Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Purjeveneellä Senjalle

20150322_112630
Vapaalaskija Antti Kunnas kävi pari viikkoa sitten Janne Haarman ja Jussi Paavonsepän kanssa Pohjois-Norjassa reissulla, joka yhdisti hiihdon, surffin ja purjehduksen – todellinen monitoimireissu siis. Huippu kyseli Antilta messevän matkan yksityiskohtia.

Millainen reissusuunnitelma teillä oli alkujaan tavoitteena Antti?

Kapteeni Jussi Paavosepän master plan on purjehtia koko Norjan rannikon ympäri Kirkkenesiin, josta vene tuodaan sitten rekalla Suomen läpi takaisin Suomenlahdelle. Toissa kesänä Jussi purjehti veneen Götä-kanaalin läpi Norjan etelärannikolle, josta vene on seilannut Jussin lomien puitteissa kohti pohjoista. Itse olen ollut veneellä kolme kertaa. Vuosi sitten maaliskuussa Sail & Ski -reissu Sognin vuonolla (ks. Seikkailu Songndalenissa), sen jälkeen oli kesäinen Sail & Surf -reissu Ålesundin seudulla.

Tämänkertaisen visiitin tarkoituksena oli purjehtia Lofooteilta Senjan saarelle, ja laskea sekä surffata siellä keleistä riippuen. Minä ja Janne Haarma jäimme veneestä Tromsassa, josta Jussi jatkoi uudella miehistöllä kohti Lyngenia.

DSCN3470

Millainen vene teillä oli? Oliko kippari tottunut purjehtimaan Norjan talvisissa oloissa, jotka voivat olla näin maakravulle pahat?

Jussin vene on norjalais-valmisteinen Fjord 33 -moottoripurjehtija. Jussi on kokenut purjehtija, mutta toki talviset olot olivat enemmän tai vähemmän kaikille uutta. Ehkäpä tämä toi reissuun sellaista sopivaa seikkailun makua.

Oliko matkassa pahaa myräkkää?

Harstadista keskelle lumimyrskyä lähtiessä otettiin heti luulot pois. Purjehdusreitti oli suurelta osin suojainen, mutta veneen lämppärin sopivasti reistaillessa purjehdus oli hyinen. Perillä luonnonsatamassa merenpinta oli lumenpeitossa, se oli aika eksoottinen näky.

Toinen jännä purjehdus oli saapuminen Senjahopen kylään. Tuuli oli reilua 15m/s ja merellä oli hyvänkokoinen maininki. Muutamat kerrat hyinen maininki löi laipion yli niskaan, mutta onneksi oli huppu päässä.

DSCN3466

Tapahtuiko purjehtiessa mitään odottamatonta?

Jännistä ja eksoottisista olosuhteista huolimatta, purjehdukset sujuivat kokeneen kipparin toimesta mallikkaasti.

Lumimyrskypurjehduksella lämmityslaite reistaili ja tämä sai sisäikkunat huurtumaan. Näin ollen Jussi joutui ajamaan ulkona lumimyrskyssä laskulasit päässä. Lasit toimivat hyvin tässäkin tarkoituksessa.

Millä alueilla rantauduitte laskemaan?

Alkuperäinen tarkoituksemme oli ankkuroitua luonnonsatamiin. Veneen lämmitys ei lopulta kuitenkaan pelannut ilman ulkopuolista sähköä, joten olimme kaikki yöt vierasvene tai kalastussatamissa. Senja Hoppenin kalastussatamasta pääsi kuitenkin skinnaamaan suoraan Burstinden vuorelle, jossa laskimme pari päivää.

Viimeisenä laskupäivänä lähdimme Jannen kanssa taksilla Senjahopenista ja skinnasimme Keipen vuorelle.

Normaali laskureitti tulisi samaa puolta alas. Nyt laskimme satulasta vuoren luoteis-bowlia alas Traelvika vuonoon, josta Jussi tuli hakemaan veneellä. Jussi laittoi veneen ankkuriin ja tuli kumiveneellä rantaan meitä noutamaan.

20150326_144645

Millaiset olivat laskuolosuhteet?

Viikon aikana tuli uutta lunta useana päivänä. Merenpinnassa oli aluksi lämpöasteita ja pelkäsimme, että lumi olisi nuoskaista. Lumi oli kuitenkin hyvää jo noin parin sadan metrin korkeudesta asti. Loppuviikkoa kohti kylmeni ja lunta satoi lisää, viimeisellä laskulla pakkaslunta oli aivan vesirajaan asti noin 30 – 40 cm. Erittäin hyvä tuuri kävi siis lumien suhteen.

Mikä mesta oli mielestäsi laskemista ajatellen hienoin?

Keipenin luoteis-bowl jäi parhaiten laskuna mieleen ehkä sen takia, että emme tienneet mitä oli luvassa.

Ihan ylhäällä satulassa tuuli sairaan kovaa ja laskuun lähdettiin hieman jännissä seikkailutunnelmissa. Ihan bowlin yläosasta oli tuuli vienyt lunta, mutta tämän jälkeen lumi olikin todella hyvää aina vesirajaan asti.

20150326_123731

DSCN3552

DSCN3609

Mikä oli koko reissulla hienointa?

Vaikea sanoa, reissu oli niin kokonaisvaltainen seikkailu, jollaiselle ei ole montaa kertaa, jos ikinä mahdollista päästä. Tavoite oli purjehtia Harstadista Tromssaan, mutta mitään välisatamia ei suunniteltu etukäteen. Teimme päätökset purjehduksista ja laskupaikoista sään ja sääennusteiden mukaan, sitä mukaan kuin matka eteni.

Intohimoisena surffaajana pieni takapakki oli se, ettei surf-keli sattunut kohdalleen. Niin hyvä tuuri kävi kuitenkin laskukelien suhteen, että ei tuostakaan voi valittaa.

Onko vastaavia reissuja odotettavissa tulevaisuudessa?

Jussi jatkaa veneellä Lyngeniin, ja tulevan kevään ja kesän aikana vene kulkeutuu aivan pohjoiseen Kirkkenesiin.

20150321_090241

20150322_150039

20150324_132451

Tags: , , , , ,

Vastaa