Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Lumiraportti Itävallasta

Teksti ja kuvat: Juho Karhu

Vahvistetaan heti tärkein: lumitilanne on huonon ja katastrofaalisen rajamailla. Marraskuussa tulleen ison dumpin jäännökset sulivat ennen seuraavia lumia pois. Tämän jälkeen lunta onkin tiputellut aika hintsusti.

Zillertaler Alpen, Mayrhofen, n. 2500 m, länsi/eteläseinä

Zillertaler Alpen, Mayrhofen, n. 2500 m, länsi/eteläseinä

Alle 2000 metristä löytyy lähinnä tykkilunta. Metsälaskusta ei kannata vielä haaveillakaan. Matalapaineet ovat tulleet sellaisesta suunnasta, että vähiten huonoin tilanne on tällä hetkellä Alpenhauptkammilla, Itävallassa tämä tarkoittaa jäätikkökeskuksia. Lumitilanne muualla Alpeilla on samankaltainen.

 Zillertaler Alpen, Vorderlanersbach, 2000 m

Zillertaler Alpen, Vorderlanersbach, 2000 m

Ei huonoa, ellei jotain hyvääkin. Meteorologisista kummallisuuksista johtuen Stubain ja Ötztalin vuoristojen eteläisissä osissa on paikoitellen vuodenaikaan nähden noin 2 200 metrin yläpuolella jopa normaalia parempi lumitilanne. Täällä varsinkin jotkut jyrkät pohjoisseinät ovat täyttyneet paremmin kuin monina muina kausina. Tämä lupailee hyvää ainakin kevättä varten…

Zillertaler Alpen, Vorderlanersbach, n.  2500 m, kuva Lorenzo Rieg

Zillertaler Alpen, Vorderlanersbach, n. 2500 m, kuva Lorenzo Rieg

Viime päivien tuuli on ollut voimakasta, joten lumi, siellä missä sitä on, on tällä hetkellä laadultaan vaihtelevaa. Sääennuste seuraavaksi 3-5 päiväksi lupaa stabiilia korkeapainetta, joten tilanne tuskin tulee pian muuttumaan.

Stubaier Alpen eteläosa, n. 3000 m

Stubaier Alpen eteläosa, n. 3000 m

Stubaier Alpen eteläosa, n. 2800 m

Stubaier Alpen eteläosa, n. 2800 m

Stubaier Alpen eteläosa, n. 2800 m

Stubaier Alpen eteläosa, n. 2800 m

Karhuherran vinkit Itävaltaan:

Ei: Koko Salzburgin, Itä-Tirolin ja Kärntenin alue (mukaan lukien Kitzbühel jne.), Arlberg (St. Anton, Zürs, Lech jne.), Montafon sekä kaikki Inn-laakson pohjoispuolella olevat alueet (Ausserfern, Zugspitze). Tarjolla vain vihreää nurmikkoa ja jäistä rinnehiihtoa keinolumella.

Vältä: Zillertal, Hintertuxin ja Kaunertalin jäätiköt, Sölden. Korkeasta sijainnistaan huolimatta näihin ei ole juurikaan satanut lunta.

Joo: Stubain jäätikkö ja Obergurgl/Hochgurgl. Nämä alueet nappaavat etelästä päin tulevat lumisateet parhaiten, ja lumitilanne on korkealla kohtuullinen.

7

Joulun ajan sääennusteita ja lumipohjien kehittymistä voit seurata Huipun sääpalvelusta, josta voit seurata myös hiihtokohteiden säähistoriaa. Welcome!

Vastaa