Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Huippu 6/15

huippu_freeride_6_230x297_web
Juuri alkaneen hiihtolomakauden kunniaksi: Huippu 6/15, olkaa hyvät, nauttikaa kylmänä!

Valkoinen maili

”Astuessamme koneesta Calgaryssa aikaerosta sekavina, oli vastassamme 25 asteen pakkanen. Arvuuttelimme sitä, miten kylmä ylempänä vuoristossa olisi ja miten auto kylmyydessä toimisi. Otimme pirssin alle ja suuntasimme vuokraamon toimipisteeseen, jossa ei ollut ruuhkaa.

Vuokraamossa saimme ohjeet auton käyttöön. Kylmässä kelissä oleellista oli huolehtia lämmityslaitteiden avulla siitä, ettei auton vesijärjestelmä pääsisi jäätymään. Siitä seuraisi iso lasku. Ohjeistuksen jälkeen nostimme tavaramme autoon ja kaasutimme Ford E-450 Super Dutyn V8-moottori muristen kohti länttä ja Kalliovuoria.”

Mikko Lampinen ystävineen opastaa matkailuautoilun saloihin legendaarisella Canada Powder Highwaylla.

Tankki – the one and only

”Hommasin itselleni vanhan mustan miehen oppaaksi. Mä olin kolme yötä sen kanssa, pyydystettiin liskoja ja syötiin niitä ja matoja ja mitä luonnosta löytyi. Tehtiin tulet ja juteltiin niiden kulttuurista ja muusta. I am a black man, you are white brother, hän toivotti tervetulleeksi heimonsa pariin vaikka muutamaksi kuukaudeksi. Se sanoi, et mul on 23 vaimoo, sä saat ihan kenet vaan niistä. Ja sit kun mentiin reissun päätteeksi Alice Springsiin pubiin, se esitteli mut kaikille serkuille, sedille ja veljille, että come on, meet my white brother. Mä oon itse pitänyt sitä yhtenä isoimmista kohteliaisuuksista mitä kukaan on sanonut.”

Hengenvaarallisten paikkojen mies, jolla on talvisotamentaliteettia. Elävä legenda Keski-Australian erämaassa, St. Antonissa, Lyngenissä ja Hyvinkäällä: Tankki.

Reissupokeria Alaskassa

”Tuulen jälkeen saapuivat vesisateet, jotka ulottuivat huipuille asti. Lämpöaalto pyyhki jälleen Alaskan yli. Muuta ei ollut oikeastaan tehtävissä, kuin odottaa uutta myrskyä ja toivoa, että Cordovassa ei olisi käynyt samoin. Alkureissu muuttui puuterin pöllyttämisestä kotkien kuvailuksi ja turistikierrokseksi. Turnagainista ei jäänyt paljon käteen, mutta isot panokset olikin ladattu vasta tulevaan.”

Miikka Hastilta loppuivat ässät hihoista Alaskan reissulla, mutta millaiset kuvat otti Rami Hanafi!

Ellendaltinden – kurujen klassikkotrilogia

”Mahtava, pyramidin omainen Ellendaltinden kiinnittää laskijoiden huomion välittömästi. Se on moneen ilmansuuntaan viettävine kuruineen varmasti yksi Lyngenin niemimaan hienoimmista hiihtovuorista.”

Arto Majava ja Mikko Lampinen tekevät selvää Etelä-, Länsi- ja Koilliskurusta. Herkkupala kevään randoille.

Matkalla jonnekin: Jussi Mononen

”Mun oli sinä vuonna tarkoitus mennä bisneskouluun Tampereelle ja aloittaa opiskelut. Se koulu sitten jäi, kun Virtasen Marko Movementilta ilmoitti mulle ja Matille, että teidän pitää lähteä autolla Eurooppaan kiertämään kisoja ja messuja, imemään tietoa ja oppimaan miten tää homma toimii. Marko sanoi, että ainoa tapa päästä sisälle on mennä itse sinne paikalle, enkä tiedä voiko mikään sen enempää totta ollakaan. Olin puoli vuotta koulussa, ja lähettiin Seatilla kohti alppeja.”

Nipwitz-miehen uralla on riittänyt käänteitä ja kilometrejä. Nyt on alkamassa jälleen jotain uutta. teksti: Kalle Leinonen, kuvat: Ville-Petteri Määttä ja Teemu Heljo

Matka Dolomiiteille

”Olen oppinut vuoristossa erään asian haastavista olosuhteista: kun haparoit päätöksenteon ja maalaisjärjen välimaastossa, kartta ja kompassi eivät auta sinua löytämään reittiä. Unohdimme siis päätavoitteemme, Canale Burrolonin, ja laskimme alas Travignoloa ankarissa olosuhteissa.
Sumu oli tiessään, ja saimme nauttia suurista käännöksistä puuterissa, mikä lievitti stressiä ja jännitystä välittömästi. Laskimme Malga Venegiaan, ensimmäiseen yökohteeseemme saakka.

Sisäkengät, skinit, ja kerrastot kuivuivat uunin ympärillä. Uunista kuului kuivan, palavan puun rätinä. Nautimme juustoa, kuivalihaa ja punaviiniä. Pöytäämme saapui nuori nainen joka kysyi haittaisiko meitä, jos hän laulaisi hieman seurueensa kanssa. He osoittautuivat shamaaneiksi.”

