Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Hetki ennen kaamosta Lyngenissä

teksti ja kuvat: Mikko Lampinen

Tähän aikaan vuodesta tulee seurailtua Pohjois-Norjaan tulevia ensimmäisiä lumimyräköitä sillä silmällä. Tämän viikon alussa totesimme Antte Lauhamaan kanssa, että alkuviikon lumisateiden jälkeen Lyngenistä löytyisi varmasti oivallista laskua, kun vain harkitsee tarkasti sopivan reitin.

Halusimme laskea jonkin eteläpuolen mäen, jotta pääsisimme nauttimaan viimeisistä upeista auringonsäteistä ennen kaamosta. Reitiksi haarukoitui nopeasti hieno hammaskuru Stora Kjostindenin ja Istindenin läheisyydessä.

Ensimmäinen täysin kirkas päivä oli ennusteiden mukaan torstai 13.11. Pienen early season -häröilyn ja kamojen etsimisen jälkeen varusteet lyötiin keskiviikkona autoon, ja startattiin matkaan Äkäslompolosta kohti pohjoista. Tässä kuvakertomus lyhyeltä, mutta huikean hienolta kauden avausreissultamme.

1

Keskiviikkoiltana olimme perillä määränpäässämme, Stora Kjostindenin alla olevalla tien levikkeellä, jossa aioimme yöpyä herraskaisesti autossa. Ilta oli vielä nuori, joten tekaisimme hyvät iltapalat kirkkaan tähtitaivaan alla. Grilli on tulilla ja Antte nuudelilisukkeiden kimpussa.

2

Torstaiaamuna kello soi Suomen aikaa ennen klo 5:ttä. Kaavailimme nousemaan lähtöä klo 7 – 7.30, jolloin olisimme topissa viimeistään kello 12, auringon ollessa korkeimmillaan. Antte tekee leipiä ja kahvit on tulilla.

3

Alamoreenilla ei lunta ole kuin nimeksi, mutta riittävästi kuitenkin, jotta pääsemme skinnaamalla matkaan suoraan autolta. Antte skinnaa tähtitaivaan alla.

4

Ensimmäiset vienot valot osuvat upeasti itäpuolen huippuihin. Myös kuu valaisee mukavasti.

5

Noin 500 – 600 metrin korkeudella on leveä sola, josta alkaa vanha jäätikön pohja. Tästä eteenpäin lunta oli hyvin.

6

Noin 800 verttimetriä takana, ja kurun alku on edessämme. Lumi on superhyvää.

7

Alempana ja matkan varrella tehty jatkuva lumen tarkkailu antoi perstuntuman stabiileista olosuhteista. Rinteen jyrkentyessä kurun alapuolella teimme vielä perinpohjaisemman testin. Mittarin mukaan jyrkkyyttä tällä kohtaa oli 31 astetta, ja lumi pysyi paikallaan vakaasti eikä sileitä liukupintoja löytynyt. Antte heiluu lapion varressa testi vastaavana.

8

Kurun alkua noustessamme nousee aurinko yhtäkkiä esiin ja värjää maiseman häikäisevän kauniiksi.

9

Viimeiset parisataa metriä olivat hitaampaa ja raskaampaa nousua, lumen upottaessa paikoin melkoisesti. Maisemat ja valo olivat kohdallaan.

10

Vielä viimeiset pari askelta ennen solaa. Aikataulu meni nappiin. Kello oli solaan saapuessa 11.45. Hammaskallio oikealla oli muhkea.

11

Kauden ensimmäinen käännöskohta odottaa edessä. Mites se taas lähtikään? Alkukauden randoille kannattaa ottaa mukaan vanhemmat sukset, joita ei tarvitse liikaa varoa. Tästä pisteestä alas on 1200 -1300 korkeuserometriä. Korkeudesta puolet on täydellistä pyydalaskua ja puolet varovasti ”sukkasillaan” tehtyjä käännöksiä alaosan kivikossa.

12

Antte Lauhamaa pöllyttää menemään kurun alaosassa.

13

Upea laskupäivä takana. Kurumme kylpee yhä auringossa kuvan oikeassa laidassa olevan hampaan muotoisen huipun vasemmalla puolella. Antte säästeli lopussa suksia ja käveli viimeiset parisataa metriä. Itse rymistelin tähän pisteeseen sukset jalassa ja reality check ala-osan lumitilanteesta on nyt luettavissa suksien pohjista.

P.S. Lyngeniin ja Tamokiin matkaaville lisätietona: Kilpisjärven ja Skibotnin välillä oleva suuri tietyö on tältä erää saatu valmiiksi.

Tags: , ,

Vastaa