Olemme kartoittaneet uusia laskupaikkoja mm. Elsnesdalenista, Kåfjordenin ympäristöstä sekä siitä edelleen pohjoiseen Rotsunddalen laaksosta. Hyviä mäkiä on laskettu ja potentiaalisia paikkoja myöhemmäksikin kevääksi on kartoitettu. Aivan kaikki paikat kun eivät ole turvallisen oloisia vielä tällä hetkellä.

Millaiset olosuhteet on nyt lumen suhteen?

Lumiolosuhteet ovat poikkeavia, jos niitä vertaa keskivertovuoteen. Määrällisesti lunta on ensinnäkin vähemmän kuin muutamana aikaisempana vuonna. Lisäksi pitkään jatkuneet kovat etelän suuntaiset tuulet ovat liikutelleet lumia ja aiheuttaneet paikoin yllättäviä kerroksia lumipakkaan ja kiviäkin voi löytyä myös sellaisista paikoista, joissa on normaalivuosina reilusti lunta.

Tätä kirjoitettaessa lumipakasta löytyy muutamia kerroksia ainakin niistä paikoista, joista itse olemme lumipakkaa tutkineet. Ylin on edellisen lumisateen myötä tullut noin 15 – 20 cm syvyydestä löytyvä kerros. Sen alta noin 45 – 55 cm syvyydestä löytyy toinen kerros, joka murtuu rasitettaessa yllättävän helposti. Alin on muutaman viikon takaisen pitkän lämpöaallon ja vesisateiden aiheuttama kuori, johon kevään lumet ovat sataneet päälle. Yleisesti turvallisiksi nousureiteiksi miellettyjen harjanteiden lumi on pintakuoren alta sokeria, joka on heikosti kiinni maastonmuodoissa. Eli kaiken kaikkeaan kannattaa olla huolellinen nousu- ja laskureittien valinnassa lumiolosuhteiden vuoksi.

Heljä Rahikkala Rotsunddalenin perällä puuterikäännöksiä tekemässä

Heljä Rahikkala Rotsunddalenin perällä puuterikäännöksiä tekemässä

Ovatko lumet jossain maastoissa erityisen herkässä?

Alueellisia eroja voi olla, mutta yleisenä havaintona voidaan todeta pari asiaa: suurilla lumikentillä, jonne tuuli on kuljettanut irtolunta, kannattaa olla varovainen. Niillä on mahdollisuus suuriin vyöryihin. Viime viikolla eräs porukka selvisi pienin vahingoin vyörystä, joka laukesi Lakselvtindanen alakentällä.Tuulen kuljettama lumi on aiheuttanut myös lumilippoja, jotka tipahtelevat itsekseen riittävän painon kasaannuttua tai jopa pelkän tuulen voimasta. Lippoja kannattaa varoa kuruissa sekä suurten seinämien laidoilla.

Millä alueilla ja ilmansuunnissa parhaat lumet ja pohjat?

Itä- ja pohjoispuoliset seinät ovat tarjonneet paikoin ihan mukavaa puuterilunta laskettavaksi. Määrällisesti lunta on enemmän mantereen puolella kuin vuonojen rannoilla. Esimerkiksi Tamokissa ja Rotsunddalenissa on enemmän lunta kuin Lyngenin puolella.

Janne Mukkala kurvailee Svartfjelletillä

Janne Mukkala kurvailee Svartfjelletillä

Millainen keli on luvassa lähipäiville?

Keli on ollut epävakaata ja sellaisena se tuntuu jatkuvan. Myös kovat tuulet jatkuvat ja lämpötilat ovat ainakin merenrantamaisemissa reilusti plussan puolella. Toivottavasti ilmat jäähtyvät ja saadaan lunta alas laaksoihin saakka. Hyvää metsälaskua on ainakin tiedossa. Kunhan keli aukeaa hieman paremmin, niin eiköhän tästä päästä laskemaan makeita siivuja hyvässä valossa myös ylemmille paikoille.

Tags: ,

Vastaa