Laskettelumatkalla Bruno Compagnet ja Jeremy Bernard seurueineen.

Mennään vai ei – päätöksentekoa vuorilla

”Vuori voi olla katala oppimisympäristö, jossa väärät päätökset maksavat pahimmillaan ihmishengen. Siellä liikkuessa tarvitaan rutiineja, sillä ne nopeuttavat toimintaa. Toisaalta asioiden tekeminen aina samalla totutulla tavalla voi aiheuttaa vaaratilanteita, esimerkiksi muuttuvien sääolosuhteiden vuoksi.

Vuorilla liikkumisen taktiikka muuttuukin erityisesti vuorokauden, vuodenaikojen ja sääolosuhteiden mukaan. Päätöksenteko, joka perustuu faktoihin, nousee tuolloin erityisen tärkeäksi.”

Suunnittelu, arviointi ja paikkakohtaiset päätökset: oppaana UIAGM vuoristo-opas Jussi Muittari.

Tee se itse –hiihtovaellus

”Tarvii myöntää, että norjalaiset osaa. Mahtava varustekattaus mökeissä, parhaimmissa jopa untuvatäkit. Koko reissun ajan syötiin posliinilautasilta, ja jos olis roudannut vaikka viinipullon tai yhden tähden Jallun, niin tiukat olis juotu aina kristallilaseista.”

Tatu Autio ja Petri Kovalainen kävivät Romsdalenissa majalta-majalle -vaelluksella. Mukana vinkit varusteisiin ja matkantekoon.

Alamäessä

”Downhill-ajaja minusta tuli, kun sain niin monet sakot putkeen, että menetin ajokorttini. Piti alkaa pyöräilemään uudestaan. Tuli hommattua sellainen pyörä, jolla voi harrastaa hurjapäisiä lajeja.”

Polkupyörä-designeri Leo Kokkonen toteutti unelmansa ja yhdisti työn harrastukseen. Pohjoismaiden mestaruuden lisäksi urheilu-uran ansioihin kuuluu mm. ensilasku Storhumpenilta (dh-pyörällä) ja musta vyö judossa. kuvat: Petri Kovalainen


Suomi-surf

Swell-aallot, tuuliaallot, offshore-tuulet ja hevosenkengän muotoiset lahdet: opas utopistisimpaan lajiin, jota Suomessa voi harrastaa (myös talvella).

”Kaiken kaikkiaan Suomi-surfille on tyypillistä, että se on pienestä kiinni. Pitää seurata koko ajan säätä aktiivisesti, ja mennä heti kun näyttää siltä. Pitää olla täysin omistautunut. Surffia pääsee harrastamaan, jos se on elämän ykkösasia”, sanoo Suomi-surf pioneeri, meteorologi Petri Takala. kuvat: Tomi Tähti

Yhdenkoon hiihtohousut

”Maahantuoja muka tarjoaa urheilijalle supporttia avokämmenellä. Pikkujulkun oravannahkana toimii oma naamanahka ja pitkä pätkä itsekunnioitusta. Esimerkkinä riistosta vaikka SuksiStudion huoltokatakombin huoneentaulun teksti – Meillä asiakas on aina oikeassa ja mallin talutushihna vasemmassa – kertoo karulla tavalla siitä, minkälaista meno on täällä ravintoketjun huipulla. Setisten lärveillä on mainostettu jopa sellaisia tapahtumia, joihin meillä ole ollut kotoa todellakaan lupaa lähteä. Alkuun haluttiin olla vain malleja, kohta ollaan varoittavia esimerkkejä.”

Setämiesten opas ammattimaisiksi hiihtomalleiksi pyrkiville.

Lisäksi: Okko Raitanen opastaa laskijoiden palautumistekniikoihin, Kalle Leinonen valottaa tuomarityöskentelyä, Tuukka Tams kertoo millaista on taantua perusharrastajaksi, Ape paljastaa käyttävänsä toisinaan tech-siteitä, selvitetään mikä on POW Finland, juhlitaan Huippukuvat-voittajaa ja nautitaan törkeän estottomasti galleriakuvista.

Welcome!

Huipun voit tilata verkkokaupastamme, tilaajapalvelusta tai sähköpostitse hintaan 40 €. Kestotilaajia lahjotaan Huipun oheistuotteilla.
Irtonumeroita myyvät mm. Akateeminen Kirjakauppa, Kalevan Prisma Tampereella (urheiluosasto), Kahvila Kauppayhtiö Rovaniemellä, Levi Market Levillä, Hello Cafe Kittilässä (Airport), Jounin kauppa Äkäslompolossa, Eight Seasons Cafe Kolarissa (rautatieasema), Oulun Kiipeilykeskus, Rukan Hankibaari ja Camu Helsingissä, hintaan 10 € kappale.

Tilaajapalvelumme palvelee puhelinnumerossa 03 – 424 65 340 ja sähköpostissa tilaukset@huippufreeride.fi TAI huippu@kustantajapalvelut.fi.
Tervetuloa!

Tags: , , , , , , ,

Vastaa