Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Japanissa ennätyslumet

IMG_8016
kuvat: Miikka Laakso ja Arto Majava

Japanissa on tullut lunta tänä talvena isosti. Huippu kyseli kuulumiset Japanin pääsaarelta, Hakuba Cortinasta, missä puuteria laskevat mm. Miikka Laakso, Ape Majava, Miikka Peteri, Mika Selroos ja kumppanit.

Millainen on lumitilanne tällä hetkellä?

”Lumitilanne on vuodenaikaan nähden todella hyvä. Lunta on jopa poikkeuksellisen paljon. Keskuksen virallisen mittauksen mukaan ala-asemalla on 220 cm ja yläasemalla 320 cm lunta. Lunta on satanut edellisen kerran isommin juuri ennen tuloamme (60 cm) ja nyt paikalla olon aikana lähes päivittäin 10-20 cm. Lumi on hieman painunut, sillä parhaimmillaan yläaseman mittauspisteessä on nähty neljän metrin ylittäviä lukemia.”

”Teimme eilen randokeikan takamaastoon ja suojaisista metsistä lunta tuntuu löytyvän vieläkin enemmän. Olemme olleet täällä aikaisemminkin, eikä vastaavia lumimääriä ole ennen ollut näin tammikuun alussa.”

Millainen on lumen stabiliteetti? Onko vyöryvaara merkittävä?
”Lumi on suuresta määrästään huolimatta kohtuullisen stabiilia. Toki on kuitenkin syytä välttää paikkoja, joihin lumi kertyy tuulen kanssa. Teimme eilen randokeikalla suurehkon työn ja kaivoimme muutaman metrin syvyisen testikuopan heikkoja kerroksia etsien. Lapiolla taputellen ei saatu lumipakkaa murtumaan tuoreinta pintakerrosta lukuun ottamatta, mutta suksilla voimakkaasti pomppaamalla pakka särkyi noin 60 cm syvyydeltä. Testitulos oli erikoinen siinä mielessä, että kerrokset eivät irronneet perinteisesti lohkeamalla, vaan ne särkyivät paikalleen. Metriä syvemmältä lumi on käytännössä kuin uretaanivaahtoa, kiinteää paikoilleen asettunutta puuteria. Muutahan täällä ei sadakaan.”

”Vyöryvaaraa emme kovin korkeaksi nosta. Havaintoihin perustuva arvio on noin luokkaa 2-3 suojaisissa metsälaskupaikoissa. Tässä keskuksessa ei ole numeroihin perustuvia virallisia arvioita, vaikka patrollit joka aamu tekevätkin analyysin turvallisuudesta. Käytännössä hissejä ei vain avata, jos vyöryriski on korkea.”

”Suurissa lähikeskuksissa, kuten Hakuba Happossa, tilanne voi olla eri. Siellä on isoja tuulelle alttiita kenttiä, joissa lumi voi olla herkempää lähtemään liikkeelle.”

”Lumivyöryvaaraa suurempi riski on tällä hetkellä lumipakan repeileminen. Pientenkin kumpujen yms. takaa löytyy lähes aina railomaisia 1-2 metrin levyisiä ratkeamia. Näitä ratkeamia on ilmestynyt myös tuttuihin paljon laskettuihin paikkoihin. Paikoitellen niitä on myös rinteissä. Mikäli tuollaiseen railoon laskee, voi se aiheuttaa kalustolle ja laskijalle vaurioita. On siis syytä olla tarkkana, kun laskee ns. pimeisiin spotteihin.”

Millaista säätä on luvassa lähipäiville?

”Ennusteet lupailevat lisää lunta. Tulimme juuri aamiaiselta ja nyt näkyykin jo sade alkaneen. Pientä sadetta jatkuu sunnuntaille saakka, jolloin pitäisi tulla hieman suurempi dumppi. Ensi viikolla sade jatkunee jälleen hieman kevyempänä, auringon pilkahdellessa välillä esille. Mikäs sen mukavampaa, saatetaan päästä jopa ikuistamaan pyydan pöllyytystä auringonvalossa.”

”Olosuhteiden puolesta kannattaa siis kääntää nokka kohti Japania, jos ei vielä ole hiihtoloman kohde selvillä. Kyllä tämä ainakin Alppien kiviset ja kuivat olot voittaa tällä hetkellä.”

Maistuuko sake?

”Keliä ei ole tarvinnut kovin lujasti tehdä, mutta maistiaiset on sakestakin otettu. Paikalliset oluet ja viskit ovat kyllä helppoja nieltäviä. Ehkä tässä vielä joku välipäiväkin vietetään ja yhdistetään illalliseen all you can drink -menu.”

Tags: , ,

Vastaa