Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Kite-harrastajan Pallas on parasta Suomessa

5T1A7525teksti ja kuvat: Tomi Tähti

Pallas on vuonna 1938 perustetun Pallas-Ounastunturin kansallispuiston eteläisin osa. Tunturiylänkö on 400 – 500 metriä merenpinnan yläpuolella, pyöreälakiset kerot eli tunturilaet kohoavat vielä 200 – 300 metriä korkeammalle. Pallastuntureiden korkein laki on 809 metriin kohoava Taivaskero, joka kohoaa yli 500 metriä ympäröivästä itäisestä maastostaan.

5T1A7737

Helpoimmat olosuhteet leijan nostoon Pallaksella tarjoutuvat Palkaskurusta. Avointa tilaa on runsaasti ja kurun pohjallakin ollaan jo puurajan yläpuolella. Kävelymatkaa latua pitkin sopivalle spotille on noin 300 m – 1 km riippuen siitä, miten isolla riskillä haluaa lähteä haastamaan puiden sekaan. Lumikenkien kanssa voi myös kiivetä suorempaa linjaa ylös Palkaskeron rinnettä ja lähteä liikkeelle puurajasta, jonne on noin 200 m matka. Varsinkin ensikertalaisen on viisainta kävellä pidemmälle, ja nostaa leija avoimesta ja tasaisesta maastosta, jolloin ei joudu päivän alkajaisiksi kiipeämään leijaansa kuusenlatvasta (nimimerkillä kokemusta on).

Lumi Pallaksella vaihtelee yleensä kurun pehmeästä puuterista huipun tuulen piiskaamaan korppuun. Mikä Pallaksesta tekee niin erityislaatuisen hienon, on juuri tuo kuru, jonne tuulen puhaltama lumi kasautuu. Sieltä löytääkin usein jopa metrin paksuisen peitteen valkoista kultaa. Kurussa ei silti tarvitse ajella tasaisella pellolla, vaan korkeuseroaja löytyy. Pinnanmuodot vaihtelevat lievästi kaltevista pinnoista kumpuilevaan maastoon ja keron alaosien rinteisiin.

5T1A7693

Rinteiden jyrkkyys Pallaksella on leijalautailuun erittäin sopiva, eli ei liian jyrkkä. Paikat joissa offarihiihto alkaa olla oikeasti hyvää, eivät ole turvallisia leijalautailuun, johtuen nostavista ja laskevista virtauksista joita syntyy, kun tuuli kohtaa rinteen.

Voidaankin sanoa, että normaali turistirinne jyrkimmästä päästä on sellainen, missä kannattaa lähteä haastamaan, mutta lastenrinteen jyrkkyyskin tuo aivan uuden näkökulman leijaharrastukseen. Pienikin korkeusero tuo hyppyihin korkeutta ja ”hängtimeä” lisää. Isoista korkeuseroista voi saada monta kymmentä metriä, tai jopa satoja metrejä ilmaa jalkojen alle, riippuen kuskin päästä ja taidoista.

Pallaksella juuri sopivan jyrkät rinteet mahdollistavat sen, että aloittelijakin voi kokeilla rajojaan ilman, että märkiä kalsareita suurempaa vahinkoa pääsee sattumaan. Olosuhteiden ollessa hyvät, on alustakin pehmeämpi kuin kesällä. Se antaa rajoja hakevallekin suhteellisen turvalliset olosuhteet kokeilla uutta.

5T1A7432

Pallas Kiteweek (9.-12.2.) on tänä talvena kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma, jossa kokeneemmat harrastajat saavat opetusta ja vinkkejä siihen, miten kehyttyä taitavammaksi. Ensimmäistä kertaa myös täysin aloittelijalla on mahdollisuus saada opetusta lajin aloittamiseen Suomen parhaissa olosuhteissa.

Esitin pari kysymystä tapahtuman pääpirulle Harri Rautavalle.

Mistä ajatus Pallas Kiteweekiin lähti liikkeelle?

Kahtena aikaisempana vuonna pidetty viikonlopun mittainen kitecamp oli erittäin suosittu, mutta pitkä matka ja lyhyt aika rajoittivat osallistumista ja mahdollisuuksia tarjota eritasoisia koulutuksia.

Minkälaista opetusta Kiteweekissä on tarjolla?

Kiteweekissä on tarjolla kaikkea peruskursseista edistyneempään esim. trikkiklinikkaan. Tänä vuonna kiteweek tulee olemaan yksi parhaista tavoista päästä lajiin mukaan, koska tulemme tarjoamaan uusille aloittajille helppoa mahdollisuutta jatkaa harrastamista tunturissa läpi viikon

Millaiset varusteet tunturileijalautailuun tarvitaan?

Nykyiset leijasurffaus- ja hiihtovälineet ovat sen verran kehittyneitä, että jos lajia harrastaa esim. kesällä käy samat leijat
oikein nätisti talvella myös tunturiin. Mikäli laji on harrastajalle uusi, on erittäin suositeltavaa olla meihin yhteydessä, jotta homma lähtee
käyntiin oikealla tavalla

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun tunturissa harrastaa?

Tunturissa harrastaminen poikkeaa normaali meren jäällä menosta valtavasti. Tuulen suunta ja nopeus saattavat muuttua hetkessä ja
reittejä pitää suunnitella paljon tarkemmin. Toisaalta tunturit tarjoavat mielettömän hienot puitteet harrastamiseen.

Mitä haluaisit sanoa Pallas Kiteweekiin saapuville?

Pohjimmiltaan Pallaksen kiteweek on järjestetty siksi, että uudet ja vanhat harrastajat pääsevät nauttimaan isolla porukalla ja hyvällä
fiiliksellä Suomen ehdottomasti kovimmasta talvikitepaikasta.

Lopuksi: Tämän jutun kirjoittajana ja lajin harrastajana voin todeta, että leijalautailua tunturissa ei kovin moni laji voita. Sen verran monipuolista ja vauhdikasta harrastaminen siellä on.

Vastaa